Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det skulle bli paradis åt Hitlers arbetare

Medan vissa block är helt förfallna står andra stadigt. Här ett block som ger viss upplevelse av Proras storlek.
Foto: Calle Bergendorff
Ett husblock i bättre skick, i bakgrunden syns de några av de block som nu renoveras.
Foto: Calle Bergendorff
Adolf Hitler.
Foto: Roger Viollet
Mittplatsens fönster inåt land var större. Här var det asfalt som gällde framför gräs och grönska. Kanske var det en plats som vikts för fysisk träning, en aktivitet som omhuldades av nationalsocialismen.
Foto: Calle Bergendorff
Det som en gång var avsett att stanna vid buskar och trädgård har under åren då byggnaderna inte använts vuxit till sig till en veritabel skog. Vid de nyrenoverade andelslägenheterna har skogen huggits ner och trädgårdar anlagts, så som det ursprungligen var tänkt.
Foto: Calle Bergendorff
Byggnadernas design gjorde att varje, trots husens storlek, ägde en känsla av avskildhet. Alla tvärgående utskjutande delar var trapphus, förrådsrum och kanske personalbostäder. För gästerna var alla rum identiska - med havsutsikt.
Foto: Calle Bergendorff
In mot land var tanken att välskötta trädgårdar och tuktad grönska skulle smeka sommargästerna medhårs. Men icke. Ingen trädgårdsmästare har någonsin varit anställd här: det byggdes, det blev krig, Tyskland förlorade, Sovjet tågade in sedan dess har ogräset härjat fritt.
Foto: Calle Bergendorff
På sina ställen har träd slagit rot i taket.
Foto: Calle Bergendorff
Var detta en del av den tänkta festplatsen? I dag huserar byggnaden utställningslokaler, men just här - i mitten med två km till vardera ända av den gifantiska huskroppen - var byggnaderna mer utsmyckade och arkitekturen mer storslagen.
Foto: Calle Bergendorff
Byggnader i originalskick, Mittbyggnaderna saknade synliga våningsplan, kanske skulle de husera festhallar och balsalar modell större.
Foto: Calle Bergendorff
Gårdsplanen som var tänkt att vara skådeplats för dansuppvisningar bjuder nu på mest på skrot.
Foto: Calle Bergendorff
I dag finns bland annat museum i byggnaderna.
Foto: Calle Bergendorff
Fönstren är borta, putsen flagnar.
Foto: Calle Bergendorff
På sina ställen har träd slagit rot i byggnaderna, en långsam men obeveklig rivningsprocess.
Foto: Calle Bergendorff
Träd på tak.
Foto: Calle Bergendorff
Träd på tak.
Foto: Calle Bergendorff
Träd på vägg.
Foto: Calle Bergendorff
De virvlande trapphusen är inte helt kuranta.
Foto: Calle Bergendorff
De virvlande trapphusen är inte helt kuranta.
Foto: Calle Bergendorff
En gång tänkt som en innergård, kanske för de mer välbärgade sommargästerna. Nu har grönskan tagit över allt.
Foto: Calle Bergendorff
I ett rum i källaren låg högar med stapelbara stolar. Annars är det mesta av ruinerna tomt.
Foto: Calle Bergendorff
1 / 21

En gigantisk semesteranläggning för Tredje rikets arbetare. Det var tanken när man satte spaden i marken på ön Rügen utanför Tyskland.

Det blev ett av Adolf Hitlers favoritprojekt och ett gigantiskt byggprojekt. Men världskriget kom i vägen och under det kalla kriget fick semesterbostäderna tjäna som kaserner åt Röda armén.

I dag förfaller stora delar av Prora, även om livet på sina håll så smått börjat spira i nazisternas semesterparadis.

På ön Rügen, piskad av Östersjöns nyckfulla väder, sträcker sig kilometerlånga huskroppar som trotsat tidens tand under decennier. Ett bygge som skulle kunna tjäna som en fysisk manifestation av östra Europas historiska bergochdalbana under 1900-talet. Enormt, likformigt, storslaget och ödesmättat.

– Det är gigantiskt, man slås av hur stort det är. När man går inne i byggnaderna tar korridorerna aldrig slut, och allt ser likadant ut. Men samtidigt känner man att det inte handlar om dålig arkitektur, det finns mycket tanke bakom utformningen, säger Calle Bergendorff.

När tanken på en semesteranläggning tog form på 30-talet såg det annorlunda ut. Här skulle de tyska medborgarna erbjudas en billig och välförtjänt semester vid havet. 10 000 rum, samtliga med havsutsikt, och kapacitet för dubbelt så många gäster. Mitt i komplexet anlades grunden till en gigantisk festplats.

Består av flera huskroppar

Arkitekten Clemens Klotzs skapelse består av flera långa huskroppar, sex våningar höga och med en sammanlagd längd av över fyra kilometer. Adolf Hitler sägs ha varit särskilt förtjust i projektet. Men redan något år efter att bygget påbörjats kom kriget emellan. Byggets öde skulle sedan under decennier vara tätt sammanflätat med historiens gång: under andra världskrigen tjänade komplexet som fältsjukhus och när Sovjetunionen tog över inkvarterades Röda armén i huslängorna. Under DDR-tiden fortsatte man bruka Prora för militära ändamål.

– I dag är nästan allt av den politiska historien är raderat. Det nazistiska tog man nog bort snabbt, och när muren föll gick nog DDR- och Sovjetsakerna samma öde till mötes, säger Calle Bergendorff.

Delar av Prora har stått övergivna sedan 30-talet och får betecknas som förlorade, andra är med lite god vilja bara i behov av en renovering.

Och i dag spirar livet åter på Rügens vindpinade stränder. De östra delarna av Prora har renoverats och planer finns för lägenheter, hotell och spa.

Arkitektur i Nazityskland:

Nationalsocialisterna vurmade för arkitektur bland de storslagna projekt man såg framför sig i en ny världsordning fanns bland annat ombyggnationen av hela städer.

Regimens chefsarkitekt var Albert Speer, i historien sedd som Hitlers speciella gunstling.

Man ansåg att man utvecklat en egen nationalsocialistisk stil som förkastade modernismen gärna hämtade inspiration från den klassiska arkitekturen.

FAKTA

Världen utvecklas och förändras ständigt. Platser som är viktiga i dag, fulla av liv, fulla av drömmar, är plötsligt historia.

Övergivna. Lämnade orörda sedan decennier.

Vi har tillsammans med fotografen Calle Bergendorff besökt en mängd ödebyggnader och platser. Tidigare har vi berättar om platser i Skåne, Småland, Halland och Blekinge.

Nu har turen kommit till Tyskland, där många öde platser har kopplingar till Hitler och nazismen.

Du kan läsa alla tidigare avsnitt på www.expressen.se/kvallsposten/overgivna-platser-1

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!