Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det verkar bra på många sätt"

"Den nya regeringen ställer samma krav på mig som på dem som anses arbetsskygga", säger Michael Lundh, som har Aspbergers syndrom.
Foto: Mårten Svemark

MALMÖ. Försäkringskassan vill förtidspensionera honom, arbetsförmedlingen ville tidigare inte prata med honom och på Aktivum i Malmö - som hjälper autister att hitta sysselsättning - ansåg man att han hade för god arbetsförmåga för att få hjälp.

Michael Lundh i Malmö har Aspergers syndrom och vet vad det innebär att slussas mellan olika myndigheter.

 – Det har varit väldigt mycket krångel i flera år, säger han.

 Han vill inget hellre än att jobba men tillbringar i stället sin tid framför datorn i köket.

Utan jobb sedan 1999

 Trots flera års universitetsstudier har han inte haft en anställning sedan 1999. På aktivitetsstödet som han har sedan i april får han ut 7 920 kronor i månaden. Hyran för enrumslägenheten är drygt 3 000.

 – Det blir dåligt med ekonomin framöver. Trots att jag har funktionshinder ställer den nya regeringen samma krav på mig när det gäller jobbsökande och ersättningsnivåer som på dem som anses arbetsskygga.

Mest för en mindre grupp

 Att det danska företaget Specialisterne, som rekryterar personer med autism, vill etablera sig i Sverige tycker Michael Lundh är bra.

 – Det verkar bra på många sätt men samtidigt är de helt inriktade på IT. Det är en lösning för en mindre grupp. Många har inte tillräckliga kunskaper inom området, säger Michael Lundh.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!