Justitieminister Beatrice Ask har träffat Simon Wiesenthal-centret och diskuterat deras resevarning om att judar inte bör resa till Malmö. Foto: Suvad Mrkonjic
Justitieminister Beatrice Ask har träffat Simon Wiesenthal-centret och diskuterat deras resevarning om att judar inte bör resa till Malmö.  Foto: Suvad Mrkonjic

"Det är illa och måste tas på stort allvar"

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Judar varnas för att resa till Sydsverige efter flera fall av trakasserier i Malmö.
- Naturligtvis är det här illa och något som måste tas på stort allvar, säger justitieminister Beatrice Ask (M).
I veckan hade hon besök av representanter från den judiska organisationen Simon Wiesenthal-centret. En av de frågor som togs upp var den resevarning som organisationen utfärdat.
- De refererade till händelser i Malmö som de fått rapporter om men gick inte in i detaljer, säger Beatrice Ask.

"Det är tråkigt"

Vad betyder den här resevarningen för Sverige?
- Utan tvekan är det en plump i protokollet att bli utpekad som ett land där toleransen brister i delar av landet. Det är tråkigt och vi måste naturligtvis arbeta för att få en ändring till stånd.
Kommer du och regeringen att agera på något sätt?
- Resevarningen har precis kommit.
- Jag vill gärna diskutera frågan med mina kolleger, också på andra områden finns det anledning att fundera över vad det här betyder och hur problematiken bäst kan angripas.

Uppmanar till försiktighet

Simon Wiesenthal-centret uppmanar till "extrem försiktighet" vid besök i södra Sverige.
- Det är sant. Om någon skulle komma och besöka mig skulle jag säga till honom att vara försiktig med var han går, säger rabbin Shneur Kesselman i Malmö.

Har inte haft kontakt

Men Fred Kahn, styrelseordförande i judiska församlingen i Malmö, ger en annan bild.
- Enligt min åsikt är detta kanske något som gäller den ultraortodoxa gruppen av judar.
- Där vet vi att man blir utsatt för trakasserier. Jag skulle inte gå ut med en generell varning för judar att resa hit, säger Fred Kahn.
- Jag visste inte ens att centret går ut med sådana här varningar, de har inte varit i kontakt med oss.
Simon Wiesenthal-centret lägger stor skuld på kommunalrådet Ilmar Reepalu som i våras citerades i brittisk press med orden "Om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö."
Reepalu anser sig felciterad och irriteras över varningen, som han tycker är baserad på felaktigheter.
- Jag tycker att en organisation alltid ska ha korrekt information, därför vill jag bjuda in dem till Malmö så att de kan få se direkt vad som händer i staden och prata med den judiska församlingen, säger han.
Liknande resevarningar har tidigare riktats mot Turkiet, Dubai, Frankrike och Belgien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag