Mirandra Jörgensens bild på sonen Alvin gjorde succé på Facebook. Foto: PrivatMirandra Jörgensens bild på sonen Alvin gjorde succé på Facebook. Foto: Privat
Mirandra Jörgensens bild på sonen Alvin gjorde succé på Facebook. Foto: Privat
"När han frågar mig om han verkligen kan ha på sig ett visst plagg säger jag att han ska skita i vad andra säger", säger hon. Foto: Privat"När han frågar mig om han verkligen kan ha på sig ett visst plagg säger jag att han ska skita i vad andra säger", säger hon. Foto: Privat
"När han frågar mig om han verkligen kan ha på sig ett visst plagg säger jag att han ska skita i vad andra säger", säger hon. Foto: Privat
Alvin trivs bäst när han får bestämma själv hur han ska klä sig. Foto: PrivatAlvin trivs bäst när han får bestämma själv hur han ska klä sig. Foto: Privat
Alvin trivs bäst när han får bestämma själv hur han ska klä sig. Foto: Privat

"Det är ni vuxna som skapar mobbning"

Publicerad

Miranda Jörgensen, 21, har tröttnat på att vuxna kritiserar hur hennes son klär sig.

Hon la ut en bild på Alvin – som över 2 000 personer gillade.

– Hans snopp trillar inte av för han uppskattar rosa eller Barbie, säger hon.

"Han liknar en flicka."

"Nej, han kan inte ha rosa. Det är en flickfärg."

"Varför har han tjejkläder?"

Miranda Jörgensen fick nog av de dömande rösterna om hennes treårige son, Alvin. Nu vänder hon på kritiken och knäpper andra föräldrar på näsan.

– Yngre föräldrar måste känna att man inte behöver lyssna på normen. Jag tyckte att det blev alldeles för många påhopp, säger hon.

Både Miranda och Alvin får ofta höra att han borde bete sig och klä sig annorlunda för att passa in.

Men nu är det fullt fokus på egna val som gäller.

– Det är vuxna som formar sina barn. Om en förälder säger "nej, du kan inte ha rosa, det är en flickfärg", då sätter det spår. Det skapar i sin tur mobbning.

Riktar kritik mot andra föräldrar

För Alvin finns det inget roligare än att få välja sina kläder och leksaker helt själv. I affären springer han mellan bilar och Barbies, och är extra förtjust i Disney-filmen Frost.

– Han tar så klart illa vid sig om han ställs mot väggen för sina val. När han frågar mig om han verkligen kan ha på sig ett visst plagg säger jag att han ska skita i vad andra säger.

I ett inlägg på Facebook riktar hon sig till andra föräldrar med ett tydligt budskap om barn som mobbas för hur de är och ser ut:

"Det är NI som skapar det. Det är NI och endast NI som ger era barn kött nog på benen för att yttra sig om ett annat barn. Jag skäms på er bekostnad", skriver hon.

I samband med texten la Miranda ut en bild på Alvin i en Frost-klänning, färgglada tights och iklädd tofs. I dag har över 2 000 personer gillat inlägget.

– Jag tycker att föräldrar själva borde tänka sig hur de skulle känna sig om de inte följde normerna.

 

Detta är mitt barn, mitt barn har en snopp. Alltså är han en pojke. Vet ni vad skillnaden mellan ett pojkbarn och...

Posted by Miiranda Mini Jörgensen on Thursday, February 11, 2016

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag