Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här baconet är inte alls vad du tror

Det veganska baconet är så lång ifrån griskött man kan komma. Foto: Privat
Kasper Hansen och Karina Schramm är två veganer som gör succé med veganskt bacon Foto: Privat
Den danska uppfinningen hyllas till och med i Hollywood. Foto: Privat
Det ser ut som bacon - men är helt veganskt. Foto: Privat

Kasper Hansen och Karina Schramm är två veganer i fläsklandet Danmark.

Nu har de uppfunnit hemmagjort veganskt bacon – som fått spridning över hela världen.

– Feedbacken är galen! Alla älskar det, säger Kasper Hansen.

Så gör du det veganska mirakelbaconet

1. Blanda en marinad genom att röra ihop rapsolja, soja, bjäst (näringsjäst) och liquid smoke (rökessens).

2. Ta färskt rispapper (används bland annat för att göra sommarrullar) och klipp det i avlånga bitar. För tunt och knaprigt veganbacon, använd en skiva. För lite tjockare och segare, sätt ihop två skivor.

3. Mjuka upp rispappret i varmt vatten tills det känns hanterbart. Efter att du tagit upp rispappret, kläm försiktigt bort överflödigt vatten.

4. Doppa de avlånga rispappersstrimlorna i marinaden så de blir helt geggiga.

5. Stek i teflonpanna på medelhög värme i ungefär 4 minuter eller tills det börjar hårdna. Vänd och stek 2 minuter till på andra sidan, eller tills det blir knaprigt.

6. Ta-da! Du har nu veganskt bacon.

Recept: Veganer.nu

Fläsk är lite utav en nationalrätt i Danmark. Du kan inte gå många kvarter i huvudstaden utan att se springa på ett smörrebröd med dansk fläskesteg – alltid med en spröd svål som krispar mellan tänderna.

Men Danmark är också ökänt för sin grisindustri. Förra året avslöjade Ekot i Sveriges radio att underviktiga danska spädgrisar slås ihjäl vid födseln – genom att dunkas i betonggolvet.

Redan året innan hade vissa sydsvenska Ica-handlare tagit beslut om att bojkotta det danska fläsket.

Så sent som häromveckan rapportade danska morgontidningen Politiken att veganerna är på frammarsch i det annars så fläskestegsglada landet.

Likaså rapporterar Danmarks radio att försäljningen av veganska matvaror ökar.

Känner med grisarna

Två av Danmarks veganer är Kasper Hansen, 40, och Karina Schramm, 39, som driver bloggen Veganer.nu. Som uppvuxen i en köttglad familj har Kasper Hansen ätit sin beskärda del av bacon, och trodde att han aldrig skulle få uppleva det igen efter att han blev vegan.

Nu har han helt plötsligt uppfunnit något så osannolikt som veganskt bacon.

– Det var "bacon" jag helst ville uppfinna först, eftersom ickeveganer använder det som ett slags argument. Och eftersom jag känner med de 40 miljoner grisar som vi varje år dödar här i landet, säger han.

Olika typer av vegetariskt och veganskt bacon finns i större matbutiker, men Kaspers version går alltså att göra hemma.

Hyllas av tv-stjärnan

Sen han och frun Karina Schramm publicerade receptet på deras veganhemsida har den veganska delen av internet gått sönder – och uppfinningen har fått internationell spridning.

– Feedbacken är galen! Alla älskar det, säger Kasper Hansen.

Till och med Hollywoodskådisen Christine Elisa McCarthy, som bland annat hade en roll i Beverly Hills, 90210 när det begav sig, har delat receptet på sin blogg med kommentaren "OH MY GOD! Väldigt enkelt, lika snabbt som riktigt bacon och jäkligt övertygande. En uppenbarelse!".

– Det tyckte vi var riktigt kul eftersom vi älskade Beverly Hills när vi var yngre, säger Kasper Hansen.

Nu är drömmen att kunna producera och sälja veganskt bacon, eller "lækon" som de kallar det.

– Vi jobbar på det, men behöver en bra samarbetspartner. Det vore en dröm att kunna producera och sälja vegansk mat, säger Kasper Hansen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!