Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt du behöver veta om Kim Wall-fallet

Den mordmisstänkte Peter Madsen i rätten.
Foto: / HELEN RASMUSEN
8 mars: Åklagaren Jakob Buch-Jepsen anländer till Köpenhamns byret.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
13 augusti: Polisens tekniker undersöker den misstänkta brottsplatsen.
Foto: JACOB EHRBAHN / AP TT NYHETSBYRÅN
11 augusti: Den nu åtalade Madsen förs iväg i handfängsel.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Interiören i 46-åringens ubåt "Nautilus".
Foto: / DEADLINE PRESS

Den 10 augusti klev Kim Wall ombord på Peter Madsens ubåt Nautilus. Ombord på ubåten mördades hon av Peter Madsen som sedan styckade henne och dumpade hennes kropp i havet. 

Efter månader av polisarbete, starka känslor och dramatiska rättegångsdagar kom under onsdagen domen mot Peter Madsen. Han döms till livstids fängelse av en enig jury. 

Detta är vad som hänt i Kim Wall-fallet. Här är händelserna dag för dag, senast först.

Ubåtsincidenten dag för dag 

Onsdag 25 april

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. 

När Peter Madsen får domen uppläst för sig sig sitter han helt stilla och tittar ner i bordet framför sig. 

Rätten är enig i sitt beslut. "Peter Madsen har inte givit någon trovärdig förklaring till varför han tagit med de föremål som används i ubåten", säger rättens ordförande Anette Burkø.

Rätten har fäst vikt vid att Madsen visat intresse för mord och våld. Man har även tagit hänsyn till att han flera gånger ändrat sin historia. 

Måndag 23 april

Rättegången mot Peter Madsen har avslutas med att åklagare Jakob Buch-Jepsen och försvarsadvokat Betina Hald Engmark höll sina slutpläderingar – innan Madsen fick ge sina sista ord i rättegångssalen.

Under rättegången presenterades den rättspsykiatriska undersökningen av Madsen, där han beskrivs han som "mycket otrovärdig". Samtidigt kritiserades utredningen av advokaten Hald Engmark – som menade att det saknas bevis. Men åklagare Jakob Buch-Jepsen var säker på sin sak. 

– Jag finner uppenbart att det finns starka bevis på att Peter Madsen gjort sig skyldig på alla punkter som beskrivits i åtalet, sa Jakob Buch-Jepsen.

Det rör sig alltså om mord, sexualbrott, brott mot griftefriden och brott mot sjölagen. 

Torsdag 5 april

Under den tionde rättegångsdagen mot Peter Madsen konstaterades det att Kim Walls DNA fanns under ubåtskaptenens naglar när han plockades upp ur vattnet, och att hennes vävnad hittades på Madsens kläder. Även resultatet från den psykiatriska undersökningen avhandlades i Köpenhamns tingsrätt. 

– Vad gör man när man har ett stort problem? Man delar upp det i några mindre, har Peter Madsen sagt till sin psykolog.

Onsdag 4 april

Åklagare Jakob Buch-Jepsen gick i detaljnivå igenom det man hade funnit vid husrannsakan hos Peter Madsen. Bland annat hittades bärbara datorer och hårddiskar. Hundratals bilder på dödade kvinnor hittades på de olika hårddiskarna, tillsammans med 19 filmklipp. Tidigare dagar har både riktiga och animerade filmer, föreställande högst våldsamma scener mot kvinnor, visats i rättssalen.

Tisdag 3 april

Dag åtta i rättegången mot den mordmisstänkte ubåtskonstruktören Peter Madsen. Denna dag handlade mest om tekniska detaljer om ubåten, hur den gick under och i slutändan, stämmer den mordmisstänktes påstående att Kim Wall avled av kolmonoxidförgiftning. 

Enligt försvaret skulle det ha bildats ett undertryck i ubåten som gjorde att den inte gick att öppna. Samtidigt fylldes farkosten med farlig kolmonoxid och koldioxid. Så mycket att Kim Wall avled.

Men enligt en av experterna, kommendörkapten Ditte Dyreborg stämmer inte Madsens uppgifter.

Onsdag 28 mars

På sjunde rättegångsdagen vittnar den åtalade Peter Madsen igen. Den här gången presenterar åklagare Buch Jepsen hittills okända bevis:

20 minuter efter det Madsen hävdat att Kim Wall dog, klockan 23.25, skickade han nämligen ett sms till sin exhustru (som vill vara anonym) med texten: "Jag är på ett litet äventyr med Nautilus och har det bra. Seglar i månskenet. Dyker inte. Kramar till katterna".

Madsen minns inte innehållet, men väl att han skickade sms:et. Därefter ställer åklagaren ett antal frågor för att motbevisa den mordåtalade som hävdade att han inte anropade hjälp utan i stället gav sig på Kim Walls döda kropp i panik:

Åklagaren: Jag har svårt att förstå din situation här. Du ringer inte efter hjälp, men du har tid att skicka ett sms? 

Den mordåtalade Madsens tre förklaringar till vad som hände Kim Wall

Första förklaringen: Peter Madsen hävdade först att han släppte av Kim Wall på Refshalvøen under kvällen den 10 augusti.

 ■ Andra förklaringen: "Kim Wall dog när hon fick den 70 kilo tunga järnluckan på huvudet". Det var förklaringen Madsen gav när de första  kvarlevorna hittades. Den rättsmedicinska undersökningen visade ingen fraktur på Kim Walls huvud.

Tredje förklaringen: "Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning, efter att ett tekniskt fel hade uppstått ombord på ubåten." Några tecken på förgiftning har rättsläkarna inte kunnat hitta. Rättsläkare Christina Jakobsen menar att det är osannolikt att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning, men att det inte går att utesluta.

Tidigare under dagen hade ett vittne kallats av försvaret för att visa att ubåtskonstruktören inte var våldsam. Vittnet berättade att Madsen varit medlem av en sexklubb i Köpenhamn år 2000, men blivit utkastad på grund av passivitet. Han hade då inte visat några som helst våldsamma tendenser.

Tisdag 27 mars

Under rättegångens sjätte dag i Köpenhamns byret berättade ett vittne att han diskuterat hur man gjorde sig av med ett lik. Vittnet minns inte vem som förde frågan på tal. De resonerade om Kögebukten och att det var en bra plats, eftersom det var mycket båttrafik i området. Det var just i Kögebukten som Kim Wall försvann.

LÄS MER: 5 fynden i ubåten som kan fälla Peter Madsen 

En kvinna som städat ubåten samma dag som när det påstådda mordet ägde rum berättar om tre föremål hon inte såg. En vattenslang, en lång skruvmejsel och blå spännband. Åklagaren vill leda i bevis att Madsen tog med sig dessa saker i ett syfte, för att genomföra de dåd han anklagas för.

Flera vittnen har sagt att de blåa spännbanden som hittades i Peter Madsens ubåt tidigare aldrig varit fastspända på den platsen.
Foto: HELENE RASMUSEN


Det här är Peter Madsen åtalad för

Peter Madsen är åtalad för mord på Kim Wall, brott mot griftefriden och sjörättsbrott. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen yrkar på motsvarande livstids fängelse.

Försvaret, genom advokat Betina Hald Engmark, hävdar att Kim Wall dog av naturliga orsaker.

Åklagaren har inte kunnat bevisa exakt hur Wall avled. 

Måndag 26 mars

Under rättegångens femte dag vittnade ett antal kvinnor för att ge en bild av Madsens relationer till kvinnor. En av dessa är Deirdre King som pekats ut som ubåtskonstruktörens älskarinna.

Vittnet Deirdre Kings svarade inte bara på frågor om den mordåtalade Peter Madsen, hon hann även visa en kärleksgest till honom under rättegången. Hon gjorde en hjärtformad gest med händerna till den mordmisstänkte och han svarade med en gest som tolkades som "skriv".

Tidigare hade kvinnan som kallar sig själv Peter Madsens älskarinna berättat att de träffades för 14 år sedan och inledde ett sexuellt förhållande 2010.

Under förhöret berättar King att hon fick veta att ubåten saknades den 11 augusti, samma dag som hon och Madsen planerat att gå ut med farkosten.

Fredag 23 mars

Vittnesförhör under rättegångens fjärde dag. Syftet från åklagaren är att etablera ett mordmotiv och att ubåtskonstruktören hade sexuella motiv bakom styckningen och det misstänkta mordet. 

Ett vittne beskriver Madsen att han ville göra en "snuff movie", en film som visar ett riktigt mord. 

Ett annat vittne gav en bild av Madsen som en man intresserad av både filmer som visar riktig död och att prata om död och kvinnor. 

Torsdag 22 mars

Under rättegångens tredje dag vittnade rättsläkaren Christina Jakobsen om hur Kim Wall dog och att det inte går att slå fast exakt hur det gick till. Antingen blev hon strypt, eller så fick hon halsen avskuren. Eftersom kroppen legat för länge i vattnet gick det inte att säga exakt hur.

Däremot slog rättsläkaren fast att de skador som Kim Wall tillfogats gjordes antingen när hon var i livet, eller i anslutning till hennes dödsfall. 

Det säger emot Madsens utsago att hon hade varit död i flera timmar innan han gjorde sig skyldig till brott mot griftefriden.

– Rättsläkarna fann en blodansamling som tyder på att skadorna uppkommit när hon var vid livet, säger rättsläkaren Christina Jakobsen.

Onsdag 21 mars

Andra dagen i rättegången mot Madsen. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen visade de filmer som den mordmisstänkte Madsen hade i sin dator och där kvinnor torterades och dödades. När en av filmerna som påstås visa ett autentiskt mord tömdes salen på åskådare.

Tidigare hade åklagaren presenterat rättsmedicinska detaljer och ställt frågor till den mordmisstänkte som ubåtsägaren vägrade svara på.

– Hur kan du ens fråga? var ett av de svar som den åtalade gav åklagaren.

Torsdag 8 mars 

Rättegången startar mot den mordmisstänkte 46-årige Peter Madsen. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen inleder med att förklara:

– Peter Madsen är åtalad för att mellan 22.00 den 10 augusti 2017 och 10.00 följande förmiddag ha dödat och styckat Kim Wall. Följ liverapporteringen från rättegången här. 

Polisens tekniska bevisning

■ Blod i ansiktet på den mordmisstänkte Peter Madsen. 

■ Spår av blod på de kläder han bar när han räddades ur den sjunkande ubåten. 

■ Ytterligare teknisk bevisning i ubåten. 

■ Dator med kompromenteraden innehåll. Bland annat filmer där kvinnor mördas, och enligt polisen är dessa filmer äkta. I sökhistoriken kunde polisen se att han googlat på ”halshugga flicka” 16 timmar före deras möte. 

Åklagaren yrkar på "inlåsning på obestämd tid", vilket närmast kan liknas mot ett livstidsstraff i Sverige.

Torsdag 25 januari

Danska TV2 sänder en dokumentär om Kim Wall. Där visas bland annat scenerna från när den 46-årige ubåtskonstruktören Peter Madsen kommer i land efter att ha sänkt sin ubåt i havet. Han förnekar att han vet var Kim Wall är och säger sig inte känna till mer om henne än hennes förnamn.

Tv-teamet skildrar även flera av dykningar som gjordes efter Kim Walls kvarlevor i Kögebukten.

Tisdag 16 januari 

Ubåtsmannen åtalas för mord på den svenska journalisten Kim Wall av specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen. Enligt åklagaren är gärningen planerad och förberedd. Åklagaren kräver livstids fängelse, eller förvarning på obestämd tid. Hur Kim Wall mist livet är oklart, åklagaren anger det kan ha skett genom att hon fått halsen avskuren, eller blivit strypt. 

Den misstänkte mördaren åtalas även för brott mot griftefriden, att ha styckat kroppen, samt för annat sexuellt våld än samlag. 

Tisdag 9 januari

Försvarsadvokaten Betina Hald Engmark uppger att 46-åringen går med på att omhäktas i fyra veckor till. Den misstänkte förövaren förnekar mordanklagelsen och hävdar att Kim Wall dött av en olycka ombord på ubåten.

Fredag 29 november

Ytterligare fynd görs i Kögebukten. Nu tror polisen att de hittat alla hennes kroppsdelar. Det är viktigt för att att fastställa dödsorsak.

Tisdag 21 november

Köpenhamnspolisens dykare gör ytterligare fynd i Kögebukten. 

Måndag 30 oktober

Den mordmisstänkte tvärvänder i nya förhör med dansk polis. Han erkänner nu att det var han som styckade Kim Wall och hävdar att den svenska journalisten dog av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten "Nautilus".

Det tillkommer nya brottsmisstankar, en av dem rör ett sexbrott.

Torsdag 12 oktober

Polis uppger i ett pressmeddelande att dykarna hittat en såg i närheten av den rutt som den mordmisstänktes ubåt färdats i. Sågen skickas på analys för att avgöra om verktyget har med mordet på Kim Wall att göra.

Lördag 7 oktober

På en presskonferens berättar polisen att de har hittat bland annat Kim Walls huvud,  samt kläder. Det finns inga skador på kraniet, vilket motsäger 46-åringens version om hur hon dog. 

Tisdag 3 oktober

Ubåtsägaren omhäktas. Han nekar till mordanklagelserna. Åklagaren har nu hittat filmer  på den häktades dator som visar kvinnor som torteras och mördas. Han nekar till kännedom om materialet och säger att fler än han använder datorn. 

Fredag 8 september

Tre veckor efter att Kim Wall försvann startar hennes familj och vänner en fond till minnet av Kim. På tre dagar samlas 100 000 kronor in. Fondens syfte är att stödja en ung kvinnlig reporters arbete. Själva skriver de "att dokumentera subkultur, brett menat, och vad Kim brukade kalla "upprorens underströmmar".

Tisdag 5 september

Klockan 14.00 inleds häktningsförhandlingen mot den mordmisstänkte inför öppna dörrar. Åklagaren begärde att den 46-åriga ubåtsägaren skulle häktas för mord och brott mot griftefriden

Ubåtsägaren hävdar att Kim Wall dog ombord på ubåten när han av misstag råkade tappa en 70-kilo tung järnlucka på hennes huvud. Han erkänner brott mot griftefriden för att han efteråt dumpade hennes kropp till havs, men nekar till att ha styckat den.

Strax efter klockan 18 på tisdagseftermiddagen omhäktas ubåtskonstruktören på fyra veckor som misstänkt för mord. Han tvingas också genomgå en stor sinnesundersökning – mot sin vilja. 

Ubåten "UC3 Nautilus"

Världens största hemmabyggda ubåt och den tredje som 46-åringen har designat. Ubåten är cirka 18 meter lång och väger 33 ton. Den är nästan hälften så stor som den danska marinens ubåtar av modellen ”Tumleren”.

Åtta personer får plats i farkosten, som innehåller en enkel toalett, ett par sängar och ett litet kök med kokplattor och en ugn.

Tisdag 29 augusti

Polisen går igenom den misstänkte förövarens ubåt med en skanner. Man söker bland annat efter dolda utrymmen. Dessutom påbörjar likhundar ett sök i Kögebugten – med hjälp av svensk polis. Hundar kan spåra dofter som tränger upp ur vattnet.

Onsdag 23 augusti, morgon

Klockan nio håller polisen en presskonferens om DNA-träffen. Man har även säkrat blod i ubåten som kommer från den svenska journalisten.

Onsdag 23 augusti, morgon

Klockan 06.47 bekräftar Köpenhamnspolisen fynden matchar Kim Walls DNA.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/900219850886443008

Kort därefter skriver Kim Walls mamma Ingrid ett inlägg på Facebook om beskedet.

"Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats".


https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/899865532555558912

Måndag 21 augusti, morgon

Madsen ändrar sin berättelse. Kim Wall ska ha fått en 70 kilo tung lucka i huvudet och Madsen ska ha gripits av panik och gjort sig av med kroppen i Kögebukten.

Måndag 21 augusti, eftermiddag

På måndagseftermiddagen skriver danska polisen att de flera gjort fynd i vattnet. Det ska visa sig komma från Kim Wall.

Torsdag 17 augusti

Jens Möller, chef på Köpenhamnspolisens mordenhet, berättar i ett förinspelat pressframträdande, att dansk polis utgår från att Kim Wall är död.

– Vi letar efter en död person, säger han.

Onsdag 16 augusti, kväll

Dansk sjöräddning berättar att de, liksom sina svenska kolleger, fått order om att avsluta sökandet efter Kim Wall.
Samtidigt berättar utredningsledare Jens Möller att ett team av experter försöker reparera "ubåtens hjärna", den elektronik som visar var ubåten färdats. All utrustningar har förstörts av saltvatten, men polisen tror att det finns en chans att det kan räddas. 

Onsdag 16 augusti, förmiddag

Sökandet efter Kim Wall fortsätter i Öresund. 

Onsdag, 16 augusti, förmiddag

Tingsrätten ändrar brottsrubriceringen för den häktade ubåtsägaren, skriver Ekstrabladet. Han misstänks nu för grovt vållande till annans död.

Måndag 14 augusti, eftermiddag 

Danska polisens tekniska undersökning visar att ubåten sänktes avsiktligt.

Söndag 13 augusti, 00.30

Ubåten har förts till land. Den lyfts ur vattnet med hjälp av trossar och förs iväg för teknisk undersökning. Där hittar man ingenting.

LÄS MER: Ubåtskaptenens vän: "Jag är skakad"

Lördag 12 augusti, strax innan 17.00 

46-åringen häktas, misstänkt för Kim Walls död. Han häktas i 24 dagar.

Polisen har hämtat datorer från Peter Madsens laboratorium.
Foto: / DEADLINE PRESS

Lördag 12 augusti, 10.00 

Häktningsförhandling mot ubåtsägaren inleds. Han bär joggingbyxor och en blå T-shirt lyssnar han när åklagaren läser upp anklagelserna. Madsen säger efter förhandlingen "att han har något att berätta".

Fredag 11 augusti 17.44 

Köpenhamnspolisen skickar ut ett pressmeddelande om att Madsen misstänkts för mord, alternativt dråp. 

Fredag 11 augusti, eftermiddag

Dykare försöker undersöka ubåten, men lyckas inte ta sig in.

Fredag 11 augusti, 11.30 

Ubåtskonstruktören förklarar att han fick tekniska problem och att något gick fel när han försökte laga det. Dansken förs till polisstation för förhör.

Bild inifrån Peter Madsens ubåt. Bilden togs den 7 juli.
Foto: / DEADLINE PRESS

Fredag 11 augusti, 11.00 

Den nu misstänkte förövaren plockas upp ur ubåten. Han står vid i tornet. Kort därefter sjunker fartyget. Kim Wall är då försvunnen. Han hävdar att han släppt av Wall tidigare.

Fredag 11 augusti, 10.39 

Kontakt. Ubåtskaptenen larmar en räddningshelikopter och förklarar att han har kurs mot Köpenhamn, men har tekniska bekymmer. Det har gått 14 timmar sedan ubåten försvann ur kustbevakningens radar.

Fredag 11 augusti, 10.14 

JRCC får ett larm från ett skepp att ubåten befinner sig söder om Drogden fyr mellan mellan Saltholm och Amager utanför Kögebukten.

Fredag 11 augusti, 07.11 

Lyngby Radio skickar ut ett larm till fartygen i Öresund om att att hålla koll efter en ubåt.

 Fredag 11 augusti, 03.39

JRCC går ut med larm om att båten kan ha förlist.


Fredag 11 augusti, 02.51

Lyngby Radio försöker förgäves få kontakt med ubåten.

Fredag 11 augusti, 02.30 

Kim Walls pojkvän är orolig och anmäler ubåten saknad till Joint Rescue Coordination Center.

Fredag 11 augusti, 00.00 

Runt midnatt ses ubåten av ett vittne ombord ett handelsfartyg, skriver polisen. Ubåten passerar bara 30 meter från fartyget och har då släckta lanternor, uppger vittnet för Aftonbladet.

Torsdag 10 augusti 20.43

Någon gång mellan 20.42 och 23.05 försvinner "Nautilus" från radarn.

Torsdag 10 augusti, 20.15

Kim Wall sms-ar sin pojkvän och skriver att ubåtskonstruktören köpt kaffe och småkakor. De ska snart gå ner i undervattensläge. 

"I'm still alive, btw", skriver hon. Detta är sista livstecknet från Kim Wall.

Torsdag 10 augusti, 19.00

Ubåten lämnar Köpenhamns hamn enligt flera vittnen. I ubåtstornet ses Kim Wall tillsammans med den nu häktade mannen.

Torsdag 10 augusti, tidig kväll

Under rättegången blir det känt att polisen hittat korrespondens mellan Wall och hennes redaktör (redaktionella chef) där hon berättar att hon vill skriva om en kapplöpning mellan två "raketverktstäder", där 46-åringen är en av de inblandade. Det är detta hon ska intervjua ubåtsägaren om.

Torsdag 10 augusti, tidig kväll

Kim Wall och hennes danske pojkvän har samlat sina vänner, de ska flytta till Peking och vill träffa vännerna före avresa. Wall har i flera månader försökt intervjua Madsen. Nu hör han av sig och erbjuder henne en intervju ombord ubåten "UC3 Nautilus". Wall lämnar festen och ger sig mot ubåten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!