Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är oacceptabelt – handlar om kvinnosynen”

Busschauffören som kastat av Amanda för att hon hade ”för lite” kläder på sig har stängts av.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Amanda Hansson, 19, fick inte åka buss i Malmö eftersom föraren tyckte hon hade ”för lite” kläder på sig.

Agerandet har fått flera att gå i taket, och en av många som reagerat är kvinnorättskämpen Sara Mohammad. 

– Det är oacceptabelt, säger hon.

Fredagen bjöd på en 27-gradig värme och ett soldränkt Malmö. 

Men när Amanda Hansson skulle åka buss mot Värnhem fick hon kliva av igen – chauffören tyckte nämligen att hon hade ”för lite” kläder på sig. 

Enligt föraren gick Amandas kläder emot bussbolagets klädbestämmelser: hon visade för mycket hud. 

– Jag frågade vad det var för sexistisk skit. Men han bara fortsatte och sa att jag skulle klä på mig, berättade Amanda Hansson för Kvällsposten efter händelsen. 

Chaufförens agerande har väckt starka reaktioner och fått såväl Skånetrafiken som bussbolaget Nobina att agera. Chauffören har stängts av från sitt arbete och Skånetrafiken har i efterhand meddelat att det inte alls finns några bestämmelser för hur resenärerna ska klä sig.

”Handlar om synen på våra kroppar” 

Amanda Hansson delade med sig om vad hon varit med om på Skånetrafikens Facebook och efter det har flera ilskna reaktioner strömmat in.

En som reagerade var kvinnorättskämpen Sara Mohammad.

Hon var med och grundade organisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime år 2001 och har sedan dess arbetat med att stötta och hjälpa kvinnor och män som utsätts för hedersvåld. 

– Det första jag tänkte var att jag blev glad över Amandas egen reaktion. Det är oacceptabelt att man kommer med kommentarer om att hon har för lite kläder på sig. Det handlar om synen på våra kroppar och vår sexualitet, man ska inte sexualisera våra kroppar, säger hon till Kvällsposten.

– Det andra jag tänkt på är, ”hur kommer det sig att en busschaufför kommenterar någons ”oanständiga” klädsel?” 

Kvinnor vittnar om hatiska kommentarer 

Sara Mohammad berättar att hon och hennes organisation varje dag möter flera kvinnor som tvingas utstå hat och hot.

Inte sällan bottnar de hatiska reaktionerna på kvinnornas klädsel. 

– Det är flera kvinnor och flickor som berättar för oss att de får ord, blickar och att folk spottar på marken framför dem för att de har för lite kläder på sig, säger Sara Mohammad, och fortsätter

– Jag blev glad över att Skånetrafiken bad om ursäkt och att man tog chauffören ur tjänst. Men det är också viktigt att se vad detta kan leda till. Blir det någon policyförändring, eller vad finns det för policy? 

Sara Mohammad

Grundade föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime och arbetar sedan dess med att hjälpa och stötta både kvinnor och män som utsätts för hedersvåld. 

Sara Mohammad kommer ursprungligen från södra Kurdistan, och blev själv utsatt för hedersvåld i ungdomsåren. Hennes bror ville att hon skulle bli bortgift, vilket hon vägrade.

När hon var 17 år gammal flydde hon efter att hennes bror misshandlat och dödshotat henne.

Sara Mohammad kom till Sverige år 1993 som politisk flykting.


Källa: Glöm Aldrig Pela och Fadime 

”Har hänt förut”

Amanda Hansson berättar att den klädsel som fick chauffören att neka henne tillträde till bussen bestod av shorts och ett kortare linne. 

På sociala medier har det spekulerats i att föraren haft religiösa eller politiska motiv bakom att kasta av Amanda Hansson från bussen. Det stämmer däremot inte, enlig Nobina och Skånetrafiken.

Inte heller Amanda Hansson själv tror att chauffören hade några religiösa anledningar bakom sitt beslut att vägra köra henne. 

– Jag vet att liknande saker har hänt förut. Män måste sluta bestämma över kvinnor och berätta för dem hur de ska klä sig. Jag orkar inte skita i sådana här saker längre, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!