Asylsökande och bussockupanten Mohammed, 51, klev av bussen i Malmö. Foto: Simon LarssonAsylsökande och bussockupanten Mohammed, 51, klev av bussen i Malmö. Foto: Simon Larsson
Asylsökande och bussockupanten Mohammed, 51, klev av bussen i Malmö. Foto: Simon Larsson
Bussen tog de som vägrade att stanna i Röstånga till Malmö. Foto: Simon LarssonBussen tog de som vägrade att stanna i Röstånga till Malmö. Foto: Simon Larsson
Bussen tog de som vägrade att stanna i Röstånga till Malmö. Foto: Simon Larsson
Foto: Simon LarssonFoto: Simon Larsson
 Foto: Simon Larsson

"Det är bättre att
sova på gatan"

Publicerad

Bussen som ockuperades utanför ett asylboende i Röstånga rullade under eftermiddagen in i Malmö.

Flera asylsökande berättar nu att de gör vad som helst för att inte behöva sova på Blinkarpsgården.

– Det är bättre att sova på gatan, säger Mohammed, 51.

Det var på fredagseftermiddagen som de fem personerna stannade kvar på bussen, när den anlände till asylboendet Blinkarpsgården utanför Röstånga i Skåne.

Fadi, 36, berättade då för Kvällsposten att anledningen till att kvintetten vägrade gå av, var för att det fanns sjuka människor på bussen och för att det nya boendet inte höll tillräcklig standard. Det var också långt ifrån Lund, där Fadi vårdas för posttraumatisk stress.

– Jag tänker stanna här tills jag kan åka tillbaka till Simrishamn eller till något annat ställe där jag kan bo, sa Fadi som tillsammans med sina vänner övernattade på bussen.

Men utan framgång

Sover hellre på gatan

Under lördagen fick busschauffören Othman Shakhtour instruktioner om att köra bussen från asylboendet – oavsett om personerna var kvar på bussen eller gått av.

– Jag frågade om de ville till Lund eller Malmö, och de ville till Malmö. Så då körde jag dit, säger han.

Till en början handlade det om fem asylsökande som skulle flyttas till asylboendet i Röstånga. Men när bussen strax innan halv fyra på lördagen rullade in på Malmö Central gick åtta personer av bussen.

Efter att de burit ut sin packning satte de sig för att vänta på Malmö Central.

– Nu vet jag inte vad som händer, vi får sova här på busshållplatsen, säger Mohammed, 51, och pekar mot en busskur.

Är det bättre att sova här än i Röstånga?

– Ja.

Ytterligare en av dem som kom med samma buss in till Malmö, som inte vill berätta sitt namn, håller med om att gatan är bättre är asylboendet i Röstånga. Men vad som händer nu är oklart. Samtidigt vädjar han om hjälp.

– Nu är vi åtta personer som inte har någonting, ingen telefon, inget boende. Vi får nu sova på gatan, så vad som helst går bra, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag