Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färgen på vattnet i kanalen förbryllar

Malmö kanal är missfärgad, ett faktum som engagerar många Malmöbor.
Foto: Bi Svanberg / läsarbild
Inte ens VA Syd vet vad missfärgningen beror på.
Foto: Bi Svanberg
Malmö kanal fotograferad från Bi Svanbergs lägenhet.
Foto: Bi Svanberg

Vattnet i Malmö kanal är missfärgat. Malmöbon Bi Svanberg la på torsdagskvällen ut foton på den brungröna kanalen i en Facebook-tråd, som snabbt fylldes av spekulationer över vad som orsakat tillståndet.

– Jag har aldrig sett nåt liknande på de mer än 13 år vi bott här, säger hon.

Det var på Facebook-sidan ”Du vet att du är från Malmö när...” som Bi Svanberg på torsdagskvällen postade sitt inlägg om den missfärgade kanalen i Malmö. 

Hon la ut tre bilder på den bruna kanalen, tagna från hennes lägenhetsfönster med texten: ”Näe, har aldrig sett nå liknande förut i Malmö kanal...”

– Jag upptäckte att kanalen var brun i morse, vi bor på sjätte våningen precis intill kanalen. Jag blev helt paff. Jag har aldrig sett nåt liknande på de mer än 13 år vi bott här, säger Bi Svanberg.

Bi Svanberg har fotograferat i 40 år och hennes målande bilder i Facebook-inlägget engagerade många. Flera i tråden hade idéer om vad som kan ha orsakat vattnets färg:

”Muddring på gång kanske, någonstans i närheten?”

”Domedagen är här klimatgudarna har talat.”

”Mjölkigheten beror troligtvis på Ph förändring, behöver syresättning.”

”Syndafloden haha.”

”Kanske alger.”

Aldrig sett något liknande

Under alla år som Bi Svanberg bott i Malmö har hon aldrig sett en så märklig färg på vattnet i kanalen. Hennes egen teori om missfärgningen är att avloppsvatten har runnit ut i kanalen. 

– Det har ju regnat inatt. Måhända att någon avloppsledning har krackelerat. Men förvånande nog har jag inte sett eller hört något i medierna under dagen, säger Bi Svanberg.

Inte ens VA Syd har en klar bild av vad som orsakat färgen. De skrev på torsdagen på sin hemsida:

”Vattnet i kanalen är brunfärgat. VA Syds personal har undersökt men inte kunnat hitta orsaken. Troligtvis har det att göra med det kraftiga regnet natten till torsdag.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!