Theresa Lindahl är utbildad hundpsykolog. Foto: Johanna StrandenklintTheresa Lindahl är utbildad hundpsykolog. Foto: Johanna Strandenklint
Theresa Lindahl är utbildad hundpsykolog. Foto: Johanna Strandenklint
Hundarna blir olyckliga när de inte får kontakt med sin människa, menar Theresa Lindahl. Foto: Johanna StrandenklintHundarna blir olyckliga när de inte får kontakt med sin människa, menar Theresa Lindahl. Foto: Johanna Strandenklint
Hundarna blir olyckliga när de inte får kontakt med sin människa, menar Theresa Lindahl. Foto: Johanna Strandenklint
Kritik väcks nu mot hundägare som inte kan koppla bort det digitala. Foto: LI MUZI / XINHUA/AVALON.RED B950Kritik väcks nu mot hundägare som inte kan koppla bort det digitala. Foto: LI MUZI / XINHUA/AVALON.RED B950
Kritik väcks nu mot hundägare som inte kan koppla bort det digitala. Foto: LI MUZI / XINHUA/AVALON.RED B950

Ditt mobilberoende kan vara en fara för hunden

Publicerad

Depression, stress och ångest – det kan drabba hunden, om ägaren tittar för mycket på sin mobil.

Det menar hundpsykologen Theresa Lindahl.

– Jag ser ofta hundar som inte har kontakt med sin matte eller husse, för att ägaren tittar på sin skärm, säger hon.

Den konstant digitala närvaron kan påverka människans relation till hunden, det menar hundpsykologen Theresa Lindahl, 47, som bor i Skånes Fagerhult. Ofta ser hon att hundens ägare ägnar sig åt mobilen under promenaderna, i stället för att uppmärksamma hunden.

– Jag ser ofta hundar som inte har kontakt med sin matte eller husse. Människans uppmärksamhet är riktad mot skärmen och inte åt hunden, säger Theresa Lindahl.

Hon menar att problemet består av två delar.

– Dels handlar det om relationen mellan människa och hund. Hundar mår bra av att jobba med oss, de behöver få uppmärksamhet för att inte bli ledsna. Dels berör problemet det strikta ansvaret: ägaren ska ha fullt ansvar över vad hunden hittar på.

Om hunden känner att ägarens uppmärksamhet brister, kan den komma att söka vidare på annat håll.

– När hunden känner att den inte får kontakt sysselsätter den sig själv eller söker kontakt hos någon annan. Den kanske sticker i väg och börjar jaga djur, fordon eller barn, säger hon.

Kan trigga depression

Hundens välmående kan stå på spel, om ägaren ignorerar sin fyrbenta kompis för många gånger.

– De blir frustrerade och oroliga. En hund som till exempel tuggar sönder inredningen eller kissar inne kategoriseras lätt som en "problemhund". Men de här problemen uppstår ofta när ägaren inte har bemött hundens behov av att få utlopp för naturliga beteenden. Ett djur kan ha vatten, mat och sovplats men ändå må dåligt mentalt.

 

LÄS MER: Så löste polishundar bevisen mot Madsen

 

Om hunden sover mycket kan det vara ett tecken på depression, menar Theresa Lindahl.

– Får hunden inte tillräckligt med kontaktutbyte av sin människa kan den bli deprimerad. Det kan visa sig genom att hunden sover många av dygnets timmar, samt verkar omotiverad och slokar.

Hjälp hunden att må bra

För att hjälpa hunden ur sin psykiska ohälsa finns det vägar ur situationen, men det kräver ägarens engagemang.

– Hundar behöver aktivering. Det behöver inte ta flera timmar, det handlar snarare om vardaglig stimulans. Ut och gå med den. Utmana hunden lite med trickträning, låt den jaga bollar och leta godis. Hundarna vill använda sina nosar. Har man en deprimerad hund kan det ta lite tid, men börja smått och väck hundens intresse.

 

Så får du en lycklig hund

Theresa Lindahl ger sina tre bästa tips för att öka hundens välmående.

 

Kontakt

– Kontakten är relationsstärkande. Utmana dig och hunden med övningar, samarbete är A och O, säger Theresa.

 

Använda nosen

– Låt hunden få utlopp för att använda sin näsa. De flesta hundar tycker att det är väldigt roligt att göra det. Man behöver inte gå ut och träna sök i flera timmar, släng ut några godisar på promenaden och låt hunden leta.

 

Var i nuet

– Lägg bort mobilen och bara var med din hund. Umgås med den och var i nuet, säger hon.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag