Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den Svenska kyrkan infiltrerades av Stasi

I april förra året avslöjade Kvällsposten att den svenske prästen och kyrkoherden Aleksander Radler, 68, i över 1 000 dokument pekas ut som Stasi-spion med täcknamnet "Thomas". Nu ska kyrkans inblandning i spionaffären granskas, "Vi vet inte hur många agenter det fanns", säger komminister Dag Sandhal (bilden).Foto: Thomas Persson

Den östtyska säkerhetstjänsten Stasi infiltrerade Svenska kyrkan i Växjö under Kalla kriget.

Spioner och agenter använde kyrkans information för att skicka avhoppare och dissidenter i fängelse.

Nu ska omfattningen av kyrkans inblandning i spionaffären granskas.

– Vi vet inte hur många agenter det fanns, säger komminister Dag Sandhal.

Stasi

• Ministeriet för statssäkerhet, Stasi, var den DDR:s hemliga säkerhetstjänst.

• När muren föll 1989 hade Stasi 97 000 anställda och cirka 190 000 rapportörer.

• Efter Berlinmurens fall 1989 ­öppnades stora delar av Stasis enorma arkiv.

• Tyskarna har laglig rätt att få veta vem som rapporterade om dem.

Växjö stift ska arrangera en forskningskonferens senare i år om den fruktade säkerhetstjänstens spionarbete i Svenska kyrkan under Kalla kriget.

Under närmare 30 år, från tidigt 60-tal till Berlinmurens fall 1989, infiltrerades flera av kyrkans stift av östtyska agenter i syfte att komma åt material och information om sina egna landsmän. Information som kunde skicka dissidenter och planerade avhoppare i fängelse.

Förra året kunde Kvällsposten avslöja att en av de hemliga Stasiagenterna var den numera pensionerade kyrkoherden Alexander Radler i Burträsk. Efter avslöjandet lämnade Radler sin tjänst.

Men Stasi hade fler agenter än Alexander Radler i tjänst, hur många är oklart.

– Att det här arbetet pågick visste man om i kyrkoledningen, det är jag säker på, men i vilken omfattning var det nog ingen som riktigt visste, säger Dag Sandahl, komminister på Öland och en av initiativtagarna till forskningskonferensen i Växjö i november.

Konferens i november

Växjö stift infiltrerades sannolikt av Stasi i samband med ett samarbete med den tyska kyrkan i Greifswald på 1970-talet. Via det kyrkliga samarbetet fick informatörerna en väg rakt in i Svenska kyrkan.

– Syftet härifrån från Växjö var att stötta kristna i Östtyskland men då hamnade man i en situation som innebar att den östtyska staten ville ha sina fingrar med i spelet, säger Erik Sidenvall, kanslichef vid Växjö stift.

Konferensen som hålls i Växjö i slutet av november ska syfta till att få djupare insikt i spioneriet och i vilken omfattning det bedrevs.

– Vi ska inte resa galgar och jaga spioner. Vi vill försöka förstå vad det var som skedde och dra lärdom av det i framtiden, säger Dag Sandahl.