Wildha dog i plötslig spädbarnsdöd 2011. Mamma Annie vill nu att hennes dotter ska få vila i frid. Foto: PrivatWildha dog i plötslig spädbarnsdöd 2011. Mamma Annie vill nu att hennes dotter ska få vila i frid. Foto: Privat
Wildha dog i plötslig spädbarnsdöd 2011. Mamma Annie vill nu att hennes dotter ska få vila i frid. Foto: Privat
Annie Ingemarsson berättar om sorgen över att inte kunna skydda sin dotters grav. Foto: PrivatAnnie Ingemarsson berättar om sorgen över att inte kunna skydda sin dotters grav. Foto: Privat
Annie Ingemarsson berättar om sorgen över att inte kunna skydda sin dotters grav. Foto: Privat
I ett inslag i SVT Nyheter Blekinge berättar Annie och Emelie om hur de stötta varandra under händelserna med stölderna. Foto: SVTI ett inslag i SVT Nyheter Blekinge berättar Annie och Emelie om hur de stötta varandra under händelserna med stölderna. Foto: SVT
I ett inslag i SVT Nyheter Blekinge berättar Annie och Emelie om hur de stötta varandra under händelserna med stölderna.  Foto: SVT
– De trampar på det sista man har, säger Emelie Petersson. Foto: Privat– De trampar på det sista man har, säger Emelie Petersson. Foto: Privat
– De trampar på det sista man har, säger Emelie Petersson.  Foto: Privat
Theodores grav har funnits i tre år, och det har regelbundet försvunnit saker. Foto: PrivatTheodores grav har funnits i tre år, och det har regelbundet försvunnit saker. Foto: Privat
Theodores grav har funnits i tre år, och det har regelbundet försvunnit saker. Foto: Privat

Deras barns gravar plundras: "Hjälplös"

Publicerad

Annie Ingemarsson och Emelie Petersson förlorade båda sina förstfödda, Wildha och Theodore. Barnen är begravda mittemot varandra på Bredåkra kyrkogård utanför Kallinge.

Nu berättar de i ett inslag i SVT Blekinge om sorgen över att barnens gravar plundras.

– De trampar och stampar på det sista man har, säger Emelie Petersson till Kvällsposten.

Annie Ingemarsson i Ronneby förlorade sin förstfödda dotter Wildha i plötslig spädbarnsdöd i samband med förlossningen 2011.

– När hon kom ut så skrek hon inte och jag såg att hon var alldeles blå, berättar Annie.

Läkarna gjorde allt i sin makt för att återuppliva Wildha men efter 45 minuter kom de in till Annie och meddelade att flickans liv inte gick att rädda.

– De obducerade henne och det visade att det inte var några fel på henne och vården har inte gjort något fel. Det klassas som plötslig oförklarlig spädbarnsdöd, förklarar Annie.

Möttes i sorgen

Emelie Petersson förlorade också sin förstfödde son, Theodore. Hon vaknade mitt i natten och upptäckte då att sonen inte andades längre.

Det är i dag tre år sedan Theodore begravdes på Bredåkra kyrkogård utanför Kallinge. Där ligger också Wildha begravd mittemot. Och det var den gemensamma sorgen i att ha förlorat ett barn som fick Annie Ingemarsson att ta kontakt med Emelie Petersson.

– Annie har varit ett jättestort stöd för mig, säger Emelie.

Båda är på kyrkogården en eller flera gånger i veckan och de tittar alltid till den andras grav samtidigt. Som på många barns gravar är det mycket blommor och pynt i form av nallar och änglar. De senaste åren har det upprepade gånger hänt att någon eller några stjäl saker från barnens gravar. Bland annat blommor, vaser och prydnadsänglar har stulits och nu senast under nyårshelgen små tomtar och en ljusslinga som Annie lagt på sin dotters grav.

– Man slås omkull. Jag känner mig hjälplös, att jag inte kan skydda mitt barn och hennes grav. Mitt barn får vara inte i fred ens på sin sista viloplats och fristad, jag blir ledsen och har gråtit jättemycket. Sen blir man förbannad, det går i vågor, säger hon.

Emelie Petersson håller med.

– Jag blir fruktansvärt arg och ledsen, det känns som att de trampar och stampar på det sista man har. Det har hänt tre till fyra gånger att saker försvunnit, bland annat tre stycken prydnadsänglar i olika utföranden Det måste vara människor som är sjuka som gör så här, säger hon.

Väldigt ovanligt

Båda två tycker att det skulle vara skönt om det fanns vakter eller kameraövervakning på kyrkogården men de har förståelse att det är svårt att övervaka en så stor kyrkogård.

Mattias Schultz som är Kyrkogårds- och fastighetschef säger att det hör till ovanigheterna att det här händer.

– Det här är generellt väldigt ovanligt, det rapporteras några fall om året på alla tio kyrkogårdar tillsammans. Vi ser inte det här som ett stort problem och kommer därför inte vidta några åtgärder. Men självklart är det tragiskt för de här familjerna som blivit drabbade, säger han.

Annie Ingemarsson överväger att göra en polisanmälan på den stölden som inträffade under nyårshelgen.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag