Växjö stift ska arrangera en forskningskonferens senare i år om den fruktade säkerhetstjänstens spionarbete i Svenska kyrkan under Kalla kriget.
Under närmare 30 år, från tidigt 60-tal till Berlinmurens fall 1989, infiltrerades flera av kyrkans stift av östtyska agenter i syfte att komma åt material och information om sina egna landsmän. Information som kunde skicka dissidenter och planerade avhoppare i fängelse.
Förra året kunde Kvällsposten avslöja att en av de hemliga Stasiagenterna var den numera pensionerade kyrkoherden Alexander Radler i Burträsk. Efter avslöjandet lämnade Radler sin tjänst.
Men Stasi hade fler agenter än Alexander Radler i tjänst, hur många är oklart.
– Att det här arbetet pågick visste man om i kyrkoledningen, det är jag säker på, men i vilken omfattning var det nog ingen som riktigt visste, säger Dag Sandahl, komminister på Öland och en av initiativtagarna till forskningskonferensen i Växjö i november.
Konferens i november
Växjö stift infiltrerades sannolikt av Stasi i samband med ett samarbete med den tyska kyrkan i Greifswald på 1970-talet. Via det kyrkliga samarbetet fick informatörerna en väg rakt in i Svenska kyrkan.
– Syftet härifrån från Växjö var att stötta kristna i Östtyskland men då hamnade man i en situation som innebar att den östtyska staten ville ha sina fingrar med i spelet, säger Erik Sidenvall, kanslichef vid Växjö stift.
Konferensen som hålls i Växjö i slutet av november ska syfta till att få djupare insikt i spioneriet och i vilken omfattning det bedrevs.
– Vi ska inte resa galgar och jaga spioner. Vi vill försöka förstå vad det var som skedde och dra lärdom av det i framtiden, säger Dag Sandahl.