Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Din guide till stadsfesten Distortion i Köpenhamn

Många internationellt kända DJ:s spelar på festivalen.
Festen börjar på gatan och slutar på festivalområdet.
Foto: Pixabay
På nätterna finns klubbspelningar på några av Köpenhamns populäraste klubbar.
Foto: Pixabay

Är du sugen på elektronisk musik i världsklass? Hawaii-tema med bastkjolar och palmer? Dans till klassiska popdängor från 80-talet? 

Den numera folkkära gatufestivalen Distortion i Köpenhamn pågår 31 maj – 4 juni och har något för alla – Kvällsposten guidar dig i vimlet.

Den veckolånga folkfesten Distortion festival i Köpenhamn är en spontant uppkommen musikfestival som startade 1998 när butiksinnehavare och boende började ställa ut musikspelare på gatorna.

Numera drivs festivalen av en icke-vinstdrivande organisation och har blivit en folkfest som stoltserar med att de passar alla från barnfamiljer till techno-entusiaster. Alla som vill fira livet med dans och musik passar in, enligt arrangörerna.

Cirka 300 000 personer besökte festivalen förra året.
Foto: Pixabay

Festivalen Distortion flyttar runt

Festivalen börjar på gator och torg i centrala Köpenhamn. Gårdagen, och dessutom startdagen, tog plats i stadsdelen Nørrebro men har på torsdagen flyttats till Vesterbro och områdena fylls med ett 30-tal festplatser med allt från pop-up scener till festdekorerade bakgårdar.

Onsdagen och torsdagen fungerar på så sätt som en slags gratis inspark som alla festsugna kan ta del av. Det finns "gatuarmband" att köpa för 125 dansk kronor om man vill sponsra festivalen och få tillgång till stora scenen vid Rådhuspladsen, gratis drinkar och tillgång till alla toaletter.

Nattetid på onsdagen till fredagen finns även Distorsion club – utvalda artister som spelar på några av Köpenhamns mest populära scener, för klubbspelningarna krävs en festivalbiljett för 450 danska kronor.

Fredagen och lördagen är festivalens stora final och sker helt på det officiella festivalområdet Distortion Ø (Refshaleoen) i Köpenhamns hamn. För att delta i finalen krävs även där en festivalbiljett.

På söndagen får bakfulla festare en chans att återhämta sig med "söndagschill" i H.C Örestadsparken. Då spelas avkopplande musik som ett sista avsked.

Besöktes av 300 000 personer

Festivalen har med tidens gång blivit en storskalig dansfest på gator och torg. Förra året lockade den sammanlagt runt 300 000 besökare, med över 100 000 besökare per dag.

Under helgen på Distortion Ø finns sex olika scener och uppträder gör bland annat artister som What so not, Tale of us och Lady Leshurr. 

För den som reser finns en camping, 200 meter från Distortion Ø, där man kan tälta eller ställa upp en campingbil. Där finns även toaletter, duschar, bar och kiosk.

En lite mer allvarlig aspekt av festivalen är att den i år har skärpt säkerheten. Detta med anledning av den ökade terrorhotbilden mot folksamlingar i Europa. Bland annat sätts stora fastighetsbegränsande betongklossar runt festivalområdet, det rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt.

– Vi vill sätta ramarna för att folk kan känna gemenskap och frihet. Men vi har också kontroll, säger festivalens kommunikationschef Mai Young Øvlisen till Sveriges Radio.

ATT TÄNKA PÅ UNDER DISTORTION FESTIVAL

• Festivalen är kontantfri, att ha med sig ett bankkort som fungerar utomlands kan därför vara en god idé och strunta i att växla pengar innan!

• Festligheterna på Distortion Ø har artonårsgräns.

• Det kan vara en god idé att köpa ett "gatuarmband", tillgång till toaletter och gratis öl är bra fördelar, även om man bara gör ett tillfälligt besök.

• Det kan vara svårt att välja i vimlet. Kolla upp vilka artister som spelar innan, välj ett par "måsten" och ta resten spontant, det är trots allt atmosfären som är det viktiga på en festival.

• Vill du campa med bil på området intill festivalen så behöver du meddela arrangörerna innan.

• Biljetter kan köpas på biljettkontoret vid Rådhuspladsen, brevid "Royal Distortion Mainstage". Det är öppet från klockan 13-00 på onsdagen och torsdagen. På fredag och lördag köps biljetter på Refshaleøen, bredvid  ingången till Distorion Ø. På lördagen är öppettiderna 16-03 och på söndagen 17-06.

• Det finns olika biljetter att köpa. Den billigaste (Gadearmbandet) kostar 125 danska kronor och ger  tillgång till festen på Rådhuspladsen, fri öl och toaletter. Det finns även en biljett för enbart Distortion Ø, en som inkluderar allt och en för allt plus camping.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!