Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djurvänner rasar mot Mjällbys nya satsning

Djurens rätts ordförande Camilla Björkbom kallar pälsnäringens information för ett rent PR-jippo. Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson har själv varit vd för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund.

Vid fotbollslaget Mjällbys nästa hemmamatch får publiken sällskap av femton minkar. Klubben som är den svenska pälsnäringens flaggskepp passar på att visa upp den kontroversiella hanteringen.

– Idrott och djurplågeri hör inte ihop, kommenterar Camilla Björkbom, ordförande för Djurens rätt.

Pälsbranschen är en viktig sponsor för allsvenska Mjällby AIF – bland annat betalade Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund (SPR) klubbens träningsläger på Cypern i våras. På blekingska Listerlandet finns nästan hälften av dagens aktiva minkfarmar.

Och klubbchefen Jörgen Martinsson själv har tidigare varit vd för SPR.

– Minknäringen och Mjällby är starkt sammankopplade. Det har vi aldrig hymlat om, vi står raka i ryggen, säger Jörgen Martinsson.

"Kallas för skugghus"

– Det är en fullt laglig och väl kontrollerad bransch. Och nu vill vi sprida kunskap och information om den.

Inne på Strandvallen ska ett fem meter långt minkhus byggas upp till söndagens match mot Elfsborg.

– Det kallas för "skugghus" och är som en lada med två öppna gavlar. Där inne finns burar på både höger och vänster sida och ett femtontal minkar. SPR ska ha representanter på plats och sprida kunskap och information.

"Ett PR-jippo"

Men Camilla Björkbom, ordförande för organisationen Djurens rätt, är måttligt imponerad av den öppenheten.

– Detta har inget med idrott att göra, säger hon.

– Det är ett PR-jippo för en industri som är hotad. Som redan är förbjuden i fem andra europeiska länder. Vill de vara öppna så kan de väl visa hur de gasar ihjäl minkarna på ett otroligt plågsamt vis.

Djurens rätt beskriver minken som ett ensamlevande rovdjur med stort behov att röra sig och jaga – behov som inte tillgodoses i de trånga burar som djuren stängs in i på minkfarmar.

– De blir inte domesticerade. Naturliga beteenden avlar man inte bort så lätt, säger Camilla Björkbom.