Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den vilda jakten på turturduvan i Skåne

Man tar plats där det går, även inne på en tomt om det var där fågeln sist sågs. Foto: Anders Grönlund
Den ovanliga arten större turturduva fångades av bild. Foto: Göran Lenz
Bosse Carlsson har kört från Öland för att försöka se duvan men han har sett den tidigare så är inte för stor förlust om det inte blir den här gången. Foto: Anders Grönlund
Brita Westrup har har skådat fågel sedan 80-talet och har precis fått 301 arter på sin lista. Foto: Anders Grönlund
Lars Edman är är ute några gånger varje dag och spanar på sina speciella favoritplatser. Han passar även på när det dyker upp en raritet som är extra spännande. Foto: Anders Grönlund
Malin Lövengren arbetar utomhus hela dagarna och vill veta vilka fåglar hon ser. Foto: Anders Grönlund
Diskussionerna är många när man väntar på den sällsynta duvan. Foto: Anders Grönlund
Fågelskådare från hela Sverige åket till Kivik på Österlen för att försöka få se den ovanliga större turturduvan som har kommit på besök. Foto: Anders Grönlund
Fågelskådarna kom och gick hela tiden. Foto: Anders Grönlund
Många fågelskådare la flera timmar på platsen. Foto: Anders Grönlund
Olle Kvarnbäck passade på att spana efter fågeln. Han är nere i Skåne att träffa en kollega och diskutera en portal för naturvårdsinfo. Foto: Anders Grönlund
Ett 50-tal fågelskådare försökte i dag få en glimt av turturduvan. Foto: Anders Grönlund
1 / 13

Den ovanliga fågelarten större turturduva har siktats för första gången i Skåne och väckt passionen hos fågelskådare från hela Sverige.

– Det är alltid roligt med nya arter, säger Göran Lenz, som lyckades fånga turturduvan på bild.

Det var i söndags som den ovanliga fågelarten större turturduva skådades på en äppelodling i Kivik. Det är första gången någonsin som fågeln synts i Skåne och 27:e gången i Sverige. 

Först trodde man att det rörde sig om en vanlig turturduva, också den ovanlig, men senare visade det sig att det rörde sig om större turturduva, en ännu ovanligare art.

Fågelskådare från hela Sydsverige har strömmat till för att få sig en glimt av den ovanliga duvan som hör hemma i Asien.

Medlem i gruppen "Rapphönorna"

Under dagen har ett 50-tal samlats, bland annat Christel Stenberg från Bunkeflostrand. Hon var dock en av de otursfåglar som inte fick se duvan.

– Det är förstås jättetradigt men det är ju många som åker längre, ända från Öland både idag och igår. Vi har spanat sedan klockan halv fem men tydligen så har den senast synts till kvart över två.

Christel Stenberg har fågelskådat i 6 år. Foto: ANDERS GRONLUND

Christel Stenberg är med i gruppen Rapphönorna, en kvinnlig fågelskådargrupp som finns i hela Sverige.

– Jag har tittat på fåglor ända sedan jag var i 20-årsåldern. Jag hade kompisar som blivit kända fågelskådare i Sverige nu och jag blev inspirerad redan då men annat kom emellan. Så här intensivt har jag fågelskådat i sex år.

Christel Stenberg ser många fördelar med sitt intresse, utöver att det är roligt.

– Man följer med naturen och hela sammanhanget med natur och miljövård. Dessutom är det mycket socialare än man tror. Man träffar ju på andra fågelskådare som man träffat förut som kommer från olika håll och det är en rolig bit. Sedan är det ju en tävlingsinstinkt som växer, att man gärna vill kryssa av så många sorter som möjligt. 

Målet är 300 arter

Varje enskild fågelskådare "kryssar" arter de har sett och när man har uppnått 300 kan man gå med i en särskild klubb. Christel Stenberg är på god väg med sina 287 samlade fågelarter. 

– Det är en skönhetsupplevelse att vara ute själv och skrota runt i buskarna och leta fåglar samtidigt som man ser naturen. Dessutom är det mycket motion, mycket mer rörligt än man tror, säger Christel Stenberg.

Göran Lenz lyckades fånga den åtråvärda duvan på bild. Foto: ANDERS GRONLUND

Göran Lenz är en av dem som sett turturduvan och dessutom lyckats fånga den på bild.

– Det är roligt med fågelskådning för det finns så många olika sorter och mycket att lära sig omkring fåglarna, säger Göran Lenz