Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dennis, 28, klippte sig för första gången på sex år

Dennis förvandling i tre steg. För att hans 85 centimeter långa hår skulle kunna doneras behövdes det först sättas upp i flätor.
Foto: Hårteam Ystad / Privat
Efter sex år var det dags för Dennis att gå till frisören. Nu trivs han bra i sin nya korthåriga look.
Foto: Privat / Privat
Dennis tyckte att det var väldigt kallt när han nyklippt lämnade salongen utan sitt gamla svall.
Foto: Privat / Privat

Dennis Björk från Ystad är inte en person som brukar ha inbokade tider hos frisören i sin kalender. 

Förra gången han klippte sig var för sex år sedan. Då donerade han drygt en halvmeter hår, nu var det dags igen – och denna gång blev det ännu mer.

Att bli så långhårig var egentligen inte något som Dennis Björk hade planerat från början. 

– Egentligen så började det med att jag inte visste vad jag skulle ha för frisyr. Sen helt plötsligt var det axellångt, säger han. 

Detta var under en period när många män odlade längre hår och det var populärt att sätta upp det i så kallade ”man-buns”. Så Dennis Björk bestämde sig för att köra på det ett tag. 

– Och helt plötsligt så var det nere vid röven fyra år senare, säger han och skrattar.

När han väl bestämde sig för att klippa sig var det väldigt spontant. Dennis hängde med en kompis när han plötsligt fick för sig att det var dags och frågade henne om hon visste någon cool frisyr. 

Donerade 74 centimeter hår

Efter det ringde han runt och hittade en frisör som kunde ordna så att hans hår donerades. När han klippte sig för sex år sedan gjorde han samma sak, även om han då ”bara” hade 50 centimeter hår. 

Den gången hade han inte från början planerat att donera håret, men när det var dags att klippa sig tänkte han att han inte bara kunde slänga det. Han kände till att det kunde doneras och bli till peruker åt Barncancerfonden, och så blev det. 

Den här gången var donationen mer planerad. 

– Det var ändå det som var lite grejen med det. Jag får ju alltid höra att jag har så fint hår, så då tänkte jag att någon annan kunde ha nytta av det.

74 centimeter kunde doneras, och Dennis uppskattar att håret totalt var runt 85 centimeter långt. 

Krävs hög kvalitet

För att kunna donera hår måste det hålla en hög kvalitet, men det var inget som Dennis behövde oroa sig över. Frisören var nöjd med hans hår och hans vänner har ofta gett honom komplimanger för det. 

Hemligheten bakom det, verkar vara ren tur.

– Grejen är att jag har väldigt bra och fint hår, väldigt tjockt också. Så fast att jag inte har varit och toppat det och hållit på med balsam och hårinpackning och sånt så hade jag kanske fem kluvna toppar på hela huvudet, jag kan liksom räkna på två händer hur många gånger jag använt balsam på sex år,.  

Kände först inte igen sig själv

I början kände han knappt igen sig själv och blev nästan lite rädd när han såg sin spegelbild i ett skyltfönster direkt efter besöket hos frisören. Men nu trivs han väldigt bra i den nya frisyren. 

– Absolut jag är supernöjd, det är väldigt svalt dock, och nu tar det ju inte en timme att duscha längre, herregud, säger Dennis Björk. 


Faktaruta hårdonationer

Det finns många perukmakare som tar emot hårdonationer. Ofta skänks perukerna sedan till välgörenhetsorganisationer som till exempel Barncancerfonden. Det finns dock en del krav på hår som ska doneras. Håret ska vara: 


Helst minst 41 centimeter långt. 

Rent och torrt.

I gott skick.

Inte färgat i en onaturlig färg eller med henna.

Inte grått.

Inte dreadlocks. 

Inte löshår/extensions. 

Inte väldigt krulligt. 


Källa: C.M.L. Haircenter.


Fred växte ut håret för att samla in pengar till cancerforskning