Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detta ska du tänka på när du köper din hund

Hans Rosenberg, presstalesperson vid Svenska Kennelklubben.
Foto: Anneli Granath
Cavalier king charles spaniel kan vara en bra ras för den som lever ett ganska lugnt liv.
Foto: OKÄND / OKÄND
För den som söker en aktiv hund kan en rottweiler passa.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Retrievern är en populär ras som passar många.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Längtan efter en hundkompis är stark hos många, men hur ska man veta vilken hundras som är rätt för en själv? 

Genom Kvällspostens guide kan du ta reda på vilken typ av vovve som passar just dig.

– Hundarna besvarar ens kärlek och ger obegränsat med kärlek tillbaka, säger Hans Rosenberg, presstalesperson vid Svenska Kennelklubben.

Det finns så många härliga hundraser – och varje ras har sina egenskaper och behov. Den hunden som passar en familj behöver nödvändigtvis inte vara optimal för en annan, det förklarar Hans Rosenberg, presstalesperson vid Svenska Kennelklubben (SKK).

– Man måste tänka ”vilken ras passar mig?”. Hundraserna är unika och framavlade för speciella ändamål. Det är kanske inte så lämpligt att köpa en vallhund som inte får valla, eller en vakthund om man inte vill att den ska vakta, säger han.

Den som vill skaffa sig en fyrbent familjemedlem rekommenderas att hitta den via SKK.

– När man har bestämt sig för en hundras ska man gå in på köpahund.se, det är Svenska Kennelklubbens sida för uppfödare som är registrerade. Då vet man att man köper valp från en seriös uppfödare, som är bunden att följa våra regler och bestämmelser.

Mindre raser ökar i antal

I Sverige finns det just nu runt 850 000 hundar, både rashundar och blandraser. Flest hundar finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Mindre raser, så som fransk bulldogg och bichon havanais, ökar i antal på de största orterna, menar Hans Roseberg.



Ge inte bort i julklapp

Att ge bort en liten valp i julklapp till någon man tycker om kan kännas härligt och spännande. Men det är någonting som Hans Rosenberg höjer varningens finger för.

– Jag tycker aldrig att man ska ge bort en hund som överraskning i julklapp, alla ska vara med på beslutet sedan innan. Det är många som fångas av den söta valpens blick, men sedan står man där med en vuxen hund i minst tio år framöver. Det ska vara ett planerat inköp. Viktigt är också att inte köpa en hund till barnen, det är alltid den vuxna som bär ansvaret.

En valp kan vara lockande att skaffa – men se till att hela familjen är med på beslutet.
Foto: SANNA DOLCK

Den som planerar att skaffa sin familjemedlem lagom till julhelgen bör ha nyårsfirandet i åtanke. Att ta med valpen till ett mingel, eller att lämna den ensam vid tolvslaget, kan vara förödande för hundens framtid.

– Det är viktigt att ta hand om valpen över nyår, så den inte blir rädd för raketerna resten av livet. Ha alltid hunden kopplad över nyår och håll den inomhus runt tolvslaget. Många hundar blir förstörda för att man inte hanterar nyåret rätt när de är valpar, säger han.

Värt det i slutändan

Trots allt jobb som behöver läggas ner på en hund brukar det kännas värt det i slutändan, enligt Rosenberg.

– Hundarna ger oss så mycket, det finns en hund till varje människa. Man kan skaffa en oavsett om man är gammal eller ung, den förgyller ens liv lika mycket för det. Hundarna besvarar ens kärlek och ger obegränsat med kärlek tillbaka, de är fantastiska.


Hitta rätt hund för dig

Det kan vara svårt att veta vilken av alla hundraser som är mest optimal. Genom att identifiera sin personlighetstyp och sina egna behov kan det underlätta i sökandet efter sin bästa vän.


Soffliggaren:

Den som helst tar det lugnt om dagarna, och söker en hund med samma inställning, bör enligt Hans Rosenberg leta efter en mindre ras.

– Leta efter en dvärghundsras som inte kräver den där jättelånga motionspromenaden, fokusera på att hitta en hund som tycker att sällskapet är det allra viktigaste.

Cavalier king charles spaniel, bostonterrier, griffon bruxellois, engelsk bulldogg eller en mindre pudel kan vara hundrasen för dig. 


Den mediumaktiva:

För en som tycker om ett varierat tempo i livet kan en mellanstor ras vara lämplig.

– En mellanstor hund som inte drar i väg med dig kan vara bra i detta fall, säger Rosenberg, som rekommenderar spaniel, retriever, mellanschnauzer, pinscher och whippet.


Hurtigbullen:

Personen som gillar fart och fläkt kan uppskatta en brukshund.

– Har man en brukshund ska man bara beredd att spendera flera dagar i veckan på brukshundsklubben, det blir en livsstil. Hunden behöver få utlopp för sin energi och den måste använda huvudet för att må bra.

Rottweiler, schäfer, boxer eller dobermann är exempel på bra raser för den som vill vara aktiv tillsammans med sin hund.


Småbarnsfamiljen:

Många raser kan passa en småbarnsfamilj, däremot är det viktigt att tänka på att litet barn kan ha svårt att hantera en stor hund.

– Alla hundar tycker om familjen. De små storlekarna är ofta bra, särskilt om man planerar att dela på sysslorna.

Småbarnsfamiljen kan med fördel fokusera på dvärghundarna och hitta en lämplig ras inom kategorin.


Jägaren:

Vilken ras som är bäst för jägaren beror på vad man jagar.

– Ska man jaga fågel, älg, eller rådjur? Vill man jaga i vatten eller på land? Det behöver man först veta, innan man tittar efter en specifik ras, säger Hans Rosenberg.

Det finns många olika kategorier med jakthundar, allt från apporterande hundar, drivande hundar, grythundar och stöthundar. Några av de vanligare raserna för fågeljakt är enligt Rosenberg retriever och spaniel. För älgjakt passar ofta jämthunden.


Den äldre:

En hund som främst är avlad för sällskap kan vara den optimala för pensionären.

– Man ska inte tänka ”kommer hunden överleva mig?”, alla kan dö när som helst, skaffa hund om du känner att det är rätt.

Hans Rosenberg rekommenderar en omplaceringshund som är trevlig och kommer från bra levnadsförhållanden.


Skogsmullen:

Den som gillar att gå i skogen har många valmöjligheter.

– De flesta hundarna håller för att gå i skogen, det kan vara allt från en mops till en rottweiler, säger Rosenberg.

Alla hundar kan i regel hänga med till skogen – men vissa raser är bättre lämpade för miljön. En hund med längre ben har lättare för att ta sig fram över stock och sten. Kort päls innebär färre tovor att reda ut efter en skogspromenad, eftersom pinnar och smuts inte kan fastna lika lätt.


Allergikern:

Vill man skaffa hund trots allergi kan man vara behöva vara beredd på eventuella konsekvenser.

– Det är viktigt att veta att det inte finns några allergifria hundar. Många nya korsningar, så som cockerpoo, cavapoo och labradoodle, sägs ofta vara allergifria. Det är de inte, det är skitsnack.

Enligt Hans Rosenberg har forskare kommit fram till att hanhundar är mer allergena än tikar. Därtill finns det schampo som man kan tvätta sin fyrbenta kompis med, för att få bort allergener. Somliga allergiker klarar av att ha hund – men tänk efter noga, före köpet.


Alla hundar är individer – det finns naturligtvis de som lämpar sig bra för andra personlighetstyper, än nämnda ovan. Tipsen är generella.