Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Djur hos Ystadfamiljen utreddes – men ingen upptäckte barnen

Detta har hänt i fallet.
Barnen i Ystadfamiljen gick under radarn. Föräldrarna höll dem avskilda från omvärlden under stora delar av deras uppväxt. Foto: Fritz Schibli / KVP

Trots larmsignalerna om familjen i Ystad dröjde det flera år innan samhället ingrep.

Men när larmet kom om att djur i familjen kunde fara illa reagerade man direkt, avslöjar Sydsvenskan-HD.

Vanvårdade djur kan vara en varningssignal om att även barn far illa, enligt Socialstyrelsen och länsstyrelsen.

I början av juni avslöjade Sydsvenskan-HD:s reporter Andreas Persson och fotografen Hussein El-Alawi att flera syskon i en familj i Ystad hade hållits isolerade under flera år av sin uppväxt. Fyra barn omhändertogs akut i augusti förra året efter att kommunen upptäckt att de aldrig gått i en vanlig skola.

Men tecknen på att allt inte varit som det ska i familjen har funnits i flera år.

Tidigare rektor larmade om Ystadfamiljen

Efter att nyheten publicerats berättade bland annat en tidigare rektor om att hon larmade om barnen redan för tio år sedan, ändå gjordes inget för att undersöka uppgifterna.

Nu berättar Sydvenskan-HD att myndigheterna dock ingrep redan under vintern 2010. Anledningen var att någon larmade om att hästar på en fastighet som tillhörde familjen inte fått mat på flera dagar och att ingen människa varit synlig där på en vecka.

Barnen har, enligt myndigheterna, aldrig gått i en vanlig skola utan undervisats hemma. Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

Polis som ryckte ut upptäckte tre hästar som vare sig hade mat eller vatten och ett djurskyddsärende inleddes omedelbart hos länsstyrelsen och efter en utredning avlivades de tre hästarna som, enligt rapporten, utsatts för ”otillbörligt lidande”.

Enligt såväl Socialstyrelsen som länsstyrelsen kan vanvårdade djur vara ett tecken på att även barn far illa. 

Barn kan fara illa om djur gör det

Bland annat framgår det i ett dokument som djurskyddsinspektörer har som stöd vid sina kontroller. Tjänstemännen anmodas att vara uppmärksamma på hur ”människor i familjen har det”.

– Om en djurskyddsinspektör ser misär både när det gäller djurhållningen och barn så ingår det i våra rutiner att göra en orosanmälan till socialtjänsten, säger Ola Svensson, ställföreträdande chef på djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne till Sydsvenskan-HD.

För att en sådan ska göras krävs det dock att det finns något som tyder på att det finns barn i familjen. Uppenbart fanns det inte det vid tiden för länsstyrelsens inspektion 2010 eftersom någon orosanmälan inte gjordes.

Vid den tidpunkten trodde kommunen att Ystadsfamiljen hade flyttat utomlands.

LÄS MER: Barnen levde isolerade från samhället 

LÄS MER: Mamman: ”Överdriver och hittar på” 

LÄS MER: Ystadsparet isolerade barnen - detta har hänt