Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är underskattat att vara snäll"

"Jag märker att jag har stort stöd bland folk härnere i Skåne", säger Klara boxaren Svensson. Foto: Anna Friberg
Klara Svensson förbereder sig för supermatchen mot Mikaela Laurén i september. Foto: Bildbyrån
"Min mamma sa alltid att man ska vara snäll. Det är faktiskt underskattat att vara snäll." Foto: Erik Simander

Allt började i en källarlokal i Höllviken. Nu är proffsboxaren Klara Svensson affischnamnet alla pratar om nominerad till "Årets skåning". I sommar förbereder hon sig för supermatchen mot stentuffa Mikaela Laurén, i Stockholm 10 september.

– Jag märker att jag har stort stöd bland folk härnere i Skåne, säger Klara Svensson.

Klara Svensson tre förebilder

Kajsa Bergqvist

Jag tycker Kajsa Bergkvist var så stark när hon kom tillbaka från sin skada och tog VM-guld 2005.

Karolina Klüft

Hon har varit en superstor inspiration och förebild med sin vinnarskalle. Hon får fram glädjen och fokuserar inte bara på resultat. Jag tycker hon står för ett bra sätt att prestera på.

Frida Wallberg,

När jag började boxas var Frida Wallberg en stor förebild. Hon är en extremt duktig boxare.

Fakta

Klara Svensson

Ålder: 28.

Bor: Malmö.

Familj: Pojkvän, mamma, pappa och två systrar.

Gör: Proffsboxare som tillhör Team Sauerland. Har vunnit titeln WBC Silver i lätt weltervikt, och som amatör fem SM-guld, två medaljer i europamästerskapen i boxning och tre medaljer i världsmästerskapet i boxning.

Aktuell: Ska gå en i förväg uppmärksammad match mot Mikaela Laurén på Hovet i Stockholm 10 september. Expertkommentator på Viasat under OS.

Favoritplats i Skåne: Jag har börjat följa trav lite mer, och jag måste säga att Vomb som ligger 30-40 minuter från Malmö är väldigt vacker. Det är lite Nya Zealand-aktigt med vidderna.

Klara Svensson beskriver sig själv som en sportig pojkflicka, som gärna spelade fotboll med killarna på skolrasten. När hon som 14-åring fick höra talas om att det fanns en källarklubb i Höllviken där man kunde boxas blev hon nyfiken.

– Jag kände ingen som boxades men det verkade coolt. Första gången jag fick slå med handskar på en säck upplevde jag en sån adrenalinkick. Det blev ett gift och jag ville träna hela tiden. Det var ren tur att jag kom till rätt ställe och hade en tränare som såg att jag hade fallenhet för sporten, säger hon.

Lördagen den 10 september möts Klara Svensson och Stockholmsbaserade Mikaela Laurén i en boxningsring på Hovet. En viktig match, den största hittills i båda boxarnas karriärer. Vinnaren möter den norska världsmästaren Cecilia Brakhus. Att mötet redan på förhand blivit så uppmärksammat hör också ihop med en rad konflikter utanför ringen mellan de båda kämparna.

"Olika stilar"

I samband med en pressträff sprayade Mikaela Laurén myggspray på sin motståndare Klara Svensson. Och när de möttes i SVT:s morgonsoffa kallade Laurén Klara för en skolfröken som hon ville täppa igen käften på.

– Jag och Mikaela har olika stilar och olika åsikter. Det finns alltid en tjusnig när två rivaler möts. Det blir en annan laddning och det bidrar till ett ökat intresse och det är positivt. Jag märker på folk härnere i Skåne att det blir lite Malmö möter Stockholm-rivalitet också. Jag har bra stöd Skåne!

Hon är glad att damboxning uppmärksammas så stort.

– Det har gått väldigt snabbt för damboxningen att utvecklas och det finns en jämställd grundkänsla och det är jag stolt över. Det är en bra sport ur en kvinnas perspektiv. Men vi behöver jobba på att öka värdena på respektive dambälten, det finns inte lika mycket pengar som inom herrboxningen, men det kommer med tiden.

Klara Svensson förbereder sig för supermatchen mot Mikaela Laurén i september. Foto: Bildbyrån

I sommar kommer Klara Svensson dessutom att vara expertkommentator för Viasat under OS-sändningarna.

– Jag har gjort lite tv förut och varit expertkommentator på utlandsgalor i Köpenhamn. Jag tycker att det är kul, så det ska bli spännande.

I övrigt ligger hon i hårdträning, sex av sju dagar i veckan. När hon inte hänger på klubben i Köpenhamn löp- och styrketränar hon hemma i Malmö. Gärna i Pildammsparken, Kungsparken eller nere vid Ribersborgsstranden.

"Ribban - en favorit"

– Sen jag flyttade tillbaka till Malmö förra året så har jag frossat i att vara hemma i Skåne igen. Malmö har jättefin natur och fina parker och bra restauranger. Det är enkelt att ta sig överallt och lugnt. Ribban är alltid en favorit, det är skönt att känna havsbrisen medan man svettas.

Ett aningen mer glamoröst och väldoftande intresse som ligger Klara Svensson varmt om hjärtat är parfymtillverkning. Drömmen är att ta fram en egensignaturdoft.

– Innan jag blev boxare på heltid jobbade jag med kosmetika och parfymer, jag har en vältränad näsa. Tävlingsmänniskan i mig gillar att gissa vad folk har för parfym på sig.

Hur blir din parfym?

– Där är jag inte den sportiga typen. Jag gillar mer orientaliska, kryddiga och mustiga dofter. Man ska märka att jag varit i rummet.

Klara Svensson är även engagerad i Mentor Sverige i Malmö, en organisation som förmedlar vuxna mentorer till ungdomar. Hon förklarar att hon gärna vill ge av sin tid till andra och försöka göra gott.

– Min mamma sa alltid att man ska vara snäll. Det är faktiskt underskattat att vara snäll.

Så, kan man vara snäll i boxarringen?

– Haha, nej det kan man faktiskt inte. Det är en frizon. Då är det äta eller ätas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!