Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det känns lite som att jag har svikit alla”

Full rulle på scenen. Under sommaren återvänder Gunhild Carling till Sverige spelar på flera stället.
Foto: PEO MÖLLER
Gunhild hemma i köket i Cupertino, Kalifornien.
Foto: Privat

Gunhild Carling har haft en omtumlande tid i USA. Pandemin slog turnélivet i spillror och hon har fått hitta nya sätt att möta sin publik.

Samtidigt har hon haft dåligt samvete för att hon inte har varit hemma i Sverige under den svåra tiden. 

– Det känns på något sätt som om jag har svikit alla när jag inte varit där med min musik, säger hon. 

Gunhild Carling, 46, har turnerat över större delen av världen och haft stora framgångar som live-artist i USA. Därför bestämde hon sig för snart tre år sedan att flytta dit. 

Livet på andra sidan Atlanten rivstartade med evighetslånga och intensiva turnéer innan allt plötsligt tog stopp när pandemin slog till

Samtidigt som hon har fått anpassa sig till ett nedstängt och instängt liv i USA har hon tvingats följa den svenska kampen mot corona på långt avstånd. 

– Jag har saknat min familj något otroligt. Min mamma och mina bröder och även vänner. Och samtidigt har jag hört hur svårt branschen har lidit. Jag har faktiskt haft dåligt samvete för att jag inte varit hemma. 

Men det är ju inte ditt fel att en pandemi slår till?

– Nej så klart inte, men som musiker ska man alltid göra en skillnad och sprida glädje och det har jag inte kunnat vara hemma i Sverige och göra. Det har varit lite tungt. 

Gunhild Carling har känt dåligt samvete för att hon inte varit hemma i Sverige under pandemin.
Foto: Privat

Digital succé

I stället för att resa runt och spela har hon fått göra som många andra musiker och satsa på livestreamade spelningar. Det har blivit ett nytt sätt att möta sin publik på. 

– Det som internet har jämfört med radio och tv är interaktionen. Man kan hälsa på folk som tittar, det är jättemysigt.

Gunhild Carling hade vanan inne att uppträda digitalt redan innan pandemin slog till. Hennes youtubekanal har olika klipp med flera miljoner visningar. 

– Det har på många sätt varit en underbar tid. Trots avståndet har jag nästan kommit närmare de som tittat och lyssnat. Det känns som om man har kommit hem till folks vardagsrum. 

I sommar kommer Gunhild Carling hem igen. Hon har en stor turné inplanerad i USA i höst men måste säkra sitt arbetstillstånd.
Foto: Maria Svemark

Kommer hem till Sverige

Men nu är Gunhild är på väg hem. Efter midsommar flyger hon till Sverige och beträder svensk mark för första gången på mycket länge. 

– Vet vad jag ser fram emot mest? Att känna dofterna. Doften av svensk sommar är underbar, säger hon. 

Under sommaren blir det ett gäng konserter. Den första i Båstad den 30 juni. Efter det rullar det på nästan som innan pandemin. 

Du har inte tappat dina svenska rötter under åren i USA?

– Nej verkligen inte. Jag försöker spela ”Fjäril vingad” på varje spelning. Och ”Dancing Queen”. 

– Jag blir hela tiden påmind om varifrån jag kommer. Sverige har ett så himla bra rykte och att jag har spelat för kungen tycker folk här är otroligt fascinerande. 

Vet alla vad Sverige är?

– De flesta. Oftast behöver jag bara säga Ikea och Volvo så kopplar de flesta. Och Abba! Alla älskar Abba. Det är nog det svenskaste de vet. 

Det här är Gunhild Carling

Ålder: 46.

Bor: Cupertino, Kalifornien. Men också i Stockamöllan utanför Eslöv. 

Familj: Maken Johan, sonen Viggo och dottern Idun.

Sysslar med: Multi-instrumentalist, sångerska, entertainer och låtskrivare. Känd för att kunna traktera tre trumpeter, samtidigt, även känd trombonist (enligt Bill Clinton en av världens tio bästa i dag) och så kan Gunhild konsten att spela blues på säckpipa. 

Udda talang: Uppträdde på en varietéföreställning som knivkasterska när hon var 15 år. Premiären var på en militärförläggning i Borås.

Känd från: Den breda massan känner igen Gunhild från ”Let's Dance” i TV4. Säsongen 2014 kom hon på tredje plats. 

TV: Från arkivet om Gunhild

Återblick till när jazzstjärnan bestämde sig för att sälja 1000 klänningar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!