Djurgårdssupporter avliden efter bråk

En supporter från Djurgården har förts till sjukhus med befarade skallskador innan premiärmatchen i allsvenskan. Enligt polisen har det varit något slags bråk vid Kärnan i Helsingborg.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Innan fotbollsmatchen mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF utbröt ett stort bråk vid Kärnan.

En supporter från Djurgården har avlidit på grund av sina skador.

– Mannen har avlidit, bekräftar Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

En förundersökning om dråp kommer nu att inledas.

Larmet om den skadade kom vid halvtretiden på söndagseftermiddagen. Enligt polisen har det varit något slags bråk vid Kärnan.

Den skadade supportern fördes till lasarettet med ambulans men hans liv kunde inte räddas.

– Ambulanspersonal har jobbat med honom på plats, sedan fördes han till lasarettet i Helsingborg, förklarade Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

Under söndagskvällen stod det klart att händelsen kommer att rubriceras som dråp.

– Teknisk undersökning är klar och avspärrningarna hävda. Anmälan med dråp som rubricering kommer att skrivas nu. Vi är fortfarande inne i förstahandsläget, säger Ewa-Gun Westford strax efter klockan sju på söndagskvällen.

Enligt Ewa-Gun Westford har polisen en ganska klar bild av händelseförloppet och teorin är att dödsfallet orsakats av någon form av tillhygge.

– Det finns en bild annars hade inte ansvariga utredare valt att rubricera händelsen som dråp, men vad det är för bild är för tidigt att säga något om, säger hon.

Ingen person finns i nuläget misstänkt eller gripen för inblandning i dödsfallet. Däremot är en person gripen för våld mot tjänsteman och ytterligare en för att ha tagit sig in på planen under pågående match.

Ytterligare tre personer sitter anhållna efter att ha stormat en krog under lördagskvällen.

Sprang in på planen

Efter dödsfallet i centrala Helsingborg fick matchen mellan Helsingborg och Djurgården brytas efter ungefär 40 minuter.

Anledningen var att ett tjugotal Djurgårdssupportrar tog sig in på planen - och spelet kunde inte fortsätta.

– Först sprang en ensam supporter in på planen. Han brottades ned av ordningsvakter. Men sedan sprang ett tjugotal supportrar från Djurgården ner och det blev konfrontationer mellan dem och ordningsvakter och polis, säger Johan Wall, Kvällspostens reporter som bevakade matchen.

– Barnfamiljer som satt på läktarna lämnade Olympia när supportrarna började springa ner på planen, säger han.

"Upprörda känslor"

Efter att matchen avbrutits var stämningen i Helsingborg uppretad.

– Det var mycket folk som rörde sig utanför Olympia och det är mycket upprörda känslor, säger Magnus Andersson, Kvällspostens reporter på platsen.

Poliser, både till fots och till häst, försöker att spärra av och hålla isär supportrar från de båda lagen. Timmar efter att matchen fick brytas fick polisen stänga av gator i centrala Helsingborg.

– Personer har kastat saker och gjort rusningar, säger Marie Persson, informatör vid Skånepolisen strax före klockan sex på söndagskvällen.

Utöver den avlidne ska sex personer ha fått uppsöka akutmottagningen vid Helsingborgs lasarett för vård.

– Fem av dessa uppges vara lindrigt skadade och en har kommit in för alkoholförgiftning, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare vid Region Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!