Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det perfekta verktyget – för att förstå ditt barn

Louise Wester, skaparen av "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden".
Foto: Privat
Johanna Szemenkar Remgard tillsammans med Louise Wester.
Foto: Privat
Den nya boken "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden".
Foto: Privat
En hälsning från hjärtat från en kille - direkt tagen från verkligheten.
Foto: Privat
Ett av uttrycken som är med i boken.
Foto: Privat

"Mamma, varför kör aina omkring här på vårt område?"

"Aina, är det vår nya granne?"

Så startade idén om den nya boken Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden skapad av den ritande kommunikatören Louise Wester.

– Boken är till för att skapa en brygga mellan ungdomar och de äldre, säger hon.

Redan för tre år sedan utgavs en liten bok med samma tema av Louise Wester. Boken efterfrågades av följarna på Facebook-sidan Ritande Mamman som Louise stod bakom.

– Jag postade upp en bild som illustrerade ett missförstånd mellan ungdomar och vuxna och det var många som kunde relatera till det, säger Louise Wester.

Då efterfrågades en bok med flera liknande situationer och boken skapades. Men den lilla boken såldes snabbt ut och genom åren kom det efterfrågan på flera exemplar. Då bestämde sig Louise för att göra en ny – denna gång på riktigt.

Tagit hjälp av ungdomar

Tillsammans med Johanna Szemenkar Remgard och tre klasser från olika delar av Sverige har Louise skapat ett "Tonårslexikon". 

Boken, som utgavs den första veckan i november, är nu tillgänglig för alla i landet. Louise upplever att ungdomarna numera har ett gemensamt språk, mycket tack vare att internet gjort de så globala. Därför kan de flesta känna igen uttrycken som finns med i boken. Men den är betydligt större än först förväntat.

– Sammanlagt är det runt 600 ord, meningar och uttryck som finns med i boken. Vi har gjort ett selektivt val av vad som ska vara med så vi har även hänvisningar i boken till vart man kan hitta fler ord och uttryck, säger Louise Wester. 

– I lite över ett år har vi hållit på med detta vid sidan om våra arbeten. Det har varit en intensiv vår och höst men nu är allting färdigt, fortsätter hon.

Hur har ni valt vad som ska vara med?

– Främst har vi samlat in ord med hjälp av lärare och elever från våra utvalda klasser. Men annat folk har även skickat in vad de tycker ska vara med, säger Louise.

Svårast har enligt henne varit att verifiera orden och uttrycken som valts. 

– Vi har fått googla och letat efter det vi söker på olika sociala medier och bloggar och så. För att inte göra något misstag har eleverna korrekturläst allt som finns med i boken och de har faktiskt varit väldigt stränga, men på ett bra sätt. Rätt ska vara rätt, säger Louise Wester.

Ska förena unga och vuxna

Boken, med sina illustrationer har en komisk touch på sig. Ett medvetet val, enligt Louise, för att på ett enklare sätt nå ut till folket. Men det finns ett allvarligare syfte bakom den.

– Om man förbiser det roliga med boken är den skapad för att bygga broar mellan de vuxna och ungdomarna. Många konflikter mellan unga och vuxna beror på okunskap och missförstånd dem emellan, säger Louise Wester.

– Boken kan därför fungera som ett verktyg för de vuxna. Vi har även märkt att vuxnas intresse över språket skapar samtal och dialoger med ungdomarna, fortsätter hon.

Efter boken planeras det att hållas olika evenemang. Evenemang för att förena unga och vuxna och göra det lättare för människor att kommunicera med varandra. Men just nu får boken vara ett verktyg för de äldre, men med en tydlig instruktion som kommer från direkt från ungdomarna.

– Med hjälp av boken ska vuxna kunna förstå ungdomarnas språk – men de får absolut inte använda det. Det har våra ungdomar tvingat oss att lova att förmedla, säger Louise och skrattar.

Boken finns tillgänglig att köpa hem på Adlibris, Cdon och Bokus.