En supporter från Djurgården har förts till sjukhus med befarade skallskador innan premiärmatchen i allsvenskan. Enligt polisen har det varit något slags bråk vid Kärnan i Helsingborg. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
En supporter från Djurgården har förts till sjukhus med befarade skallskador innan premiärmatchen i allsvenskan. Enligt polisen har det varit något slags bråk vid Kärnan i Helsingborg.  Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Djurgårdssupporter avliden efter bråk

Publicerad

Innan fotbollsmatchen mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF utbröt ett stort bråk vid Kärnan.

En supporter från Djurgården har avlidit på grund av sina skador.

– Mannen har avlidit, bekräftar Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

En förundersökning om dråp kommer nu att inledas.

Larmet om den skadade kom vid halvtretiden på söndagseftermiddagen. Enligt polisen har det varit något slags bråk vid Kärnan.

Den skadade supportern fördes till lasarettet med ambulans men hans liv kunde inte räddas.

– Ambulanspersonal har jobbat med honom på plats, sedan fördes han till lasarettet i Helsingborg, förklarade Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

Under söndagskvällen stod det klart att händelsen kommer att rubriceras som dråp.

– Teknisk undersökning är klar och avspärrningarna hävda. Anmälan med dråp som rubricering kommer att skrivas nu. Vi är fortfarande inne i förstahandsläget, säger Ewa-Gun Westford strax efter klockan sju på söndagskvällen.

Enligt Ewa-Gun Westford har polisen en ganska klar bild av händelseförloppet och teorin är att dödsfallet orsakats av någon form av tillhygge.

– Det finns en bild annars hade inte ansvariga utredare valt att rubricera händelsen som dråp, men vad det är för bild är för tidigt att säga något om, säger hon.

Ingen person finns i nuläget misstänkt eller gripen för inblandning i dödsfallet. Däremot är en person gripen för våld mot tjänsteman och ytterligare en för att ha tagit sig in på planen under pågående match.

Ytterligare tre personer sitter anhållna efter att ha stormat en krog under lördagskvällen.

Sprang in på planen

Efter dödsfallet i centrala Helsingborg fick matchen mellan Helsingborg och Djurgården brytas efter ungefär 40 minuter.

Anledningen var att ett tjugotal Djurgårdssupportrar tog sig in på planen - och spelet kunde inte fortsätta.

– Först sprang en ensam supporter in på planen. Han brottades ned av ordningsvakter. Men sedan sprang ett tjugotal supportrar från Djurgården ner och det blev konfrontationer mellan dem och ordningsvakter och polis, säger Johan Wall, Kvällspostens reporter som bevakade matchen.

– Barnfamiljer som satt på läktarna lämnade Olympia när supportrarna började springa ner på planen, säger han.

"Upprörda känslor"

Efter att matchen avbrutits var stämningen i Helsingborg uppretad.

– Det var mycket folk som rörde sig utanför Olympia och det är mycket upprörda känslor, säger Magnus Andersson, Kvällspostens reporter på platsen.

Poliser, både till fots och till häst, försöker att spärra av och hålla isär supportrar från de båda lagen. Timmar efter att matchen fick brytas fick polisen stänga av gator i centrala Helsingborg.

– Personer har kastat saker och gjort rusningar, säger Marie Persson, informatör vid Skånepolisen strax före klockan sex på söndagskvällen.

Utöver den avlidne ska sex personer ha fått uppsöka akutmottagningen vid Helsingborgs lasarett för vård.

– Fem av dessa uppges vara lindrigt skadade och en har kommit in för alkoholförgiftning, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare vid Region Skåne.

Helena Sjögren
Helena Sjögren
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag