Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det våras för Valborg
– sol och värmesmäll

Hur ska du fira Valborg? Kerstin Bergfors, 60, Malmö, telefonförsäljare: – Jag ska njuta av solen med goda vänner. Just att det ska bli sol och fint hoppas jag på, då kanske det blir premiärgrillning.
Foto: Maja Strömberg
Hur ska du fira Valborg? Daniel Hausenkamph, 22, Alnarp, student: – Jag ska inte fira på något speciellt sätt, jag vill bara hänga med vänner och gå ut i solen. Jag vill vara ute oavsett väder.
Foto: Maja Strömberg
Hur ska du fira Valborg? Oana David, 36, San Fransisco, researcher: – Jag ska inte fira, detta är första gången jag hör talas om Valborg. Jag ska vara i Köpenhamn och göra det som faller mig in.
Foto: Maja Strömberg
Hur ska du fira Valborg? Bengt Andersson, 74, Malmö, keramiker: – Jag ska äta middag med goda vänner och ha en egen liten eldkorg på gräsmattan.
Foto: Maja Strömberg

Det blir en härlig Valborgshelg att se fram emot. 

Ett högtryck letar sig sakta men säkert in över Sydsverige och maj inleds med solsken och 15 plusgrader.

– Man kan säga att sydvästra Sverige är vinnaren i Valborgsvädret, säger Johan Groth, meteorolog och vd för StormGeo.

Efter regn kommer solsken, och efter Valborg kommer värmen. I alla fall om man ska tro väderleksrapporterna. Under helgen kommer ett högtryck leta sig upp över landet och bjuda hela Sydsverige på en härlig första maj

– Det blir en ostadig inledning med en fin avslutning på Valborgshelgen, säger Johan Groth, Johan Groth.

Helgen inleds med regn. På fredag kommer ett område med regnskurar dra in från Danmark.

– Det blir en hel del skurar i Halland och Skåne, de blir ganska kraftiga men kortvariga och inte jättestora mängder vatten, säger Johan Groth.

Skurarna når inte riktigt bort till de mer östliga delarna av Sydsverige. I Kalmar län och Blekinge förväntar det vara lite soligare men någon värme blir det inte att vänta.

– Det är kallt vatten som drar in och därför blir det ganska kallt längst kusterna. Det kommer som mest upp till tio grader och i Halland kan det krypa ner ytterligare, kanske till 6 grader. 

Hur ska du fira Valborg?Vibeke Svensson, 65, Löddeköpinge, pensionär:– Jag ska njuta och umgås med min man. Vi brukar titta på majbrasan.
Foto: Maja Strömberg

Under lördagen forstätter vädret vara ganska ostadigt. 

– Det blir så där, inget kompakt regn men bildas en hel del regnskurar. Det gäller i stort sett hela Sydsverige. Lite sol kommer dock titta fram och temperaturerna kommer som mest ligga på runt sju till tio grader, säger Johan Groth.

Högtryck till Valborg

På Valborgsmässoafton förväntas vårvädret komma på riktigt tack vare högtrycket som börjat växa in under helgen.

– Det blir en solig morgon och lite växlande molnighet. Soligaste vädret får man i Halland och västra Skåne. Temperaturen kan hamna på runt elva till tolv grader. Varmast blir det i de inre västra delarna av Skåne, inte närmast kusten, säger Johan Groth.

Den östra delen av Sydsverige får möjlighen lite tråkigare Valborgsväder med regn på Öland och i Kalmar. Det förväntas bli ganska grått och ta en liten stund innan det klarnar upp.

– Men det släpper nog mot kvällen när det är dags att tända brasan, säger Johan Groth.

Natten blir klar, även i öster men luften är ganska kylig och de inre delarna av Småland kan få lite frost.

– Det blir en kylslagen men vacker natt, bara ett par, tre plusgrader, säger Johan Groth.

Lundastudenter kan vara lugna

Första maj kommer äntligen solen och plusgraderna, en härlig aning av sommar.

– Det ser ut att bli soligt och vi kommer komma upp i 15 grader. Det ser ut att bli så över allt i Sydsverige, utom precis vid kusten, säger Johan Groth.

Hur ska du fira Valborg?Victor Strandberg, 26, Lund, Biomedicinsk ingenjör:– Jag ska ta en sväg i Lund, kolla folk i Stadsparken. Kanske hänga med på festandet.
Foto: Maja Strömberg

För studenterna som traditionsenligt firar Valborg i Lund kommer en extra tröja krävas på natten.

– Det kan bli en ganska gosig eftermiddag med 10 till 11 grader men natten blir kylslagen med bara ett par plusgrader. För de som behöver sova ruset av sig på söndagen är det faktiskt då man kan få njuta av att sitta i solen i en park. Då blir det ändå så mycket som femton grader varmt och uppehållsväder, säger Johan Groth.

"Sydvästra Sverige är vinnaren"

I resten av Sverige kommer regnvädret beröra hela östkusten under Valborgshelgen. 

– Östra delarna kan få mycket moln och regn på Valborgsmässoafton. Norr om Umeå blir det till och med snö. I de västra inre delarna blir det ganska vackert väder men ganska kyligt. I fjällkedjorna handlar det om minusgrader annars 5-10 grader, säger Johan Groth.

Regnområdet förväntas släppa sent på kvällen, även längst kusterna i resten av Sverige och stora delar av Stockholm.

– När första maj börjar blir det bättre. Det blir generellt soligt i södra halvan av landet. 10-12 grader upp mot Svealand. Nederbörden hänger dock kvar i norra norrland med blötsnö och regn. Man kan säga att sydvästra Sverige är vinnaren i Valborgsvädret, säger Johan Groth.

Solen här för att stanna

Om Sydsverige nu kan slippa vintervädret för gott kan Johan Groth förstås inte svara på.

– Men det vore väl attan om vi inte har sett snö nog nu för säsongen. Jag tror ändå att för södra Sveriges del ska det väl vara uppklarat. Men det finns ingen garanti. Oftast jämnar vädret ut sig. Hade vi en varm mars så blir det en sämre april, säger Johan Groth.

Hur ska du fira Valborg?Katta Ziethen, 63, Malmö, "lös och ledig":– Jag ska vara med mina vänner. Det är jätteviktigt för mig att fira, jag älskar Valborg. Jag gillar eldarna, det är så fint.
Foto: Maja Strömberg

Ibland säger man att snö i april tyder på att sommaren kommer bli bra men det kan Johan Groth bara delvis bekräfta.

– Eftersom medeltemperaturen utslaget över hela året ofta är densamma varje år så brukar det ju ofta jämna ut sig. Det innebär för den som tänker lite matematiskt att har vi legat under det normala så har vi en chans att det kommer bättras. Annars blir det ju ett extremt år och det kan vara en tröst, säger Johan Groth.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!