Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kan vara rätt att stänga Köpenhamn”

Daniella Freiding, 27, bor utanför Trelleborg men pendlar dagligen till sitt jobb på Köpenhamns flygplats Kastrup.
Foto: Privat
Mette Frederiksen är Danmarks statsminister.
Foto: SHUTTERSTOCK

Efter larm om ökade antal coronafall i Danmark kan Köpenhamn komma att stängas ner lokalt.

Ett hårt slag mot Öresundspendlare – men kanske nödvändigt, menar Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skåne.

– Om det finns lokala kraftiga utbrott på ett eller annat sätt ska man attackera dem tidigt och stänga ner, säger han.

– Från början var svenskarna bovarna men nu har det nästan blivit tvärtom, säger Maggi Åhlander, 68, som pendlar mellan Malmö och Köpenhamn.

Under den senaste veckan har Danmark fått ett stort ökat antal coronafall – vilket oroar myndigheterna i landet. 

På ett antal platser i Danmark har lokala och regionala utbrott blossat upp. Det gäller bland annat staden Odense och Köpenhamnsförorterna Brøndby och Albertslund.

Om de lokala smittvågorna fortsätter i Köpenhamn och Odense kan städerna komma att stängas ner.

Carl Johan Sonesson är regionstyrelsens ordförande i region Skåne.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Attackera dem tidigt”

Ett beslut kan fattas redan under måndagen. 

– Om det finns lokala kraftiga utbrott på ett eller annat sätt ska man attackera dem tidigt och stänga ner innan man väntar för länge och därmed behöver stänger ner hela landet. Jag tycker att principen är rätt men jag kan inte bedöma hur stort utbrottet är i landet eller liknande men principiellt är resonemanget rätt, säger Carl Johan Sonesson, (M), regionstyrelsens ordförande i region Skåne. 

En potentiell stängning av huvudstaden kan ge stora konsekvenser för alla svenskar och danskar som dagligen pendlar mellan Sverige och Danmark. 

– Det är inte bra, naturligtvis. Jag hoppas inte att det sker men om smittan är så pass hög att landet gör bedömningen är det bättre att stänga ner än att det blir en spridningseffekt som blir mer långvarig. Om det stänger ner får vi hoppas att det blir ett kortvarigt stopp för att mota klustersmittan, säger Carl Johan Sonesson, (M).

Maggi Åhlander, 68, från Malmö pendlar till jobbet i Köpenhamn
Foto: Privat

Pendlare: ”Irriterande”

En av de tusentals som pendlar heter Maggi Åhlander, 68, från Malmö. Hon arbetar som sekreterare i Köpenhamn.

– Vi blev lite luttrade efter kontrollerna under flyktingkrisen 2015. Men när coronakrisen drog i gång var det irriterande i början att det tog så lång tid. Man behövde kliva av på Kastrup och stå länge innan man fick byta tåg. Därför brukade jag ta metron in till stan i stället för då hade jag ändå gångavstånd till jobbet, säger hon.

Maggi berättar hur hon fick nog under sommaren när svenskar började åka på semester – mitt i pandemin.

– När Sverige lyfte på reserestriktioner började svenskar också åka mer till Danmark. Det var ett irritationsmoment också. Nu har jag inte åkt tåg sedan augusti för vi får köra till jobbet några dagar i veckan och jobbar hemifrån resten av dagarna.

Hon blir inte förvånad om Köpenhamn stängs ner till följd av coronaviruset.

– Det förvånar mig inte att Köpenhamn kan stängas. Jag har samtidigt lärt mig under det här halvåret att det går utmärkt att jobba hemifrån så det känns ändå helt okej. Från början var svenskarna bovarna men nu har det nästan blivit tvärtom. Svenskar är noga med håll avstånd och att inte kramas. 

Daniella Freding tillsamms med sina jaktlabradorer.
Foto: Privat

”Som en spökstad”

En tredje pendlare heter Daniella Freiding, 27, som pendlar mellan Köpenhamns flygplats och sitt hem utanför Trelleborg.

– Jag har inte haft jättestora problem med pendlingen under coronapandemin eftersom jag jobbar på Kastrup och inte behöver åka längre in i Köpenhamn. I och pandemin har jag arbetat lite mindre. Numera måste alla ha mask i Danmark och om man inte har någon säger i militären till att man måste köpa en, säger hon.

Hon berättar om hur det var den första gången Köpenhamn stängde ner.

– Det var väldigt märkligt och surrealistiskt. Det var inga människor någonstans och det var nästan som en spökstad, säger Daniella Freiding. 

TV: Pojkvännens rädsla för mördaren Victoria Prescott Hou

Mamman berättar i förhör • ”Ringde hysterisk”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!