Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Designerns klädtips för din kurviga kropp

Emmy Nilsson berättar om hur du ska tänka när du väljer kläder.
Emmy Nilsson har en tydlig tanke med sitt modeskapande.
Foto: JENS CHRISTIAN

Modedesignern Emmy Nilsson är expert på kläder för kurviga kvinnor.

Här kommer hennes bästa tips på hur du ska tänka för att inte gå vilse i provhytterna.

– Många har åsikter om sina kroppar. Men alla ser snygga ut så fort man har hittat rätt storlek och passform, säger hon.

Hon plockar fram en av sina mest populära koftor och hänger den på den mintgröna provdockan i arbetsrummet. En vinröd, längre kofta. Det stickade mönstret på ryggen går ihop vid midjan, och breder ut sig upptill och nertill.

I sin lägenhet i Karlskrona driver Emmy Nilsson, 32, företaget Emmy Design. Kläderna har en tydlig retrokänsla med rötterna i 1930- och 1950-talets mode. Klädmärket har blivit en internationell succé på bara några år.

En av framgångsfaktorerna är att Emmy riktar sig till alla sorters kvinnor, menar hon. Alla åldrar, alla storlekar.

Och det är ingen slump att kvinnor som annars kan ha svårt att hitta rätt utstyrsel för sin passform vänder sig till just hennes kollektioner.

– Den här ger en väldigt smickrande figur, säger hon och syftar på koftan. 

– Oavsett kroppsform får man en väldigt markerad midja i den.

Mönstret på ryggen ger en effekt av en smalare midja, berättar Emmy.
Foto: JENS CHRISTIAN
Koftan på bilden är ett av de plagg som kunderna gillar bäst.
Foto: JENS CHRISTIAN

Förvilla bort kulmagen

Just midjan är viktig. Det är en återkommande beståndsdel i hennes design som älskas av kvinnor som brukar bära större storlekar.

– Vi jobbar mycket med formerna, så att det ger illusionen av en smal midja. Sedan kanske man inte har en smal midja, men man får det i den här koftan.

En del kunder som hon har kontakt med invänder att de inte har någon midja. Då brukar Emmy säga emot.

– Nästan alla har en midja, men sedan kanske man har en liten kulmage nedanför midjan. Men den kan man förvilla bort med veck och rynkor. Då kan man liksom dölja magen.

Koftan med kortare beskärning får din midja att se smal ut.
Foto: JENS CHRISTIAN
Samma effekt blir det av byxor eller kjolar som går högre upp över midjan – som det Emmy har på sig på bilden.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Fint med kurvor”

Andra säger att de inte vill framhäva sina former. Emmy har ett svar till dem också.

– Vill man se smal ut i just midjan gör det att man ofta måste se bredare ut upptill och nertill. En del tycker det är jobbigt och vill inte ha fokus på höfterna. Men man får samtidigt välja någonstans, det går inte att plocka bort allt.

Hon drar i tyget till koftan som hänger på dockan och fortsätter:

– Jag tycker det är väldigt fint med kurvor, det går att vara lite större i den här. Men också att vara helt rak och få lite kurvor av formen på plagget.

Emmy tipsar om att välja skor som har samma färg som övriga plagg på underkroppen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Förläng kroppen

Emmy går till klädhängaren och kommer tillbaka med nästa plagg. En brun, vid kjol med hög midja och ett par matchande skor.

De matchande färgerna är ingen slump. Tvärtom:

– Man kan tänka på att se så lång ut som möjligt, för det gör att man ser smal ut. Det kan man göra med långa byxor till exempel och genom att ha strumpor eller skor i samma färg som byxorna eller kjolen. Så att man inte bryter färgen, utan att det blir en enda lång färg.

Även byxorna hon själv har på sig – ett par långa, brunrutiga kostymbyxor med tillhörande hängslen – följer samma logik.

– De har också en förlängande, avsmalnande effekt. Dessutom är de supermysiga att ha på sig.

Bruna skor gör sig väl ihop med en brun kjol för att kroppen ska se längre ut.
Foto: JENS CHRISTIAN
Det viktigaste är att känna sig bekväm i det man har på sig, betonar Emmy.
Foto: JENS CHRISTIAN

Bekväma kläder

Det sistnämnda är inget som ska glömmas bort i strävan efter att se så bra ut som möjligt, betonar hon. Att ha på sig kläder man känner sig bekväm i.

– Många har åsikter om sina kroppar. Men alla ser snygga ut så fort man har hittat rätt storlek och passform.

– Hitta märken eller former som funkar för dig. Gå inte bara efter vad som är trendigt eller vad som finns i de stora butikerna. Byxor som är snygga på någon annan är inte nödvändigtvis snygga på dig, utan man måste hitta vad som funkar individuellt och köra på det, säger Emmy Nilsson.

Emmys tips: Klädtips för kurviga kroppar

1. Markera midjan 

– Genom att till exempel bära en kofta som slutar ovanför midjan eller en kofta som har en bredare form under midjan ser du ofta smalare ut. Det blir en illusion av att midjan smalnar av genom att övriga kroppsdelar får ta plats.


2. Veck och rynkor

– Om man har en klänning som är tajt i midjan eller höga byxor går det att se smalare ut genom att bära material med veck och rynkor, som ger en något pösigare passform ovanför och/eller nedanför midjan. På så vis framhäver du dina kurviga former, samtidigt som midjan ser smalare ut.


3. Trolla med färg

– Många tycker att man ser smal ut i svart. Det gör man, men man ser också sjukt tråkig ut. Nej, färg till alla! Då är det bättre att trolla med färg, genom att till exempel bära kläder med en färg i mitten av och en annan färg utmed sidorna på kroppen. Det kan göra att sidorna ser ut att försvinna ut i intet.


4. Våga puffärmar

– Många tycker inte om puffärmar, utifrån argumentet att man ”ser bred ut”. Men så blir det inte om du har puffärmar som går uppåt i stället för utåt. Det markerar formen. 


5. ”Bli lång”

– Eller snarare se så lång ut som möjligt. Det gör nämligen att man ser smalare ut. Det kan man göra genom att till exempel bära längre byxor och ha strumpor, skor eller strumpbyxor i samma färg som byxorna. Det bidrar till en avsmalnande, förlängande effekt av kroppen.