Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här är det danska kungahuset

Drottning Margrethe och prins Henrik.Foto: PATRICK VAN KATWIJK / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL
Kronprins Frederik och prins Joachim med sina familjer.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Det danska kungahuset är mycket omtyckt av danskarna och drottning Margrethe som person och som monark uppges vara den största orsaken till kungahusets popularitet.

Den danska kungafamiljen har de senaste åren välkomnat flera nya medlemmar.

Det här är de danska kungligheterna.

Margrethe II

Foto: / STELLA PICTURES

Margrethe II är Danmarks drottning sedan den 14 januari 1972. Hon är äldsta dottern till Fredrik IX av Danmark och Ingrid av Sverige och kusin till Carl XVI Gustaf.

Prins Henrik

Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat gifte sig 1967 med drottning Margrethe och hans hans namn ändrades då till Henrik. Han blev prins Henrik.

Paret fick två barn tillsammans – kronprins Frederik och prins Joachim.  Prins Henrik avled den 13 februari efter en tids sjukdom. 

Prinsessan Benedicte

Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX/ TT

Prinsessan Benedicte är den äldre av drottning Margrethes två yngre systrar. Hon är för närvarande nummer elva i tronföljden efter sin äldre systers barn och barnbarn. 

Prinsessan Anne-Marie

Foto: SUVAD MRKONJIC

Prinsessan Anne-Marie är den yngsta systern till drottning Margrethe. Hon gifte sig 1964 med kung Konstantin II av Grekland och var drottning fram till 1974. Hon bär fortfarande titeln. Vid statskuppen 1967 gick hon och maken i exil. Familjen bodde först i Italien, men bosatte sig sedan i London.

Kronprins Frederik

Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Kronprins Frederik är Danmarks nuvarande tronföljare och den dag han efterträder sin mor får han kunganamnet Frederik X av Danmark. Han är syssling till kronprinsessan Victoria.

Prinsessan Mary

Foto: SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS

Kronprins Frederik är gift med Mary Donaldson. Paret träffades under de olympiska sommarspelen 2000 i Sydney och har fyra barn tillsammans; Christian, Isabella och tvillingarna Vincent och Josephine.

Prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine

Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Kronprins Frederik och prinsessan Mary har fyra barn tillsammans; Christian, Isabella och tvillingarna Vincent och Josephine.

Prins Joachim

Foto: LASSE SVENSSON

Prins Joachim är den yngste av drottning Margrethes och prins Henriks sönder. Han var tidigare gift med grevinnan Alexandra Christina Manley och paret fick två barn tillsammans; sönerna Nikolai och Felix. De skildes dock 2005.

Prinsessan Marie

Foto: THORKILD AMDI / STELLA PICTURES POLFOTO

2008 gifte prins Joachim om sig med Marie Cavallier. Prins Joachim och prinsessan Marie har två barn tillsammans, sonen Henrik och dottern Athena.

Prins Nikolai och prins Felix

Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURES

Prins Joachim och hans före detta fru Alexandra har två barn tillsammans; sönerna Nikolai och Felix.

Prins Henrik och prinsessan Athena

Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Prins Joachim och prinsessan Marie har två barn tillsammans, sonen Henrik och dottern Athena (i mitten).