Polisen förstärker säkerheten på minnesstunden för Arminas, 15, som mördades på skolan. Foto: Tomas LeprincePolisen förstärker säkerheten på minnesstunden för Arminas, 15, som mördades på skolan. Foto: Tomas Leprince
Polisen förstärker säkerheten på minnesstunden för Arminas, 15, som mördades på skolan. Foto: Tomas Leprince
Polisen har fått in enorma mängder med tips, observationer och andra spår att gå vidare med. Foto: Tomas LeprincePolisen har fått in enorma mängder med tips, observationer och andra spår att gå vidare med. Foto: Tomas Leprince
Polisen har fått in enorma mängder med tips, observationer och andra spår att gå vidare med.  Foto: Tomas Leprince

"Det kan mycket väl bli våldsamheter"

Publicerad

En rund cirkel fylld med ljus lyser upp mitt på Göingeskolans gård.

Då och då lunkar några elever fram, slår en blick - och återgår till lugnet som ligger över skolan.

– Planen för i dag är att samla de som var i omedelbar närhet till händelsen för att fånga upp dem, säger Pär Cederholm, lokalpolischef i Hässleholm, på plats i Broby.

Det är drygt ett dygn sedan den misstänkte 14-åringen ska ha attackerat den ett år äldre Arminas Pileckas med en kniv som tros ha tagits med hemifrån.

De två pojkarna uppges ha haft en schism som vid lunchtid i går kulminerade med ett knivhugg bakifrån, enligt ett vittne. Kniven tog så illa att 15-årige Arminas senare under dagen dog till följd av sina skador.

Spelar pingis

All undervisning på tisdagen ställdes in. Men ändå är det elever i skolan. Ett 30-tal som går på Göingeskolan är samlade i samlingssalen.

– Det handlar om att få vara med andra, att tillsammans hedra honom, säger en elev som inte vill framträda med namn.

Klassrummen som vetter ut mot gården och parkeringen är mörka. De som tagit sig till skolan uppehåller sig i samlingsrummet där de spelar pingis och pratar.

Då och då går elever ut, sneglar bort mot cirkeln av ljus och tar några steg på skolgården.

– Jag la mitt ljus där imorse. Lapparna till honom är verkligen fina, säger eleven.

"Måste lägga pussel"

Vad som egentligen hände på måndagen är inte känt. Men rykten florerar.

Enligt lokalpolischef Pär Cederholm arbetar man nu för att få klarhet vad upprinnelsen till det dödliga knivhugget var.

– Det finns en massa uppgifter om mobbning och bråk. Naturligtvis var de ovänner vid det tillfället. Vi måste lägga pussel, vi har fått in enorma massa uppgifter och spekulationer. Vi ska först bena ut hur saker och ting hänger ihop, säger Pär Cederholm.

Hur sannolikt är det att det handlar om mobbning?

– Det har ju hänt förr. Så det är sannolikt likväl som något annat. De har bråkat om någon grej eller en relation, det vet vi. Ofta är det så när det blir ett så drastiskt slut.

Minnestund

Dagen efter knivattacken på Göingeskolan hålls en minnesstund.

Polisen, tillsammans med kommunen och företrädare från skolan, kommer då finnas på plats för att ge stöd och svara frågor.

Men polisens uppgifter kommer även vara att avstyra eventuella bråk.

– Det är klart det blir oro bland elever. Det finns rykten som florerar och människor kan agera utifrån dessa, säger Pär Cederholm

– Det kan mycket väl bli upprörda känslor och våldsamheter. Därför har vi extrapersonal och väktare på skolan.

Tidsfrist

Polisen har fått in enorma mängder med tips, observationer och andra spår att gå vidare med. Lokalpolischefen betonar vikten av att vara särskilt objektiv när man går vidare med dessa.

Men han berättar även polisen måste utreda ärendet skyndsamt.

– Det har hållits initiala förhör med väldigt många människor, även med den här killen. När han är i tillräcklig balans blir det djupare förhör med honom.

– Det är ett ärende som är prioriterat. När det är unga människor har vi en tidsfrist att förhålla oss till i utredningen, och det är att det vi ska utreda det så skyndsamt vi kan, säger Pär Cederholm.

Samlar vittnen

Mordet skedde på en korridor inne på Göingeskolan i Broby. Där fanns flera elever som såg händelsen.

Under tisdagen kommer polisen även att lägga fokus på att ta hand om de vittnen som finns.

– Vi vet inte exakt hur många, men det var en del. Planen för i dag är att samla de som var i omedelbar närhet i händelsen för att fånga upp dem tillsammans med en krisgrupp.

– Sen får vi se över hur vi någonstans tar temperaturen på övriga skolor i närheten. För måendet och oron sprider sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag