Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den Svenska kyrkan infiltrerades av Stasi

I april förra året avslöjade Kvällsposten att den svenske prästen och kyrkoherden Aleksander Radler, 68, i över 1 000 dokument pekas ut som Stasi-spion med täcknamnet "Thomas". Nu ska kyrkans inblandning i spionaffären granskas, "Vi vet inte hur många agenter det fanns", säger komminister Dag Sandhal (bilden).
Foto: Thomas Persson

Den östtyska säkerhetstjänsten Stasi infiltrerade Svenska kyrkan i Växjö under Kalla kriget.

Spioner och agenter använde kyrkans information för att skicka avhoppare och dissidenter i fängelse.

Nu ska omfattningen av kyrkans inblandning i spionaffären granskas.

– Vi vet inte hur många agenter det fanns, säger komminister Dag Sandhal.

Växjö stift ska arrangera en forskningskonferens senare i år om den fruktade säkerhetstjänstens spionarbete i Svenska kyrkan under Kalla kriget.

Under närmare 30 år, från tidigt 60-tal till Berlinmurens fall 1989, infiltrerades flera av kyrkans stift av östtyska agenter i syfte att komma åt material och information om sina egna landsmän. Information som kunde skicka dissidenter och planerade avhoppare i fängelse.

Förra året kunde Kvällsposten avslöja att en av de hemliga Stasiagenterna var den numera pensionerade kyrkoherden Alexander Radler i Burträsk. Efter avslöjandet lämnade Radler sin tjänst.

Men Stasi hade fler agenter än Alexander Radler i tjänst, hur många är oklart.

– Att det här arbetet pågick visste man om i kyrkoledningen, det är jag säker på, men i vilken omfattning var det nog ingen som riktigt visste, säger Dag Sandahl, komminister på Öland och en av initiativtagarna till forskningskonferensen i Växjö i november.

Konferens i november

Växjö stift infiltrerades sannolikt av Stasi i samband med ett samarbete med den tyska kyrkan i Greifswald på 1970-talet. Via det kyrkliga samarbetet fick informatörerna en väg rakt in i Svenska kyrkan.

– Syftet härifrån från Växjö var att stötta kristna i Östtyskland men då hamnade man i en situation som innebar att den östtyska staten ville ha sina fingrar med i spelet, säger Erik Sidenvall, kanslichef vid Växjö stift.

Konferensen som hålls i Växjö i slutet av november ska syfta till att få djupare insikt i spioneriet och i vilken omfattning det bedrevs.

– Vi ska inte resa galgar och jaga spioner. Vi vill försöka förstå vad det var som skedde och dra lärdom av det i framtiden, säger Dag Sandahl.

Stasi

• Ministeriet för statssäkerhet, Stasi, var den DDR:s hemliga säkerhetstjänst.

• När muren föll 1989 hade Stasi 97 000 anställda och cirka 190 000 rapportörer.

• Efter Berlinmurens fall 1989 ­öppnades stora delar av Stasis enorma arkiv.

• Tyskarna har laglig rätt att få veta vem som rapporterade om dem.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!