Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det finns bra familjehundar - här är experternas tips

Golden retrievern är en utmärkt hund för familjer med barn.
Foto: AP

SKÅNE. Låt inte kamphundsattackerna skrämma dig från hundköpet - det finns bra familjehundar.
Här är experternas bästa rastips för den som vill satsa på något barnvänligt.

Skåningarna är hundkära - i mer än var tionde hushåll bor en jycke. Bland barnfamiljerna är siffran ännu högre - där finns en eller flera hundar i var femte familj, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

"Alla raser lämpar sig inte"


Men den senaste tidens kamphundsattacker får många att undra - vilka raser passar egentligen för den som letar efter en familjehund?
- Visst finns det raser som man inte skulle rekommendera till familjer som ska skaffa sin första hund. Alla raser lämpar sig inte, säger Jan Erikson, ordförande i Sydskånska Kennelklubben.

Inte vakt- eller vallhundar


Utpräglade vakthundar är till exempel mindre lämpliga. Risken finns att den kan uppfatta barn som leker med familjens barn som ett hot, och vilja försvara den egna familjen. Ivriga vallhundar och jakthundar kan också vara mindre lämpligt.
- Det är hundar som behöver jobba för att må bra. Har man inte den tiden och intresset kan man få en frustrerad och stressad hund - och då kan de bli problem, säger Jan Erikson.

Inget för nybörjare med barn


De fyra så kallade kamphundsraserna som finns i Sverige, amerikan pit bull terrier, amerikan staffordshire terrier, bullterrier och staffordshire bullterrier är ingenting för nybörjaren med barn hemma, tycker Jan Eriksson.


 POPULÄRASTE FAMILJEHUNDARNA

 LABRADOR RETRIEVER - 2609 registrerade 2006
Till temperamentet är rasen intelligent och följsam med en stark vilja att vara till lags. Den är godmodig, entusiastisk och vänlig, utan spår av aggressivitet eller blyghet.

 GOLDEN RETRIEVER - 2578 registrerade 2006
Följsam och intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Vänlig, tillitsfull och gott självförtroende. Dessa egenskaper har säkert bidragit till att rasen rönt en sådan stor popularitet som familjehund.

 COCKER SPANIEL - 1475 registrerade 2006
Glad, aktiv, välbalanserad, kompakt och robust hund. Typiskt för cocker spaniel är en medfödd gladlynthet och en ständigt viftande svans med typiskt ivriga rörelser. Den är vänlig och tillgiven, fylld av energi och livsglädje.

 CAVALIER KING CHARLES SPANIEL - 1283 registrerade 2006
En mycket uppskattad sällskaps- och utställningshund. Livlig, behagfull och välbalanserad hund med milt uttryck. Rasen är käck och absolut orädd. Glad, vänlig och tillgiven, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet.

 FLATCOATED RETRIEVER 1126 registrerade 2006
Den har ett förtroendeingivande sätt och visar sin positiva och vänliga attityd genom en intensivt viftande svans.

 PUDEL - 740 registrerade 2006
Intelligent, vaken och aktiv. Rasen är berömd för sin trogna natur, sin lätthet att lära och att dresseras - egenskaper som gör pudeln till en särskilt trevlig sällskapshund.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!