Design-freak? Här är klassiker för dig

Tekanna från Höganäs.
Gummistövlar från Tretorn.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Stekgrytor från Kockums i Ronneby.

Skåne, Blekinge och Småland är fullt av levande designhistoria.

Här är historien om fem företag som fortfarande förgyller vardagen för mängder av svenskar.

Foto: LENNART NILSSON

HÖGANÄS KERAMIK

Inte någon annan svensk stad är så starkt förknippad med keramik som Höganäs. I över tvåhundra år har brännugnarna eldats varma i staden och ett av de mest välkända företagen är förstås Höganäs Keramik. Deras robusta keramik tål och bevarar värme och har i över hundra år förgyllt kaffestunden för människor världen över. John Andersson, Hertha Bengtson och Signe Persson-Melin är alla formgivare som arbetat för företaget.

Företaget grundades redan 1909 och hette ursprungligen Andersson & Johanssons Lergodsfabrik. Karl Andersson var drejmästare och Sigfrid Johansson glasyrmästare. Fem år senare kunde fabriken delta under den Baltiska utställningen i Malmö. 

De första åren producerade man endast lergods, men på 70-talet gick tillverkningen över till att enbart omfatta stengods med glasyr. Produktionen blev samtidigt mindre hantverksmässig och allt mer industriell. Fabriken i Höganäs lades ned 2008 då all tillverkning flyttades till Kina, men butiken finns ännu kvar. Foto: Jay Kaye

KOCKUMS EMALJ I RONNEBY

Stekgrytor, kaffepannor och kastruller. Köksgeråden i emalj från Kockums i Ronneby syns på var och varannan loppis nuförtiden. I dag väljer många att laga maten i andra material som rostfritt och teflon, men när de emaljerade plåtkärlen började tillverkas  1893 i Ronneby blev de snabbt populära. De var lätta och enkla att rengöra jämfört med de äldre järngrytorna. 

Utöver husgeråd tillverkades även pottor, bäcken och skålar för sjukhusen. Föremålen exporterades världen över – man kunde hitta kärlen från Blekinge i en rad afrikanska och sydamerikanska länder.

Efter att den billiga och trendiga plasten tog över hemmen hamnade emaljen i skymundan. I början av 70-talet lades produktionen ner.


Foto: / CARLMAGNUS.COM /
Foto: MIKAEL SJÖBERG

TRETORN GUMMISTÖVLAR

Gummistöveln har de senaste åren gått från töntig och otymplig till trendig. Och den kära galoschen med höga skaft har varit med länge. 1890 grundade Johan Dunker Helsingborgs gummifabrik AB för att tillverka galoscher och andra gummiprodukter. Men galoscherna höll inte någon vidare kvalitet och Johan skickade sin son till Ryssland där de riktigt framgångsrika tillverkarna höll till. Men det var i Riga som hjälpen fanns och fabriken anlitade kemisten Julius von Gerkan. Med honom bakom rodret som teknisk chef togs det högkvalitativa Helsingborggummit fram. Förutom gummistövlar har företaget som senare bytte namn till Tretorn efter en bolagssammanslagning, tillverkat cykeldäck, regnkläder och tennisbollar.

LÄS MER: En prinsessa i gummistövlar1879 köpte Jöns Petter Magnusson ett ullspinneri i Klippan. Köpet lades grunden till familjeföretaget Klippans Yllefabrik.
Foto: / PRODUKTBILD

FILTAR FRÅN KLIPPANS YLLEFABRIK

1879 tog Jöns Petter Magnusson över ett ullspinneri i skånska Klippan, något som la grunden till familjeföretaget Klippans Yllefabrik. I dag arbetar den fjärde och femte generationen med tillverkningen. 

På 70-talet ullspinneriet ett av Skandinaviens modernaste och företaget satsade stort på samarbeten med välkända formgivare som keramikern Lisa Larson, modedesignern Bea Szenfeld och formgivaren Karin Mannerstål. De klassiska filtarna tillverkas än i dag i 100 procent lammull.


Foto: / OKÄND
Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN

JONAS SKALARE FRÅN VÄRNAMO

En klassiker i rostfritt stål med vickbar kniv. Den praktiska skalaren har sålts i 100 miljoner exemplar i över 40 länder. Den första skalaren presenterades 1896 på industriutställningen i Malmö men de flesta svenskar fortsatte ändå att skala på traditionellt vis med en vanlig vass kniv. 

Först år 1953 när Mekanoverken i Forsheda i Värnamo kommun började tillverka Jonas skalaren blev prylen en given hjälpreda i de svenska kökslådorna – samtidigt som allt fler kvinnor krävde att köksarbetet skulle bli mer effektivt. 

Knivens design har varit densamma i över 60 år, det som förändrats är tillverkningsmetoderna. Skalaren har flera gånger blivit utsedd till ”bäst i test” när den jämförts med konkurrenterna på marknaden. Trots sina mångåriga framgångar kostar den knappt fem guldtior.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!