Det veganska baconet är så lång ifrån griskött man kan komma. Foto: PrivatDet veganska baconet är så lång ifrån griskött man kan komma. Foto: Privat
Det veganska baconet är så lång ifrån griskött man kan komma. Foto: Privat
Kasper Hansen och Karina Schramm är två veganer som gör succé med veganskt bacon Foto: PrivatKasper Hansen och Karina Schramm är två veganer som gör succé med veganskt bacon Foto: Privat
Kasper Hansen och Karina Schramm är två veganer som gör succé med veganskt bacon  Foto: Privat
Den danska uppfinningen hyllas till och med i Hollywood. Foto: PrivatDen danska uppfinningen hyllas till och med i Hollywood. Foto: Privat
Den danska uppfinningen hyllas till och med i Hollywood. Foto: Privat
Det ser ut som bacon - men är helt veganskt. Foto: PrivatDet ser ut som bacon - men är helt veganskt. Foto: Privat
Det ser ut som bacon - men är helt veganskt. Foto: Privat

Det här baconet är inte alls vad du tror

Publicerad

Kasper Hansen och Karina Schramm är två veganer i fläsklandet Danmark.

Nu har de uppfunnit hemmagjort veganskt bacon – som fått spridning över hela världen.

– Feedbacken är galen! Alla älskar det, säger Kasper Hansen.

Fläsk är lite utav en nationalrätt i Danmark. Du kan inte gå många kvarter i huvudstaden utan att se springa på ett smörrebröd med dansk fläskesteg – alltid med en spröd svål som krispar mellan tänderna.

Men Danmark är också ökänt för sin grisindustri. Förra året avslöjade Ekot i Sveriges radio att underviktiga danska spädgrisar slås ihjäl vid födseln – genom att dunkas i betonggolvet.

Redan året innan hade vissa sydsvenska Ica-handlare tagit beslut om att bojkotta det danska fläsket.

Så sent som häromveckan rapportade danska morgontidningen Politiken att veganerna är på frammarsch i det annars så fläskestegsglada landet.

Likaså rapporterar Danmarks radio att försäljningen av veganska matvaror ökar.

Känner med grisarna

Två av Danmarks veganer är Kasper Hansen, 40, och Karina Schramm, 39, som driver bloggen Veganer.nu. Som uppvuxen i en köttglad familj har Kasper Hansen ätit sin beskärda del av bacon, och trodde att han aldrig skulle få uppleva det igen efter att han blev vegan.

Nu har han helt plötsligt uppfunnit något så osannolikt som veganskt bacon.

– Det var "bacon" jag helst ville uppfinna först, eftersom ickeveganer använder det som ett slags argument. Och eftersom jag känner med de 40 miljoner grisar som vi varje år dödar här i landet, säger han.

Olika typer av vegetariskt och veganskt bacon finns i större matbutiker, men Kaspers version går alltså att göra hemma.

Hyllas av tv-stjärnan

Sen han och frun Karina Schramm publicerade receptet på deras veganhemsida har den veganska delen av internet gått sönder – och uppfinningen har fått internationell spridning.

– Feedbacken är galen! Alla älskar det, säger Kasper Hansen.

Till och med Hollywoodskådisen Christine Elisa McCarthy, som bland annat hade en roll i Beverly Hills, 90210 när det begav sig, har delat receptet på sin blogg med kommentaren "OH MY GOD! Väldigt enkelt, lika snabbt som riktigt bacon och jäkligt övertygande. En uppenbarelse!".

– Det tyckte vi var riktigt kul eftersom vi älskade Beverly Hills när vi var yngre, säger Kasper Hansen.

Nu är drömmen att kunna producera och sälja veganskt bacon, eller "lækon" som de kallar det.

– Vi jobbar på det, men behöver en bra samarbetspartner. Det vore en dröm att kunna producera och sälja vegansk mat, säger Kasper Hansen.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag