Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diyora, 18, tog studenten – nu tvingas hon lämna Sverige

Diyora Pazilova, 18, har precis tagit studenten i Malmö, nu ska hon utvisas till Kazakstan, ett land där hon som uigur känner sig otrygg. Samtidigt skiljs hon från sin pappa som får stanna i Sverige.
Diyora är tacksam över att hon fick ta studenten i Sverige – men nu är hon orolig för framtiden.
Foto: Privat
Diyora Pazilova, 18, har bott i Sverige sedan 2012. Malmö är hennes hem.
Foto: Maja Strömberg
Diyoras klass NA17B på Malmö Latinskola anordnade en demonstration mot utvisningsbeslutet.
Foto: Privat
Iréne Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.
Foto: Privat

Diyora Pazilova, 18 har precis tagit studenten i Malmö – nu ska hon utvisas till Kazakstan, ett land där hon som uigur känner sig otrygg. 

Samtidigt skiljs hon från sin pappa – som får stanna i Sverige.

– Det som vi har skapat här är min andra barndom och jag kan inte föreställa mig att slitas i från det, säger Diyora Pazilova.

Precis som många av sina kompisar i naturklassen NA17B på Malmö Latinskola satt Diyora Pazilova framför datorn och drömde om framtiden den 15 april i år.

Hon hade redan fyllt i sina val för att studera vidare på antagning.se – sjuksköterskeprogrammet, tandläkare eller kriminolog.

Men när hon skulle skicka in sin anmälan blev det stopp – hennes personnummer hade spärrats. Trots åtta år i Sverige, sin skånska dialekt och sitt stundande studentfirande räknades hon inte längre in i det svenska systemet.

– Det är helt absurt. Mina vänner söker sig vidare till utbildningar men känslan av att jag inte kommer kunna gå vidare, det är det som gör mig ledsen, säger Diyora Pazilova. 

De senaste åren har familjen fört en lång kamp för att få stanna i Sverige. Hon, hennes mamma och pappa tillhör folkgruppen uigurer, en muslimsk minoritetsgrupp som utsätts för förtryck i Kina. 

Tills hon var tio år gammal bodde familjen i Kina, hon kallar det sin ”första barndom”, men när situationen förvärrades för uigurer vågade familjen inte stanna kvar.

– Jag slets från mina vänner och allt det vi byggt upp. Det som vi har skapat här är min andra barndom och jag kan inte föreställa mig att slitas ifrån det, säger Diyora Pazilova

Familjen splittras

År 2012 flyttade familjen till Sverige med stöd av att Diyoras pappa hade uppehållstillstånd för arbete. Enligt Migrationsverket fick familjen senare avslag eftersom arbetsgivaren betalat ut löner felaktigt.

Då sökte familjen asyl – något som hennes pappa beviljades eftersom han är kinesisk medborgare och anses ha skyddsskäl. 

Diyora och hennes mamma har medborgarskap i Kazakstan. Migrationsverket menar att de därför ska återvända dit.

– Diyora och hennes mor är medborgare i Kazakstan och där har vi bedömt att situationen är annorlunda och vi anser inte att de riskerar att förföljas, säger Iréne Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.

Foto: Privat

Diyora är orolig över vad som ska hända i Kazakstan.

– I Kazakstan räknas inte min utbildning och jag har ingen anknytning till Kazakstan längre. Eftersom jag uigurer är jag rädd för att något kommer hända i Kazakstan.  Det är ett främmande land för mig, säger Diyora Pazilova.

Fått stöd av klasskompisar

Familjen har överklagat till Migrationsdomstolen och i maj ansökte de om så kallat ”verkställighetshinder” men avslagen har avlöpt varandra. 

Migrationsverket skriver att familjen kan välja att bo i Kazakstan, vidare skriver de:

”Det finns inte någon generell skyldighet för en stat att respektera utlänningars val av land för sin bosättning och tillåta familjeförening på sitt territorium.”

– Diyora är medborgare i Kazakstan och därför har vi prövat hennes ärende fall utifrån det. När vi gjorde den här bedömningen undersökte vi om ett avslag det här skulle strida mot rätten till familjeliv enligt Europakonventionen. Vi konstaterade att eftersom hon är med mamman så gör det inte det, säger Iréne Sokolow.

Nu väntar Diyora egentligen bara på att få veta hur och när hon ska utvisas från Sverige – även om hoppet finns kvar att hon ska få möjlighet att stanna.

”De är på min sida oavsett” beskriver Diyora sin klass.
Foto: Privat

Hon har fått stort stöd från sin klass som bland annat anordnat en demonstration för Diyoras fall och tidigare publicerat ett öppet brev i Sydsvenskan.

– Jag är jätteglad att jag fick ta studenten tillsammans med dem. Jag har fått jättestort stöd från dem, de är på min sida oavsett vad. Det värmer i hjärtat, säger Diyora Pazilova.

Till skillnad från sina jämåriga klasskompisar kommer sommaren inte fyllas av bad, sol och framtidsdrömmar. Hon berättar att hela familjen är jätteledsen men försöker göra roliga saker för att tänka på något annat.

– Jag känner mig ledsen helt och hållet. Min dröm om att studera vidare går sönder. Om vi får det svar vi inte vill få så kan jag inte förutse hur min framtid kommer se ut, säger hon.

Fakta

Uigurer är en turkisk folkgrupp som till största delen finns i Xinjiang i Kina, på gränsen till Kazakstan.

Enligt en rapport från UD beskrivs situationen för muslimska uigurer i Kina i provinsen Xinjiang som ”mycket allvarlig”. Situationen har förvärrats efter 2016.

Expressen har tidigare rapporterat om att uigurer, kazaker och andra etniska grupper satts i ”omskolningsläger” som liknas vid koncentrationsläger.

Människorättsorganisationer, såsom Amnesty har rapporterat att uigurer grips och sätts i lägren utan någon juridisk prövning och att de där utsätts för hot, straff och tortyr.

Muslimska minoriteter skickas till omskolningsläger i Kina: 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!