I dag börjar officiellt Ystad International Military Tattoo. Musikkårar från åtta länder medverkar. Foto: Thorsten Persson
I dag börjar officiellt Ystad International Military Tattoo. Musikkårar från åtta länder medverkar. Foto: Thorsten Persson

Det blåser upp till Tattoo i Ystad

Publicerad
Uppdaterad
I dag börjar officiellt Ystad International Military Tattoo. 600 musiker och musikkårer från åtta länder förvandlar Ystad till en gigantisk musikfest.
Lars-Åke Kristensson, 59, är operativ chef för jätte- evenemanget.
- Det blir ett gammalt, militärt och traditionellt Tattoo, det är det som är unikt.
Ystads Tattoo tillhör världseliten och räknas som ett av de tre viktigaste i världen tillsammans med det i Skottland och det i Basel i Schweiz.

Mycket fullbokat

Redan i måndags började aktiviteterna. I dag börjar det officiella evenemanget med de stora kvällsföreställningarna på Regementsarenan. Många dagar är redan fullbokade. Men det finns andra parallella aktiviteter i stan som är gratis.
- På lördag är det den stora Tattooparaden med samtliga musikanter. Den går genom staden och avslutas med en konsert på Stortorget. Det brukar dra 5 000 personer, säger Lars-Åke Kristensson.
- Kvällsföreställningarna på fredag och lördag är slutsålda, men i dag och i morgon finns biljetter. Och det kan ju finnas återbud.

"Vill ge det bästa"

Lars-Åke Kristensson har jobbat med evenemanget sedan september.
- Det är viktigt att bevara traditionen. Alla evenemang som har ett antal år på nacken har ju en själ, som är svår att beskriva i ord. Men sedan har vi även en del nya saker, som exempelvis ungdomsparaden på fredag, säger Lars-Åke. Vi vill ge publiken det bästa.
Själv ser han fram emot skottarnas musik.
- De är det stora dragnumret. Tattoo utan skottar är inget Tattoo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag