Golden retrievern är en utmärkt hund för familjer med barn. Foto: AP
Golden retrievern är en utmärkt hund för familjer med barn. Foto: AP

Det finns bra familjehundar - här är experternas tips

Publicerad

SKÅNE. Låt inte kamphundsattackerna skrämma dig från hundköpet - det finns bra familjehundar.
Här är experternas bästa rastips för den som vill satsa på något barnvänligt.

Skåningarna är hundkära - i mer än var tionde hushåll bor en jycke. Bland barnfamiljerna är siffran ännu högre - där finns en eller flera hundar i var femte familj, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

"Alla raser lämpar sig inte"


Men den senaste tidens kamphundsattacker får många att undra - vilka raser passar egentligen för den som letar efter en familjehund?
- Visst finns det raser som man inte skulle rekommendera till familjer som ska skaffa sin första hund. Alla raser lämpar sig inte, säger Jan Erikson, ordförande i Sydskånska Kennelklubben.

Inte vakt- eller vallhundar


Utpräglade vakthundar är till exempel mindre lämpliga. Risken finns att den kan uppfatta barn som leker med familjens barn som ett hot, och vilja försvara den egna familjen. Ivriga vallhundar och jakthundar kan också vara mindre lämpligt.
- Det är hundar som behöver jobba för att må bra. Har man inte den tiden och intresset kan man få en frustrerad och stressad hund - och då kan de bli problem, säger Jan Erikson.

Inget för nybörjare med barn


De fyra så kallade kamphundsraserna som finns i Sverige, amerikan pit bull terrier, amerikan staffordshire terrier, bullterrier och staffordshire bullterrier är ingenting för nybörjaren med barn hemma, tycker Jan Eriksson.


POPULÄRASTE FAMILJEHUNDARNA

LABRADOR RETRIEVER - 2609 registrerade 2006
Till temperamentet är rasen intelligent och följsam med en stark vilja att vara till lags. Den är godmodig, entusiastisk och vänlig, utan spår av aggressivitet eller blyghet.

GOLDEN RETRIEVER - 2578 registrerade 2006
Följsam och intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Vänlig, tillitsfull och gott självförtroende. Dessa egenskaper har säkert bidragit till att rasen rönt en sådan stor popularitet som familjehund.

COCKER SPANIEL - 1475 registrerade 2006
Glad, aktiv, välbalanserad, kompakt och robust hund. Typiskt för cocker spaniel är en medfödd gladlynthet och en ständigt viftande svans med typiskt ivriga rörelser. Den är vänlig och tillgiven, fylld av energi och livsglädje.

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL - 1283 registrerade 2006
En mycket uppskattad sällskaps- och utställningshund. Livlig, behagfull och välbalanserad hund med milt uttryck. Rasen är käck och absolut orädd. Glad, vänlig och tillgiven, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet.

FLATCOATED RETRIEVER 1126 registrerade 2006
Den har ett förtroendeingivande sätt och visar sin positiva och vänliga attityd genom en intensivt viftande svans.

PUDEL - 740 registrerade 2006
Intelligent, vaken och aktiv. Rasen är berömd för sin trogna natur, sin lätthet att lära och att dresseras - egenskaper som gör pudeln till en särskilt trevlig sällskapshund.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag