Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras mål: En Zlatan-intervju: "Ger oss inte"

DET STORA MÅLET. En intervju med fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic är målet för Andreas Petterssons och Henrik Dalekes dokumentär "Jakten på Zlatan". "Vi kommer inte att ge oss", säger se.Foto: Bpi/Rex Shutterstock
ETT ANNAT MÅL. Henrik Och Andreas har även ett annat mål med sin Zlatan-film. "Vi vill intervjua honom förstås, men vi vill också gärna se honom spela fotboll live", säger Henrik Daleke.
DRÖMMEN. Andreas Pettersson och Henrik Daleke högst dröm är att få intervjua Zlatan Ibrahimovic.

Andreas Petterssons och Henrik Dalekes högsta dröm är att få intervjua fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Genom dokumentären "Jakten på Zlatan" hoppas de nu kunna göra drömmen till verklighet.

- Vi kommer inte att ge oss, säger de.

För snart tre år sedan startade projektet Makt i Media i Blekinge. Syftet var att ge personer med olika intellektuella funktionsnedsättningar möjlighet att driva en egen mediesajt.

- Vi tycker att det är viktigt att människor med funktionsnedsättningar får sin röst hörd i samhället, säger Andreas Pettersson.

Zlatan högst upp på listan

När Henrik Daleke började på Makt i Media hade han lång lista med drömpersoner att intervju. Högst på den stod Zlatan.

Sedan dess har de gjort flera försök att få till en intervju med fotbollsstjärnan.

I oktober 2014 fanns Makt i Media på plats på Friends arena när Sverige spelade landskamp. Där föddes också idéen till en dokumentärfilm "Jakten på Zlatan".

Samma höst satte Makt i Media i gång maskineriet. Nu har de åkt land och rike runt för att träffa olika personer som på ett eller annat sätt har kopplingar till fotbollsstjärnan.

Så här långt har det blivit allt från sportjournalisten Peter Jidhe till en av Zlatans fiskekompisar.

Under fredagen besökte Andreas och Henrik Zlatans hemstad Malmö. Ett av stoppen var självklart Rosengård och Zlatan Court.

- Han är fantastisk fotbollsspelare. Jag är mycket imponerad över att han tagit sig upp den nivån, säger Andreas Pettersson.

"Talang utöver det vanliga"

På Zlatan Court fick de två medieproducenterna också möjligheten att intervjua Kvällspostenjournalisten Rune Smith. Rune Smith kom själv i kontakt den blivande världsstjärnan när han fortfarande var i de sena tonåren.

- Det var sommaren 1999. Zlatan var 17 år och jag blev uppringd av MFF:s sportchef Hasse Borg som sa att jag var tvungen att komma ut och se en talang utöver det vanliga, säger han.

Resten är som bekant historia.

Rune Smith passade också på att dela med sig av lite tips från sidlinjen kring hur Makt i Media ska lyckas få till en intervju med Zlatan.

- Det svårast är att få kontak. Det gäller att komma innanför muren av agenter och folk som skyddar honom, säger han.

Men Andreas Pettersson och Henrik Daleke är segervissa. Frågan är inte om utan när Zlatan kommer att ge dem en intervju, säger de. Frågorna är också redan förberedda.

- Vi vill intervjua honom förstås, men vi vill också gärna se honom spela fotboll live, säger Henrik Daleke.

Han får medhåll från Andreas Pettersson:

- Vi kommer inte ge upp.