Louise Wester, skaparen av "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden". Foto: PrivatLouise Wester, skaparen av "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden". Foto: Privat
Louise Wester, skaparen av "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden". Foto: Privat
Johanna Szemenkar Remgard tillsammans med Louise Wester. Foto: PrivatJohanna Szemenkar Remgard tillsammans med Louise Wester. Foto: Privat
Johanna Szemenkar Remgard tillsammans med Louise Wester. Foto: Privat
Den nya boken "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden". Foto: PrivatDen nya boken "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden". Foto: Privat
Den nya boken "Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden". Foto: Privat
En hälsning från hjärtat från en kille - direkt tagen från verkligheten. Foto: PrivatEn hälsning från hjärtat från en kille - direkt tagen från verkligheten. Foto: Privat
En hälsning från hjärtat från en kille - direkt tagen från verkligheten. Foto: Privat
Ett av uttrycken som är med i boken. Foto: PrivatEtt av uttrycken som är med i boken. Foto: Privat
Ett av uttrycken som är med i boken. Foto: Privat

Det perfekta verktyget – för att förstå ditt barn

Publicerad

"Mamma, varför kör aina omkring här på vårt område?"

"Aina, är det vår nya granne?"

Så startade idén om den nya boken Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden skapad av den ritande kommunikatören Louise Wester.

– Boken är till för att skapa en brygga mellan ungdomar och de äldre, säger hon.

Redan för tre år sedan utgavs en liten bok med samma tema av Louise Wester. Boken efterfrågades av följarna på Facebook-sidan Ritande Mamman som Louise stod bakom.

– Jag postade upp en bild som illustrerade ett missförstånd mellan ungdomar och vuxna och det var många som kunde relatera till det, säger Louise Wester.

Då efterfrågades en bok med flera liknande situationer och boken skapades. Men den lilla boken såldes snabbt ut och genom åren kom det efterfrågan på flera exemplar. Då bestämde sig Louise för att göra en ny – denna gång på riktigt.

Tagit hjälp av ungdomar

Tillsammans med Johanna Szemenkar Remgard och tre klasser från olika delar av Sverige har Louise skapat ett "Tonårslexikon". 

Boken, som utgavs den första veckan i november, är nu tillgänglig för alla i landet. Louise upplever att ungdomarna numera har ett gemensamt språk, mycket tack vare att internet gjort de så globala. Därför kan de flesta känna igen uttrycken som finns med i boken. Men den är betydligt större än först förväntat.

– Sammanlagt är det runt 600 ord, meningar och uttryck som finns med i boken. Vi har gjort ett selektivt val av vad som ska vara med så vi har även hänvisningar i boken till vart man kan hitta fler ord och uttryck, säger Louise Wester. 

– I lite över ett år har vi hållit på med detta vid sidan om våra arbeten. Det har varit en intensiv vår och höst men nu är allting färdigt, fortsätter hon.

Hur har ni valt vad som ska vara med?

– Främst har vi samlat in ord med hjälp av lärare och elever från våra utvalda klasser. Men annat folk har även skickat in vad de tycker ska vara med, säger Louise.

Svårast har enligt henne varit att verifiera orden och uttrycken som valts. 

– Vi har fått googla och letat efter det vi söker på olika sociala medier och bloggar och så. För att inte göra något misstag har eleverna korrekturläst allt som finns med i boken och de har faktiskt varit väldigt stränga, men på ett bra sätt. Rätt ska vara rätt, säger Louise Wester.

Ska förena unga och vuxna

Boken, med sina illustrationer har en komisk touch på sig. Ett medvetet val, enligt Louise, för att på ett enklare sätt nå ut till folket. Men det finns ett allvarligare syfte bakom den.

– Om man förbiser det roliga med boken är den skapad för att bygga broar mellan de vuxna och ungdomarna. Många konflikter mellan unga och vuxna beror på okunskap och missförstånd dem emellan, säger Louise Wester.

– Boken kan därför fungera som ett verktyg för de vuxna. Vi har även märkt att vuxnas intresse över språket skapar samtal och dialoger med ungdomarna, fortsätter hon.

Efter boken planeras det att hållas olika evenemang. Evenemang för att förena unga och vuxna och göra det lättare för människor att kommunicera med varandra. Men just nu får boken vara ett verktyg för de äldre, men med en tydlig instruktion som kommer från direkt från ungdomarna.

– Med hjälp av boken ska vuxna kunna förstå ungdomarnas språk – men de får absolut inte använda det. Det har våra ungdomar tvingat oss att lova att förmedla, säger Louise och skrattar.

Boken finns tillgänglig att köpa hem på Adlibris, Cdon och Bokus.

Javier Abalo Aguilar
Javier Abalo Aguilar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag