Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dimma badade i Vombsjön – dog av giftiga vattnet

Helena Lundmarks son Lukas tillsammans med Dimma. De båda var ett framgångsrikt tävlingspar.
Foto: Privat
Dimma trivdes med keps.
Foto: Privat
Dimma var en populär häst, älskad av alla, berättar Helena Lundmark.
Foto: Privat

Hästen Dimma var mycket omtyckt – hon både tävlade och användes på ridskola.

Men nu finns hon inte mer.

Ett dopp i Vombsjön tog hennes liv.

– Hon dog en mycket smärtsam död, berättar ägaren Helena Lundmark.

Helena Lundmark gör nu allt hon kan för att stoppa folk från att ta med deras hästar till Vombsjön. 

Hennes islandshäst Dimma dog den 2 augusti efter att ha blivit algförgiftad när hon sommarbadade i sjön.

"Hon dog en mycket smärtsam död på djursjukhuset i Helsingborg i går kväll, ingen antibiotika hjälpte, levern förstörd av cyanobakterier, e-colibakterier i bukhinnan, över 3000 i sänka, fibros i lungorna och slutligen kraftig kolik", berättade Helena i ett uppmärksammat inlägg på Facebook

Bara timmar efter att man tvingats avliva Dimma kom beskedet att även en hund dött efter att ha blivit algförgiftad i sjön. Helena kontaktade Sjöbo kommun som lovat att sätta upp skyltar samt att gå ut med information på sin hem- och Facebook-sida.

– Jag vill gå ut och varna så att det inte händer fler, säger Helena innan hon berättar om den dramatiska döden.

Medicinerna gav inget resultat

Redan på väg hem från sjön märkte hon att något var fel med Dimma.

– Hon började helt plötsligt vingla och kunde inte längre gå. Hon lade sig ned och vi ringde veterinär. När de kom hit så hade hon jättehög feber. De tog blodprover och såg att hon hade leverskador, 3000 i sänka och puls på över 70. En häst ska ha 20 i sänka. Hon var väldigt sjuk.

Veterinärerna provade med mängder av olika mediciner, men ingenting hjälpte. Det var en smärtsam process både för Dimma och familjen Lundmark. 

Efter nya tester fick familjen tillslut, efter fem dagar, besked från SLU i Uppsala att Dimma fått hepatit på levern, fibros i lungorna samt e-colibakterier på bukhinnan.

Att rädda Dimma skulle vara en omöjlig uppgift.

– Hon drabbades av kraftig kolik och bara låg och slängde sig. Vi var tvungna att avliva henne på stört. Det gick inte att leva med de här leverskadorna.

Malmös och Lunds dricksvatten 

Helena Lundmark gör nu en stor insats för djur som kan sväva i fara. På alla sätt hon kan informerar hon om vad som hänt. Hon ställer inte bara upp på en intervju med Kvällsposten utan kommer även under eftermiddagen att vara med i radio och berätta om det inträffade.

– Är man inget ont anande så badar man ju i Vombsjön med både hästar och hundar. Man tänker ju att Malmö och Lunds vattentäkt ska vara bra vatten.

Ja, du läste rätt. Det är från Vombsjön Malmö och Lund får sitt dricksvatten.

– Vattenproverna visar på tjänligt vatten. Men jag har pratat med dem på kommunen och de tittar ju inte efter cyanobakterier från algblomningar, de tittar efter e-colibakterier. Men för djur spelar inte det någon roll, det är giftalgerna som är farliga för dem och de kan ligga kvar i en månad i vattnet, trots att vattnet ser rent och fint ut, säger Helena och fortsätter:

– Är man en hund och bara dricker någon deciliter, eller bara badar och slickar pälsen så kan man vara död inom en timme. För en häst eller en ko så tar det lite längre tid.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!