Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det förefaller vara en störd ung person"

Psykoterapeuten Börje Svensson gästade "Primetime"-studion på onsdagen.

En 21-årig man misstänks för en rad sexuella övergrepp mot barn på en förskola i Högsby kommun där han praktiserade.

Börje Svensson, psykoterapeut som arbetat mycket med pedofiler och deras offer, säger att det är långt ifrån alla pedofiler som begår brott.

– Sen finns det de som är ganska moralupplösta, som försöker rättfärdiga sin avvikelse genom att säga att de inte gör något fel, säger han.

Efter att en 21-årig förskolepraktikant gripits och häktats misstänkt för att ha våldtagit en femårig flicka på förskolan där han arbetade har flera nya anmälningar kommit in.

Polisen utreder sammanlagt nio misstänkta sexövergrepp mot barn, varav sju av barnen gick på förskolan där mannen praktiserade.

Börje Svensson, psykoterapeut som behandlat både offer och förövare, säger att han i första hand tänker på alla oroliga föräldrar när han hör talas om händelsen.

– Jag brukar råda föräldrar att inte visa att man är för orolig inför barnen, man får processa sin oro tillsammans med andra vuxna. Det blir svårare för ett barn att berätta om det har hänt något om de ser panikens ångest i föräldrarnas ögon, säger han.

"Ganska moralupplösta"

Svensson har arbetat med pedofiler i fängelser och säger att polisens arbete i den här typen av brott är extra svåra.

– Att vara polis och förhöra barn är ett svårare arbete än att vara terapeut och träffa barn. De måste dels skapa kontakt, dels bygga förtroende och dels få barnet att berätta utan att ställa ledande frågor.

Han poängterar också att pedofili är en diagnos och att inte alla begår brott. Han säger också att de som är medvetna om sin dragning och försöker att undvika att förgripa sig på barn sällan söker sig till arbetsplatser som förskolor.

– Sen finns det de som är ganska moralupplösta, som försöker rättfärdiga sin avvikelse genom att säga att de inte gör något fel, säger han.

När han ser en film som den misstanke 21-åringen lagt upp Youtube - där 21-åringen härmar Jokern från "Batman"-filmerna - säger psykoterapeuten:

– Det förefaller vara en störd ung person som också har en aggressivitet i sig som han kanske lever ut på det här sättet på Youtube.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!