BADFÖRBUD! Västra hamnen. Foto: Ludvig ThunmanBADFÖRBUD! Västra hamnen. Foto: Ludvig Thunman
BADFÖRBUD!
Västra hamnen. Foto: Ludvig Thunman
BADFÖRBUD! Sibbarp Foto: Ludvig ThunmanBADFÖRBUD! Sibbarp Foto: Ludvig Thunman
BADFÖRBUD!
Sibbarp Foto: Ludvig Thunman
OKEJ ATT BADA! Ribersborg. Foto: Ludvig ThunmanOKEJ ATT BADA! Ribersborg. Foto: Ludvig Thunman
OKEJ ATT BADA!
Ribersborg. Foto: Ludvig Thunman
Beskedet till badsugna i Västra hamnen: badförbud. Foto: Ludvig ThunmanBeskedet till badsugna i Västra hamnen: badförbud. Foto: Ludvig Thunman
Beskedet till badsugna i Västra hamnen: badförbud. Foto: Ludvig Thunman
Foto: Ludvig ThunmanFoto: Ludvig Thunman
 Foto: Ludvig Thunman
Foto: Ludvig ThunmanFoto: Ludvig Thunman
 Foto: Ludvig Thunman
Foto: Ludvig ThunmanFoto: Ludvig Thunman
 Foto: Ludvig Thunman
Foto: Ludvig ThunmanFoto: Ludvig Thunman
 Foto: Ludvig Thunman
Foto: Ludvig ThunmanFoto: Ludvig Thunman
 Foto: Ludvig Thunman
– Jag får lätt lock för öronen så jag håller huvudet ovanför ytan ändå. Jag badar gärna här där det är lätt att ha koll på grejerna och där man slipper sanden, säger Fredrik Dettmer från Lund som just kommit upp ur vattnet vid bryggan på Sundspromenaden. Foto: Ludvig Thunman– Jag får lätt lock för öronen så jag håller huvudet ovanför ytan ändå. Jag badar gärna här där det är lätt att ha koll på grejerna och där man slipper sanden, säger Fredrik Dettmer från Lund som just kommit upp ur vattnet vid bryggan på Sundspromenaden. Foto: Ludvig Thunman
– Jag får lätt lock för öronen så jag håller huvudet ovanför ytan ändå. Jag badar gärna här där det är lätt att ha koll på grejerna och där man slipper sanden, säger Fredrik Dettmer från Lund som just kommit upp ur vattnet vid bryggan på Sundspromenaden. Foto: Ludvig Thunman
– Nej, det där bryr vi oss inte så mycket om. Vi bor här i Västra hamnen och det var badförbud förra året också och då badade vi här, det gick fint. Om de gick ut med förbudet i går så var det säkert flera dagar sedan de tog vattenproverna och här är så stor genomströmning av vatten så det är nog helt andra omständigheter nu, säger Ricky Unsgård, 47, som sitter på bryggan med dottern Nike, 8. Foto: Ludvig Thunman– Nej, det där bryr vi oss inte så mycket om. Vi bor här i Västra hamnen och det var badförbud förra året också och då badade vi här, det gick fint. Om de gick ut med förbudet i går så var det säkert flera dagar sedan de tog vattenproverna och här är så stor genomströmning av vatten så det är nog helt andra omständigheter nu, säger Ricky Unsgård, 47, som sitter på bryggan med dottern Nike, 8. Foto: Ludvig Thunman
– Nej, det där bryr vi oss inte så mycket om. Vi bor här i Västra hamnen och det var badförbud förra året också och då badade vi här, det gick fint. Om de gick ut med förbudet i går så var det säkert flera dagar sedan de tog vattenproverna och här är så stor genomströmning av vatten så det är nog helt andra omständigheter nu, säger Ricky Unsgård, 47, som sitter på bryggan med dottern Nike, 8. Foto: Ludvig Thunman
– Jag såg att det satt skyltar uppe och då googlade jag på riskerna med att hoppa i. Men det verkar inte vara så farligt så vi badar, säger Jonatan Eldh, 24 som lapar sol ikapp med Cathrin Håkansson, 23. Foto: Ludvig Thunman– Jag såg att det satt skyltar uppe och då googlade jag på riskerna med att hoppa i. Men det verkar inte vara så farligt så vi badar, säger Jonatan Eldh, 24 som lapar sol ikapp med Cathrin Håkansson, 23. Foto: Ludvig Thunman
– Jag såg att det satt skyltar uppe och då googlade jag på riskerna med att hoppa i. Men det verkar inte vara så farligt så vi badar, säger Jonatan Eldh, 24 som lapar sol ikapp med Cathrin Håkansson, 23. Foto: Ludvig Thunman
Marcus Waller, 43, och Johanna Lundh, 34, ska just ta ett kvällsdopp nere på Ribban. – Vi har hört att det avråddes från bad borta i Västra hamnen. Men vi gick mest hit för att det låg närmast, säger Marcus Waller, 43. – Fast hade vi varit i Västra hamnen hade vi nog inte badat, det hade inte känts bra, säger Johanna Lundh, 34. Foto: Ludvig ThunmanMarcus Waller, 43, och Johanna Lundh, 34, ska just ta ett kvällsdopp nere på Ribban. – Vi har hört att det avråddes från bad borta i Västra hamnen. Men vi gick mest hit för att det låg närmast, säger Marcus Waller, 43. – Fast hade vi varit i Västra hamnen hade vi nog inte badat, det hade inte känts bra, säger Johanna Lundh, 34. Foto: Ludvig Thunman
Marcus Waller, 43, och Johanna Lundh, 34, ska just ta ett kvällsdopp nere på Ribban.
– Vi har hört att det avråddes från bad borta i Västra hamnen. Men vi gick mest hit för att det låg närmast, säger Marcus Waller, 43.
– Fast hade vi varit i Västra hamnen hade vi nog inte badat, det hade inte känts bra, säger Johanna Lundh, 34. Foto: Ludvig Thunman

Det kan vara orsaken till badförbud i Malmö

Publicerad

MALMÖ. Badförbudet i Malmö kan vara en direkt orsak av skyfallen förra helgen.

– Vi har nästan väntat på att det här skulle ske, säger gatukontorets enhetschef Jan-Olof Harvigsson.

Nu riskerar några av Malmös populäraste badplaster att vara avstängda tills slutet av nästa vecka.

Malmö stad tar regelbundna vattenprover vid stadens stränder. Nu under badsäsongen sker det minst en gång i veckan.

– När vi får tillbaka resultatet och det visar på otjänligt vatten har vi rutiner för hur vi agerar, säger Jan-Olof Harvigsson.

Det betyder: Ut med förbudsskyltarna, upp med staketen och fram med avspärrningstejpen. Det var just vad som hände under lördagskvällen då testsvaren visade på höga halter av E. coli-bakterier vid Sundspromenaden i Västra hamnen och barnviken vid Sibbarp.

Att vattnet är otjänligt kan bero på flera saker, ofta är det någon typ av tarmbakterie som förorenar vattnet. På ren svenska: det är avföring i vattnet. Även förra sommaren var det så kallade E. coli-bakterier som satte käppar i hjulen för Malmöbadare under några heta sommardagar. Teorierna var många: båtutsläpp, hundbajs eller sjöfåglar? Men fortfarande efter ett år är inte Malmö stad säker på vad som var orsaken till föroreningen.

"En massa skit"

Men den här gången har Jan-Olof Harvigsson en teori: han misstänker att föroreningen är en effekt av förra helgens kraftiga regn.

– Då kommer det ut massa skit med dagvattnet, avföring från fåglar och annat. Jag skulle tro att det är det som gjort att proven visar på föroreningar.

När Kvällsposten besöker Sundspromenaden under gårdagen är det fullt på bryggorna. Enligt livvakter på plats är det många som frågar om vattenkvalitén. Men många väljer ändå att trotsa avspärrningarna för ett svalkande dopp.

Men en som tvingades lägga om planerna var Jimmy Pålsson.

– Vi bor i Västra hamnen och såg att de avrådde från bad, så vi cyklade till Klagshamn i stället. Det är klart att man respekterar badförbud, det är inte kul att bli sjuk, säger Jimmy Pålsson, 33.

Va, är det badförbud?

Han har stannat till vid stranden i Sibbarp på väg hem till Västra hamnen, att det råder badförbud även här visste han inte om. Det gjorde heller inte hans far.

– Va? Är det badförbud? Jag hade min himmel inte ens sett skyltarna. Det var tur att jag fick reda på det, då får det bli en dusch i stället. Är det bakterier i vattnet badar jag inte, säger Roger Christensen, 55.

Enligt Jan-Olof Harvigsson på gatukontoret kommer man att ta nya prov så snart som möjligt, troligtvis i dag.

– Sedan tar det ett tag för oss att få svar från labbet. Så det kan ta några dagar innan vi vet om vattnet är tjänligt, säger Jan-Olof Harvigsson.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag