Didrik, 1, bröt ett ben – läkare vägrade röntga

Didrik tillsammans med mamma Frida Nilsson.
Foto: Daniel Svensson

Didrik, 1, slog sig när han ramlade ner från soffan.

Både på akuten och på vårdcentralen missade läkarna hans nyckelbensbrott eftersom de inte ville röntga.

– På grund av deras nonchalans har Didrik tvingats utså mer smärta än nödvändigt, säger pojkens mamma Frida Nilsson.

Precis som många andra barn är 14 månader gamle Didrik en riktig spjuver.

Förra måndagen föll han från soffan hemma i Oskarshamn.

– Jag märkte direkt på honom att det var något som inte stod rätt till. Han hyperventilerade och var jätteskärrad, säger Didriks mamma Frida Nilsson.

Hon ringde sjukvårdsupplysningen på 1177 och uppmanades att åka in till akutmottagningen där pojken först undersöktes av en sköterska.

– Hon slängde ett öga på Didrik och sa att inget var brutet. 20 minuter senare kom en läkare som klämde och kände lite innan han sa samma sak.

Frida och Didrik skickades hem.

Pojken blev tröttare och tröttare. Den vanligtvis så livlige ettåringen ville inte längre klättra och leka. I stället ville han hela tiden sitta i sin mammas famn.

Didrik protesterade och skrek när han blev påklädd och Frida kunde till slut lokalisera smärtan till armen eller axeln. Därför åkte hon till Kristinebergs vårdcentral på torsdagen.

– Där sa läkaren att de inte ville röntga små barn i första taget eftersom det är risker med strålningen. De sa att han antagligen hade en stukning och skickade hem oss.

Men dagen efter var Didrik svullen vid nyckelbenet och Frida såg barnakuten i Västervik som sista utväg.

– De röntgade honom och ifrågasatte varför det inte gjorts tidigare. Vi blev jättebra bemötta och det kändes för första gången som att någon tog oss på allvar.

Benbrottet hittades men nyckelben läker ihop av sig själva. Därför behandlades Didrik inte.

– Men om vi fått reda på vad som var fel så hade vi kunnat undvika att göra Didrik mer illa. Från början visste vi ju inte ens om smärtan satt i benen, armarna eller någon helt annanstans.

– Jag förstår att det kan finnas risker med röntgenstrålning men jag tycker samtidigt att jag som förälder borde vara den som avgör om jag vill utsätta mitt barn för den risken.

Kvällsposten har sökt Linda Axelsson, avdelningschef vid akuten på Oskarshamns sjukhus, för en kommentar men inte lyckats.

Till Barometern säger hon:

– Det är jätteolyckligt och beklagligt att hon upplevde det så.

– Vårt mål är ju att man ska känna sig trygg både under tiden på akuten och när man går därifrån.

Hon påpekar att man vill undvika röntgen av små barn i den mån det går, men att det finns undantag. Läkaren och föräldrarna når ofta en ömsesidig förståelse för vad som är bäst för barnet och Axelsson beklagar att så inte verkar ha skett i det här fallet, skriver Barometern.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!