Drottning Margrethe och prins Henrik. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBLDrottning Margrethe och prins Henrik. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL
Drottning Margrethe och prins Henrik. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL
Kronprins Frederik och prins Joachim med sina familjer. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURESKronprins Frederik och prins Joachim med sina familjer. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kronprins Frederik och prins Joachim med sina familjer. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Det här är det danska kungahuset

Publicerad

Det danska kungahuset är mycket omtyckt av danskarna och drottning Margrethe som person och som monark uppges vara den största orsaken till kungahusets popularitet.

Den danska kungafamiljen har de senaste åren välkomnat flera nya medlemmar.

Det här är de danska kungligheterna.

Margrethe II

Foto: / STELLA PICTURES

Margrethe II är Danmarks drottning sedan den 14 januari 1972. Hon är äldsta dottern till Fredrik IX av Danmark och Ingrid av Sverige och kusin till Carl XVI Gustaf.

Prins Henrik

Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat gifte sig 1967 med drottning Margrethe och hans hans namn ändrades då till Henrik. Han blev prins Henrik.

Paret fick två barn tillsammans – kronprins Frederik och prins Joachim.  Prins Henrik avled den 13 februari efter en tids sjukdom. 

Prinsessan Benedicte

Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX/ TT

Prinsessan Benedicte är den äldre av drottning Margrethes två yngre systrar. Hon är för närvarande nummer elva i tronföljden efter sin äldre systers barn och barnbarn. 

Prinsessan Anne-Marie

Foto: SUVAD MRKONJIC

Prinsessan Anne-Marie är den yngsta systern till drottning Margrethe. Hon gifte sig 1964 med kung Konstantin II av Grekland och var drottning fram till 1974. Hon bär fortfarande titeln. Vid statskuppen 1967 gick hon och maken i exil. Familjen bodde först i Italien, men bosatte sig sedan i London.

Kronprins Frederik

Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Kronprins Frederik är Danmarks nuvarande tronföljare och den dag han efterträder sin mor får han kunganamnet Frederik X av Danmark. Han är syssling till kronprinsessan Victoria.

Prinsessan Mary

Foto: SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS

Kronprins Frederik är gift med Mary Donaldson. Paret träffades under de olympiska sommarspelen 2000 i Sydney och har fyra barn tillsammans; Christian, Isabella och tvillingarna Vincent och Josephine.

Prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine

Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Kronprins Frederik och prinsessan Mary har fyra barn tillsammans; Christian, Isabella och tvillingarna Vincent och Josephine.

Prins Joachim

Foto: LASSE SVENSSON

Prins Joachim är den yngste av drottning Margrethes och prins Henriks sönder. Han var tidigare gift med grevinnan Alexandra Christina Manley och paret fick två barn tillsammans; sönerna Nikolai och Felix. De skildes dock 2005.

Prinsessan Marie

Foto: THORKILD AMDI / STELLA PICTURES POLFOTO

2008 gifte prins Joachim om sig med Marie Cavallier. Prins Joachim och prinsessan Marie har två barn tillsammans, sonen Henrik och dottern Athena.

Prins Nikolai och prins Felix

Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURES

Prins Joachim och hans före detta fru Alexandra har två barn tillsammans; sönerna Nikolai och Felix.

Prins Henrik och prinsessan Athena

Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Prins Joachim och prinsessan Marie har två barn tillsammans, sonen Henrik och dottern Athena (i mitten).

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag