Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DNA på granat räckte inte – får 215 000 i skadestånd

Lägenheten där en skarp handgranat kastades in i ett barnrum fick stora skador.
Foto: Polisen
Hangranaterna tros ha använts vid det upptrappade gängkriget i Landskrona.
Foto: Polisen
En av handgranaterna oskadliggjordes efteråt genom en kontrollerad sprängning av Nationella bombskyddet.
Foto: André Tajti

23-åringen greps av polisen efter misstanke om att han kastat in en skarp handgranat i en barnkammare i Landskrona.

Men händelsen gick aldrig att leda i bevis – trots att det fanns DNA-spår på granaten.

Nu får mannen 215 000 kronor i ersättning från Justitiekanslern efter att ha suttit frihetsberövad i närmare sju månader.

Den aktuella gärningen skulle enligt åklagarens misstankar ha ingått som en del i ett pågående gängkrig mellan två grupperingar i Landskrona.

23-åringen var själv en av dem som utsattes för beskjutning av två okända gärningspersoner på Östergatan i Landskrona den 29 juli 2019.

Händelsen ledde, enligt åklagaren, till att 23-åringen inom loppet av några timmar själv deltog i flera våldsamma hämndattacker i staden.

I en lägenhet som tillhörde en familjemedlem till det rivaliserande gänget kastades mitt i natten först en stor betongplatta rakt in genom ett fönster. Därefter slängdes en skarp handgranat in i ett barnrum.

Våldsam explosion

Följden blev en explosion som mer eller mindre totalförstörde bostaden. Som genom ett under skadades ingen, eftersom familjen som var skriven på adressen befann sig på semester.

Flera timmar tidigare hade personer på samma sätt kastat en skarp handgranat mot en annan bostadsfastighet i Landskrona.

Handgranaten missade dock sitt mål, studsade på balkongräcket och landade på balkongen till lägenheten under.

Granaten briserade inte heller. Experter bedömde det som rena tillfälligheter att ingen människa kommit till skada, särskilt som flera personer befann sig ute på en av balkongerna vid attacken.

23-åringen var en av dem som snart greps av polisen. På handgranatens handtag fanns DNA-spår från honom.

Förnekade brott

Han förnekade dock brott och sa sig inte ha varit i närheten av händelserna. Först sju månader senare försattes han på fri fot igen.

I den friande domen skrev Lunds tingsrätt bland annat:

”Det är ostridigt att DNA från den misstänkte anträffats på grepen till handgranaten och det utgör givetvis ett indicium för att han vidrört handgranaten.”

Men domstolen fortsatte sitt resonemang med att det å andra sidan inte utgjorde något säkert bevis för att det verkligen varit 23-åringen som befunnit sig på platsen.

Det tingsrätten hängde upp sig på var att det funnits DNA från ytterligare en person på handgranaten – och att det aldrig gått att säkerställa vems det var.     

Lunds tingsrätt underkände därför åklagarens bevisning och ansåg bara att två andra män kunde dömas för inblandning i händelserna.

Får ersättning

En av dem, en då 20-årig man, dömdes till två år och nio månaders fängelse för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. En annan dömdes till en månads fängelse.

I hovrätten ändrades dessutom domen för den 20-årige mannen till endast ett års fängelse.

Långt senare har nu Justitiekanslern behandlat en begäran om ekonomisk ersättning till 23-åringen för den tid han satt häktad.

I sin begäran skriver mannens advokat att hans klient varit misstänkt och åtalad för allvarlig brottslighet, två fall av mordförsök och två fall av allmänfarlig ödeläggelse och har varit underkastad restriktioner. 

Till 23-åringens besvär anförs även att målet väckt stor medial uppmärksamhet, anser det juridiska ombudet.

Mer än normalt

Justitiekansler Mari Heidenborg delar advokatens argument och har beslutat att mannen nu ska ersättas med 215 000 kronor.

”Med hänsyn till att sökanden varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet bör ersättningen för lidande bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas”, skriver JK i sitt beslut.

I beslutet står att pengarna ska betalas ut inom tio dagar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!