Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dennis, 47, var svårt sjuk i corona – nu vill han varna

Corona: Allmänna råden som gäller där du bor
Dennis Lood hade hög feber tolv dagar i streck.Foto: Privat
För Malmöborna är Dennis Lood nog mest känd som innehavare till den populära skivbutiken Rundgång.Foto: Privat

I våras låg Dennis Lood, 47, inlagd på sjukhus och kämpade för att kunna andas.

Fem månader senare är han fortfarande påverkad av att ha varit sjuk i covid-19.

– Jag vill att folk ska förstå att det inte bara är döden man riskerar, säger Dennis Lood.

I tio dagar låg Dennis Lood inlagd på sjukhuset i Malmö och kämpade för att syresätta blodet. Från att ha varit fullt frisk behövde han nu hjälp med att bara ta sig till toaletten. Att duscha var som att springa ett maraton. 

– Det går inte att beskriva hur jobbigt det var. Det var jättekonstigt, det kändes som att man var hur gammal som helst och det var som ett fängelse att ligga där ensam isolerad, säger Dennis Lood.

Innan dess hade han legat med hög feber i åtta dagar. Till slut blev han så yr att han kräktes när han skulle sätta sig upp. Han ringde sjukvårdsupplysningen och de skickade ambulans. 

– Min sambo och mina barn stod och vinkade adjö. Det ögonblicket, det är svårt att få det ur huvudet. Tänk om det hade varit det sista man sett av dem, om det blivit värre. Det är fruktansvärt, jag försöker inte tänka på det, säger Dennis Lood.

Såg familjen från sjukhusfönstret

När han kom in på sjukhuset hade han så dålig syresättning i blodet att han fick läggas i ett speciellt rum med bevakning dygnet runt. Efter några dagar med syrgas hade febern släppt, men det dröjde ännu längre tills han till slut kunde åka hem. Tårarna rann när han från fönstret kunde se sin familj som kommit för att i alla fall kunna titta till honom på avstånd.

– De såg mig som ett vitt spöke och jag såg dem där nere, barnen som sprang runt. Det var jobbigt att se dem och inte veta när jag skulle få komma hem, säger Dennis Lood.

”Ta hand om dig och din omgivning. Jag vill aldrig mer få covid-19. Aldrig mer!”, skriver Dennis i sitt inlägg.Foto: Privat

När han väl fått komma hem följde en månads sjukskrivning, han var enormt trött. Samtidigt fick han ta blodförtunnande medicin för att undvika blodpropp i lungorna. 

Trots att det gått fem månader sedan han blev sjuk så har han fortfarande men, smak- och luktsinnet är borta. Han är mer stresskänslig och blir lätt andfådd.

– Kroppen är helt slut. Jag har inte kunnat bära mina barn som somnat i soffan in till sovrummet ens. Hade jag haft ett mer fysiskt jobb hade jag fått vara sjukskriven fram tills nu, säger Dennis Lood.

Vill uppmärksamma konsekvenserna

Innan han fick corona hade han aldrig tidigare legat inne på sjukhus och i början av pandemin kunde han inte föreställa sig att han skulle kunna bli så sjuk.

– I början tänkte man bara att de gamla blir riktigt sjuka och sedan när Adam Alsing dog var det som att alla reagerade, han var bara några år äldre än jag. Då tänkte man shit, även jag kan dö av det här, säger Dennis Lood.

– Men när jag låg inne tänkte jag aldrig på döden överhuvudtaget, jag bara fokuserade på att bli frisk, fortsätter han.

Han säger att han under hela coronapandemin varit väldigt försiktig men när folk nyligen började bli sjuka igen fick han en ångestattack, av rädsla för att drabbas igen. Ingen kan säga hur länge antikropparna skyddar.

– Jag vill aldrig gå igenom det igen. Det var fruktansvärt och man vill inte heller att någon annan ska uppleva det.

Efter att ha fått nys om hans berättelse bad Simrishamns kommun honom att skriva ett inlägg om sina upplevelser på deras facebooksida. Inlägget har väckt mycket uppmärksamhet och delats över 3000 gånger.

– Jag vill att folk ska förstå att det är inte bara döden man riskerar. Även om man blir friskförklarad så kan få kämpa med det här under en lång tid och man kan få hjärn- eller lungskador. Tillsammans måste vi bekämpa det här. Ju fler som håller avstånd, tvättar händerna och så vidare, desto lättare blir det, säger Dennis Lood.

TV: Professorn: ”Det går att smittas av corona flera gånger ”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!