Det här är bombmannen som lamslog Centralen

Här flyr mannen från polisen inne på centralstationen.
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli

Mannen som sköts av polis på Centralstationen i Malmö ska vara EU-medborgare och kom till Sverige förra året.

Han ansökte - och fick - ett personnummer som han tilldelades en tid senare.
Mannen kom från Italien och har bott i andra hand i en lägenhet i centrala Malmö.

Chefsåklagare Pär Andersson har nu anhållit honom.

Den 44-årige mannen är ursprungligen inte från Malmö, han ska vara EU-medborgare och kom till Sverige under våren 2018 från Italien, enligt uppgifter till Kvällsposten. Senare under sommaren samma år tilldelades han ett personnummer.
Mannen har uppgivit ett namn för polisen men det har inte gått att fastställa om namnet stämmer. Polisens nationella avdelning, NOA, granskar de uppgifter och dokument han lämnat.

Skriven på en adress mitt i Malmö

Mannen hade flera olika identitetshandlingar, Kvällspostens uppgifter säger att det handlade om tre pass varav ett från Italien och det var med denna identitet han fick uppehållstillstånd i Sverige och svenskt personnummer.

Malmöpolisen har inte kunnat fastställa om någon av hans identiteter är äkta eller om samtliga tre är falska.


Mannen är skriven på en adress i centrala Malmö som han sannolikt hyr i andra hand. Polisen sade på presskonferensen tidigare på måndagen att man har sökt igenom den lägenhet där mannen uppger att han vistats i. Även ett antal fordon har kontrollerats.

Men på den adress där mannen är skriven finns inga spår av ett tillslag, inga avspärrningar och ingen avspärrningskylt på lägenhetsdörren.Trafiken till och från Malmö lamslogs under måndagen.
Foto: Fritz Schibli

Mannen sköts i båda benen när polisen ingrep mot honom. Han hade då rört sig på Centralstationen på förmiddagen och uppträtt på ett sådant sätt att flera personer larmade polisen.
Några vakter har också varit framme och pratat med vakten, uppger flera vittnen. Mannen har även uppträtt hotfullt mot de som bevakar honom på sjukhuset där han vårdas för sina skottskador i benen.

Vittnet: Det handlar om ”en stor man”

Vittnet Dennis Gallagher från Nya Zeeland kom till Centralstation från Köpenhamn och blev vittne till när polisen slog till mot mannen. Han beskriver 44-åringen som ”a big man”, en stor man.
Mannen ska vara ungefär 188 lång centimeter lång, Dennis Gallagher gör en uppskattning med det måttenheter som används i de flesta engelsktalande länder, ”6 foot 2 inches” som motsvarar cirka 188 centimeter. 

Han uppskattar också mannens vikt till någonstans kring 100 kilo:
På måndagseftermiddagen anhölls mannen av chefsåklagare Pär Andersson, ärendet rubriceras som grovt olaga hot.
När polisen skulle gripa mannen skrek han att han hade skjutvapen och sprängmedel i de två väskor han bar med sig. Han ska ha talat engelska, men med kraftig brytning.
Han sköts av en polisman i båda benen.
Polisen uppger att den polisman som sköt kände sig trängd. Mer än ett skott ska ha avlossats men det exakta antalet är inte känt.
Särskilda åklagarkammaren ska nu utreda polisens skott mot mannen, det är rutin när polisen skjuter mot en person.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!