Isak, 33, fick sitt konto tömt på 5 300 kronor. Foto: PrivatIsak, 33, fick sitt konto tömt på 5 300 kronor. Foto: Privat
Isak, 33, fick sitt konto tömt på 5 300 kronor. Foto: Privat
Polisen varnar nu för taxibedrägerier. Foto: PrivatPolisen varnar nu för taxibedrägerier. Foto: Privat
Polisen varnar nu för taxibedrägerier. Foto: Privat
Anna Wendelin, 43, trafiklärare, Stockholm: Jag har alltid varit nogrann med att betala med kontanter när jag varit ute på till exempel krogen. Ett bra sätt att skydda sig mot att de byter korten är att man har en privat bild på sitt kort. Då blir man mer observant om man inte får tillbaka det. Foto: Jens ChristianAnna Wendelin, 43, trafiklärare, Stockholm: Jag har alltid varit nogrann med att betala med kontanter när jag varit ute på till exempel krogen. Ett bra sätt att skydda sig mot att de byter korten är att man har en privat bild på sitt kort. Då blir man mer observant om man inte får tillbaka det. Foto: Jens Christian
Anna Wendelin, 43, trafiklärare, Stockholm: Jag har alltid varit nogrann med att betala med kontanter när jag varit ute på till exempel krogen. Ett bra sätt att skydda sig mot att de byter korten är att man har en privat bild på sitt kort. Då blir man mer observant om man inte får tillbaka det. Foto: Jens Christian
Anna Kronkvist, 41, receptionsansvarig, Bromölla: Jag försöker vara så noggrann som möjligt, men det är beroende på situation också. Men jag kommer bli mer observant nu att titta på att jag verkligen får tillbaka mitt eget kort. Foto: Jens ChristianAnna Kronkvist, 41, receptionsansvarig, Bromölla: Jag försöker vara så noggrann som möjligt, men det är beroende på situation också. Men jag kommer bli mer observant nu att titta på att jag verkligen får tillbaka mitt eget kort. Foto: Jens Christian
Anna Kronkvist, 41, receptionsansvarig, Bromölla: Jag försöker vara så noggrann som möjligt, men det är beroende på situation också. Men jag kommer bli mer observant nu att titta på att jag verkligen får tillbaka mitt eget kort. Foto: Jens Christian
Gittan Eriksson, 61, elevassistent, Kristianstad: Jag är nog mer vaksam när jag är ute och reser för att man är mer sårbar då om man skulle bli av med sitt kontokort. Men kommer nu att titta extra noga efter att du ställt frågan. Foto: Jens ChristianGittan Eriksson, 61, elevassistent, Kristianstad: Jag är nog mer vaksam när jag är ute och reser för att man är mer sårbar då om man skulle bli av med sitt kontokort. Men kommer nu att titta extra noga efter att du ställt frågan. Foto: Jens Christian
Gittan Eriksson, 61, elevassistent, Kristianstad: Jag är nog mer vaksam när jag är ute och reser för att man är mer sårbar då om man skulle bli av med sitt kontokort. Men kommer nu att titta extra noga efter att du ställt frågan. Foto: Jens Christian
Charlotta Bosson, 38, produktkommunikatör IKEA, Glimåkra och Susanne Lustig, 50, elevassistent, Nobbelöv: Jag har väl inte funderat så där jättemycket på det, men man borde bli mer vaksam nu, säger Charlotta. Jag skyddar min kod när jag slår in den när jag handlar i butiker, säger Susanne. Foto: Jens ChristianCharlotta Bosson, 38, produktkommunikatör IKEA, Glimåkra och Susanne Lustig, 50, elevassistent, Nobbelöv: Jag har väl inte funderat så där jättemycket på det, men man borde bli mer vaksam nu, säger Charlotta. Jag skyddar min kod när jag slår in den när jag handlar i butiker, säger Susanne. Foto: Jens Christian
Charlotta Bosson, 38, produktkommunikatör IKEA, Glimåkra och Susanne Lustig, 50, elevassistent, Nobbelöv: Jag har väl inte funderat så där jättemycket på det, men man borde bli mer vaksam nu, säger Charlotta. Jag skyddar min kod när jag slår in den när jag handlar i butiker, säger Susanne. Foto: Jens Christian

Ditt kort byts ut när du betalar din taxiresa

Publicerad

Polisen varnar för en ny typ av taxibedrägerier som ökar.

Chaufförerna lurar till sig kundernas kontokort och lämnar tillbaka ett annat.

– Jag såg först dagen efter att bedragaren bytt mitt kort och tömt kontot på 5 300 kronor, säger Isak, 33, en av de drabbade.

Isak, 33, skulle hem efter en privat fest i Stockholm när en taxibil stannade till. Chauffören bad Isak hoppa in. Först när han satt i bilen upptäckte han att det var en svarttaxi.

– Chauffören sa att han behövde tanka på vägen och frågade om det var lugnt. Så vi åkte förbi en bensinstation, säger Isak.

Några minuter senare sa chauffören att hans kort inte verkade fungera och frågade om Isak kunde betala en tankning som betalning för resan. När Isak betalade passade chauffören på att byta ut Isaks kort och lämnade tillbaka ett annat.

– Jag minns inte exakt hur det gick till men på något sätt måste han ha bytt mitt kort mot ett annat.

Dagen därpå upptäckte Isak bedrägeriet när han stod i en affär och hans kortkod inte fungerade. Då hade bedragaren tömt Isaks konto på 5 300 kronor.

– Swedbank tyckte att jag skulle få stå för allt själv eftersom jag handlat grovt oaktsamt och polisen lade ner sin undersökning. Försäkringsbolaget hänvisade till banken. Jag fick betala allt själv.

Allt fler fall anmäls

Isak är inte ensam om att drabbas. Just nu anmäls allt fler bedrägerier där offrens bankkort blivit utbytta i samband med taxiresor. I samband med betalningen byts betalkortet ut mot ett liknande kort och man märker därför inte bytet förrän långt därefter. Bedragaren har därför gott om tid på sig att ta ut pengarna från kortet.

I många fall har det rört sig om svarttaxi. Brottsoffren är nästan alltid män. Möjligheterna att få ersättning från din bank är små, eftersom du anses ha använt kortet på ett oaktsamt sätt.

Polisen varnar

Nu går polisen i nordvästra Skåne ut och varnar för taxibedrägerierna.

– Generellt sett ska man vara uppmärksam när man gör kortbetalningar. Misstänker man att man kan ha blivit utsatt så ska man spärra kortet så snabbt som möjligt. Det är bättre att spärra kortet en gång i onödan än att få kontot länsat, säger Calle Persson, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region Syd.

Isak har också lärt sig något.

– En läxa är att inte hoppa in bilar utan vidare och att se till att beställa taxi innan man går ut. När man är lite berusad är det lätt hänt att man inte reflekterar innan, säger han.

Han är i dag försiktig när det gäller kortbetalningar.

– Jag handlar mer med kontanter och ska säga upp mina kreditkort. Kontanter är säkrare än kort, för du riskerar inte att bli av med mer än du bär med dig. Med ett bankkort kan du bli av med allt du har på ditt konto, och banken låter dig stå för hela notan själv.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag