"Jag märker att jag har stort stöd bland folk härnere i Skåne", säger Klara boxaren Svensson. Foto: Anna Friberg"Jag märker att jag har stort stöd bland folk härnere i Skåne", säger Klara boxaren Svensson. Foto: Anna Friberg
"Jag märker att jag har stort stöd bland folk härnere i Skåne", säger Klara boxaren Svensson. Foto: Anna Friberg
Klara Svensson förbereder sig för supermatchen mot Mikaela Laurén i september. Foto: BildbyrånKlara Svensson förbereder sig för supermatchen mot Mikaela Laurén i september. Foto: Bildbyrån
Klara Svensson förbereder sig för supermatchen mot Mikaela Laurén i september. Foto: Bildbyrån
"Min mamma sa alltid att man ska vara snäll. Det är faktiskt underskattat att vara snäll." Foto: Erik Simander"Min mamma sa alltid att man ska vara snäll. Det är faktiskt underskattat att vara snäll." Foto: Erik Simander
"Min mamma sa alltid att man ska vara snäll. Det är faktiskt underskattat att vara snäll." Foto: Erik Simander

"Det är underskattat att vara snäll"

Publicerad

Allt började i en källarlokal i Höllviken. Nu är proffsboxaren Klara Svensson affischnamnet alla pratar om nominerad till "Årets skåning". I sommar förbereder hon sig för supermatchen mot stentuffa Mikaela Laurén, i Stockholm 10 september.

– Jag märker att jag har stort stöd bland folk härnere i Skåne, säger Klara Svensson.

Klara Svensson beskriver sig själv som en sportig pojkflicka, som gärna spelade fotboll med killarna på skolrasten. När hon som 14-åring fick höra talas om att det fanns en källarklubb i Höllviken där man kunde boxas blev hon nyfiken.

– Jag kände ingen som boxades men det verkade coolt. Första gången jag fick slå med handskar på en säck upplevde jag en sån adrenalinkick. Det blev ett gift och jag ville träna hela tiden. Det var ren tur att jag kom till rätt ställe och hade en tränare som såg att jag hade fallenhet för sporten, säger hon.

Lördagen den 10 september möts Klara Svensson och Stockholmsbaserade Mikaela Laurén i en boxningsring på Hovet. En viktig match, den största hittills i båda boxarnas karriärer. Vinnaren möter den norska världsmästaren Cecilia Brakhus. Att mötet redan på förhand blivit så uppmärksammat hör också ihop med en rad konflikter utanför ringen mellan de båda kämparna.

"Olika stilar"

I samband med en pressträff sprayade Mikaela Laurén myggspray på sin motståndare Klara Svensson. Och när de möttes i SVT:s morgonsoffa kallade Laurén Klara för en skolfröken som hon ville täppa igen käften på.

– Jag och Mikaela har olika stilar och olika åsikter. Det finns alltid en tjusnig när två rivaler möts. Det blir en annan laddning och det bidrar till ett ökat intresse och det är positivt. Jag märker på folk härnere i Skåne att det blir lite Malmö möter Stockholm-rivalitet också. Jag har bra stöd Skåne!

Hon är glad att damboxning uppmärksammas så stort.

– Det har gått väldigt snabbt för damboxningen att utvecklas och det finns en jämställd grundkänsla och det är jag stolt över. Det är en bra sport ur en kvinnas perspektiv. Men vi behöver jobba på att öka värdena på respektive dambälten, det finns inte lika mycket pengar som inom herrboxningen, men det kommer med tiden.

Klara Svensson förbereder sig för supermatchen mot Mikaela Laurén i september.Foto: Bildbyrån

I sommar kommer Klara Svensson dessutom att vara expertkommentator för Viasat under OS-sändningarna.

– Jag har gjort lite tv förut och varit expertkommentator på utlandsgalor i Köpenhamn. Jag tycker att det är kul, så det ska bli spännande.

I övrigt ligger hon i hårdträning, sex av sju dagar i veckan. När hon inte hänger på klubben i Köpenhamn löp- och styrketränar hon hemma i Malmö. Gärna i Pildammsparken, Kungsparken eller nere vid Ribersborgsstranden.

"Ribban - en favorit"

– Sen jag flyttade tillbaka till Malmö förra året så har jag frossat i att vara hemma i Skåne igen. Malmö har jättefin natur och fina parker och bra restauranger. Det är enkelt att ta sig överallt och lugnt. Ribban är alltid en favorit, det är skönt att känna havsbrisen medan man svettas.

Ett aningen mer glamoröst och väldoftande intresse som ligger Klara Svensson varmt om hjärtat är parfymtillverkning. Drömmen är att ta fram en egensignaturdoft.

– Innan jag blev boxare på heltid jobbade jag med kosmetika och parfymer, jag har en vältränad näsa. Tävlingsmänniskan i mig gillar att gissa vad folk har för parfym på sig.

Hur blir din parfym?

– Där är jag inte den sportiga typen. Jag gillar mer orientaliska, kryddiga och mustiga dofter. Man ska märka att jag varit i rummet.

Klara Svensson är även engagerad i Mentor Sverige i Malmö, en organisation som förmedlar vuxna mentorer till ungdomar. Hon förklarar att hon gärna vill ge av sin tid till andra och försöka göra gott.

– Min mamma sa alltid att man ska vara snäll. Det är faktiskt underskattat att vara snäll.

Så, kan man vara snäll i boxarringen?

– Haha, nej det kan man faktiskt inte. Det är en frizon. Då är det äta eller ätas.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag