Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det har kommit en hel del svenskar hit"

Michael Dalgaard, vd och ägare av Luxuskirurgi.
Foto: LUXUSKIRURGI

Kliniken Luxuskirurgi i Köpenhamn har samarbetat med den litauiska plastikkliniken som blivit hackad och fått patientjournaler utlagda på en hemsida.

– Det har kommit en hel del svenska klienter hit som vi hänvisat till Litauen, säger Michael Dalgaard, vd och ägare av Luxuskirurgi.

För någon månad sedan kom ryska hackare över tusentals patientjournaler från den litauiska kliniken Grožio Chirurgija, som Luxuskirurgi samarbetar med. Hackarna krävde kliniken på motsvarande 19,5 miljoner kronor för att inte publicera journalerna på en hemsida.

– Polisen och IT-specialister rekommenderade att vi inte skulle betala. Man har ingen garanti, man kan bli pressad på mer pengar och man stöder den kriminella verksamheten, säger Michael Dalgaard.

Han och hans fru har själva gjort plastikingrepp på kliniken och fått sina journaler utlagda.

– Vi har inte betalat och vill stå tillsammans med patienterna i detta.

"Har alla säkerhetskrav"

Hackarna hävdar enligt Ekstrabladet att det var lätt att stjäla journalerna men det tillbakavisar Michael Dalgaard.

– Genom att säga att kliniken inte har bra säkerhet sätter de extra tryck på patienterna att kontakta oss. Det är en del av hackarnas strategi. Kliniken har alla säkerhetskrav som de ska ha och uppfyller lagen. Men om du kan hacka USA:s försvarshögkvarter Pentagon kan du hacka andra. För inte så länge sedan hackades även danska försvarsmakten.

Michael Dalgaard försvarar att den litauiska kliniken har sina patientjournaler online och påpekar att även sjukhus i Danmark och Sverige har journaler som patienter kan komma åt online.

– Självklart ska vi se om vi kan göra något bättre och om det finns system som är bättre. Problemet är att journaler behöver vara online. Om en patient från Sverige ringer en fredag kväll och säger att något har blivit fel efter en operation måste läkaren, som kanske är bortrest, kunna komma åt journalen online.

"Gå inte in på hemsidan"

Vissa patienter säger att de inte har blivit informerade om att deras journaler publicerats?

– Det är sant. Vi tog beslutet att hålla det internt så länge det gick, efter rekommendation av polis och IT-experter och eftersom det var en pågående undersökning. Vi hade gärna velat hålla det internt lite längre för problemet nu är att folk börjar söka efter det här registret och upptäcker patienternas personuppgifter och bilder. 

Vad gör ni nu?

– Vi har börjat skicka ut mejl till alla patienter om situationen. Vi kan inte ta bort hemsidan som hackarna lagt ut men vi är i dialog med Google för att ta bort sökresultaten på patienterna. 

Vad ger du för råd till patienterna?

– Gå inte in på hemsidan, för ju mer trafik hackarna får desto mer intresserade blir de. Kontakta i stället polisen och oss. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!