PLÅTVRAK. Jim Tinndahn och hans medpassagerare fick skäras loss av räddningstjänsten. Tinndahn kom undan med lättare armskador medan kamraten fick svåra blödningar i skallen med bestående hjärnskador som följd. Foto: Patrick Persson / ScanpixPLÅTVRAK. Jim Tinndahn och hans medpassagerare fick skäras loss av räddningstjänsten. Tinndahn kom undan med lättare armskador medan kamraten fick svåra blödningar i skallen med bestående hjärnskador som följd. Foto: Patrick Persson / Scanpix
PLÅTVRAK. Jim Tinndahn och hans medpassagerare fick skäras loss av räddningstjänsten. Tinndahn kom undan med lättare armskador medan kamraten fick svåra blödningar i skallen med bestående hjärnskador som följd. Foto: Patrick Persson / Scanpix
Förra Bandidos-presidenten Jim Tinndahn körde bilen vid kraschen. Han riskerar åtal. Foto: Sommer JanFörra Bandidos-presidenten Jim Tinndahn körde bilen vid kraschen. Han riskerar åtal. Foto: Sommer Jan
Förra Bandidos-presidenten Jim Tinndahn körde bilen vid kraschen. Han riskerar åtal. Foto: Sommer Jan

"Det är med oändlig smärta vi ser vår son"

Publicerad

Nu närmar sig åtalet mot Bandidos expresident Jim Tinndahn för den svåra trafikolyckan i Malmö för ett och ett halvt år sedan.

Hans medpassagerare ligger fortfarande orörlig, med bestående hjärnskador i sin säng på serviceboendet i Helsingborg.

- Han kan andas själv, men inte tala, inte äta. Det är med oändlig smärta vi ser vår stora, starka och snälla son i det tillståndet. Förutsättningarna till bättring verkar minimala, säger det nu 34-årige trafikoffrets pappa.

Det var på söndagsnatten till 9 oktober 2012 som kraschen inträffade. Jim Tinndahn och hans tillfällige medpassagerare hade varit på fest i Bunkeflostrand där Bandidos var på väg att etablera en ny Sverigeavdelning. I en rondell på Annetorpsleden tappade Tinndahn kontrollen över sin fyrhjulsdrivna Audi, körde rätt in i räckena, slungades ut i naturen och voltade flera gånger. Alla krockkuddar utlöstes men passageraren utsattes för våldsamma huvudkast, slag och skakningar.

-Farten var oerhört hög, säger ett vittne.

Klarade sig med lätta skador

Jim Tinndahn själv klarade sig undan med mindre skavanker. Bilen blev totaldemolerad, både förare och den svårt skadade passageraren fick skäras loss.

- Jag vet inte varför, men bilen fick sladd och sen krockade vi med vägräcket, har Jim Tinndahn tidigare förklarat i en telefonintervju med Kvällsposten.

Om hastigheten har han ingen uppfattning:

- Jag vet inte. Jag minns ingenting.

Fartkamera ska undersökas

Utredningen har varit omfattande och tagit lång tid, inte minst därför att man velat avvakta för att se vilka möjligheter 34-åringen har att tillfriskna. Den prognosen är mycket dyster, enligt åklagaren Ida Killeslätt.

Nyligen lämnades förundersökningen till henne från polisutredarna.

- Men jag ville ha några kompletterande klarlägganden. Bland annat en noggrannare genomgång av den fartkamera som finns cirka 500 meter från olycksplatsen, säger Ida Killeslätt.

Brottsrubricering inte klar

Hon vill kunna styrka att den misstänkte höll en alldeles för hög hastighet, vilket är vittnenas uppfattning.

- I nuläget finns ett tiotal bilar som passerat platsen med allt emellan 50 till en bra bit över 100 kilometer i timmen. Jag vill jämföra tidsscheman och bilder för att se om det går att fastställa att det var den misstänkte föraren som höll för hög fart.

- Dessutom vill jag att ett av vittnena hörs ytterligare en gång.

Ida Killeslätt har därför inte brottsrubriceringarna klara. Det har under utredningen handlat om grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada, narkotikabrott och drograttfylleri.

Jim Tinndahn har förnekat att han var påverkad.

- Jag tar en medicin, men jag får köra bil på den, sa han i intervjun med Kvällsposten.

Ida Killeslätt räknar med att de kompletterande uppgifterna i utredningen hanteras skyndsamt av polisen och att hon inom två veckor kan besluta om åtal.

- Det lutar åt det, säger hon.

- Jim Tinndahn har i förhören inte kunnat lämna någon alternativ förklaring till olycksorsaken.

För 34-åringens föräldrar och två äldre syskon tog livet en tragisk vändning när de på söndagseftermiddagen 9 oktober 2012 fick klart för sig att det var deras son och bror som skadats allvarligt i den svåra olyckan de under dagen hört rapporteras om i lokalradion.

- Det var så overkligt. När vi besökte honom på neurointensiven i Lund såg han alldeles oskadad ut. Precis som vanligt. Som om han bara slumrat till, säger pappan.

Ger inte upp hoppet

Det var bara inne i skallen han skadats. Men där desto värre. Skakningarna hade åstadkommit ett virrvarr av små diffusa punktblödningar, omöjliga att operera.

- En läkare sa att man aldrig riktigt ska ge upp, förrän efter kanske fem år. Hjärnan är märklig och kan hitta vägar till läkning som man inte begriper sig på. Men jag vet inte. Nu har det gått ett och ett halvt år och han ligger där, vaken. Men han kan inte äta själv och inte röra sig. Det är sorgligt, säger pappan.

- Han har svårt med sväljreflexerna och måste sondmatas.

Någon gång i veckan besöker han och hustrun sonen.

- Ibland ser man att han känner igen oss. Vi tror att han hör och han har massor av god hjälp där han bor med aktiviteter och omsorg av olika slag.

Pappan har inte haft någon kontakt med Jim Tinndahn och han tror inte att han kommer att närvara vid rättegången.

- Det finns ingen anledning att plåga sig med det. Det finns en god man som får bevaka eventuella skadeståndskrav. För oss är det svåraste att se hur han som var så stor och stark nu kanske kommer att få ligga där som ett kolli i 30-40 år till.

- Han var så snäll och arbetsam, men i ärlighetens namn lite obetänksam emellanåt.

Pappan vet inte om Jim Tinndahn själv har besökt sonen.

Har inga minnen

I intervjun med Kvällsposten berättar Tinndahn själv om sina fragmentariska minnesbilder av olyckan:

- När jag vaknade till såg jag att min kompis låg med ansiktet mellan framsätena. Jag försökte knappa upp säkerhetsbältet och rädda honom.

Men räddningstjänsten var snabbt på plats och tog över. Huvudstationen ligger bara några hundra meter från olycksplatsen.

- Jag minns inget av olyckan, men jag hoppas att min kompis klarar sig, sa expresidenten.

Det gjorde han också efter att några veckor ha svävat mellan liv och död. Men tillvaron han har framför sig inger inte mycket hopp om livskvalitet och livsglädje.

- Vi får anpassa oss till detta. Det är hårt, men inget blir bättre av att vi sörjer ihjäl oss. Vi måste fortsätta och ta vara på våra liv, säger pappan.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Kvällspostens app för iOS och Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag