Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den stora förvandlingen i det danska kungahuset

Drottning Margrethe kan bara se på när hennes barn och barnbarn utvecklar det danska kungahuset.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsparet får mycket beröm för sitt sätt att ta det danska kungahuset in i framtiden.
Foto: HANNE JUUL/IBL

Löpartävling, statsbesök i sneakers, poplåtar och modelljobb. 

Det danska kungahuset genomgår just nu en förvandling som aldrig setts förr. 

– VI är mitt i ett generationsskifte som innebär en folklighet som är mycket mer iögonfallande än hos drottning Margrethes generation, säger kungahusexperten Søren Jakobsen.  

Tidigare i veckan meddelade kronprins Frederik att hans egna motionslopp "Royal Run", som gjorde succé i somras, kommer få en uppföljare i juni. 

Beskedet möttes av glada miner, men det var ingen som direkt trillade av stolen av överraskning. Att ett kungahus gör något så folkligt som att arrangera en löpartävling för 70 000 människor har under det senaste året blivit vardagsmat för även de mest traditionshetsande danska rojalisterna.

Andra väldigt folkliga kungliga händelser under året var när kronprins Frederik dök upp på scenen mitt under en musikfestival, eller när kronprinsessan Mary genomförde ett statsbesök i Italien iförd sneakers. Ännu längre gick naturligtvis ex-prinsessan Alexandra med sin debut som popstjärna. 

”Tänker mer modernt”

Men vad är det som händer med det danska kungahuset? Jo, något helt nödvändigt enligt kungahusexperten Søren Jakobsen. 

– Kungahuset kan bara behålla sin höga status om medlemmarna förstår att de måste anpassa sig till nya tider. Det som sker nu är att kronprinsparet tänker mer modernt, man kan inte bara köra på som man gjort hittills, man måste följa med i tiden, säger han till BT

Skillnaden från tidigare är stor. 

– Drottning Margrethes sätt att styra bygger på traditioner från förr som hon har ärvt av sina föräldrar, där det är långt avstånd mellan kungahuset och folket. 

Kronprinsessan Mary – ett fynd

Enligt Søren Jakobsen har prins Henriks död tvingat fram en förändring. Alla i kungahuset har fått se över sin roll i familjen, och kronprinsparet har tagit ett steg framåt. 

– Frederik har visat sig vara mycket bättre än sin mamma på att kommunicera, och Mary är ett fynd, hon har skapat sin helt egna roll som hon kan ut i fingerspetsarna. 

Men förändringen är inte bara till det positiva menar de danska kungahusexperterna. Ex-prinsessan Alexandra har under senaste året släppt en poplåt, skrivit en bok och håller föredag. 

Historikern och kungahusexperten Lars Hovbakke Sørensen har följt den danska kungafamiljen länge och är orolig att Alexandra ska avslöja för mycket. 

– Det är kutym att man inte berättar om vad som föregår i den innersta kretsen om man har varit anställd eller haft en annan anknytning till kungafamiljen, säger han till BT. 

– Det här är utan tvivel lite obehagligt för kungahusets andra medlemmar. 

HÄR ÄR SEX TECKEN PÅ DET NYA MODERNA KUNGAHUSET

Kronprins Frederik lattjar med bollen under handbolls-VM.
Foto: JESPER SUNESEN/IBL

Kronprins Fredrik dyker upp överallt

Kronprins Frederik hyllas av kungahusexperter för sin folklighet. Även om han är en kommande regent dyker han upp i alla möjliga sammanhang. Ena dagen står han på handbolls-VM och skjuter straffar (se bilden), nästa dag kan han dyka upp på scenen på en musikfestival. Det senare hände i somras när rockbandet Nephew spelade på festivalen "Smukfest" i Skanderborg, plötsligt stod kronprinsen på scenen och sjöng med inför tiotusentals jublande fans. 

Enligt kungahusexperten Søren Jakobsen är det här ett tydligt tecken på att kungahuset är på väg att moderniseras. 

– Det hade varit fullständigt otänkbart att prins Henrik skulle gjort som kronprinsen i Skanderborg, även om han också sågs som folklig", säger han till BT. 

Det är full rulle på det danska kungahusets Instagramkonto.
Foto: Danska kungahuset

Bakom kulisserna – på Instagram

Kungahuset tar steget in i framtiden – och i sociala medier. 277 000 följare håller koll på allt som läggs ut på den populära bildbloggen. Och medlemmarna i den danska kungafamiljen delar verkligen med sig. Följarna får hänga med bakom kulisserna på det mesta som det danska kungahuset företar sig. 

Under december hade drottning Margrethe en egen julkalender på Instagram. Under 24 dagar presenterade hon saker från de kungliga garderoberna som normalt inte visas upp. 

– I århundraden har Amalienborg och Fredenborgs slott bebotts av kungafamiljen och det har satt sina spår. Speciellt på de många vindar, och klädkammare där kungligheternas personliga ägodelar har legat nerpackade och gömda för allmänheten, sa drottning Margrethe i ett uttalande. 

Kronprinsessan gjorde succé i Rom med sina vita Nike-skor.
Foto: HANNE JUUL/IBL

Kronprinsessan i sneakers – på statsbesök

När kronprinsparet var på statsbesök i Italien överraskade Mary alla med en häftig modedetalj. Paret besökte Caracellas termer i Rom, en av de bäst bevarade badanläggningarna från antiken och då hade Mary ersatt förmiddagens höga Prada-klackar med ett par snygga vita sneakers från Nike. 

Modeexperten Jim Lyngvild var väldligt förtjust i kronprinsessans val. 

– Jag är så glad. Den här skon är som en dröm. Hon står där och ser så vacker ut i sin vita prinsesskjol så tittar man ner och ser ett par kritvita Nike-skor med colgate-färgade sulor. Det är helt enkelt så humoristiskt, säger han till Ekstrabladet. 

Prins Nikolai har under det senast året gått på catwalken i London och fått en plats på modemagasinet Dusts förstasida.
Foto: Stella Pictures/Dust

Prins Nikolais framgångsrika steg på catwalken

Det började som en kul grej, men verkar mer och mer likna en framgångsrik karriär att ta på allvar. Prins Nikolai, som är äldste sonen till prins Joachim och grevinnan Alexandra når nya framgångar i modevärlden för varje vecka som går. 

I maj prydde han omslaget till modemagasinet Dust Magazine. Där syntes han sittandes på en stol med blicken riktad in i kameran. Omslaget med prinsen väckte "enormt med reaktioner", enligt Sune Palner, creative director på Scoop Models.

– Vi kan inte avslöja från vem men det är allt från internationella designers och magasin till tv-kanaler både här i Danmark och i utlandet. Och det är inte på grund av titeln som han är intressant, det beror mer på att han har en fantastisk look som passar i tiden, har han tidigare sagt. 

Kronprins Frederik sprang "Royal Run" med hela familjen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Löpartävling – med 70 000 deltagare

Kronprins Frederik fick idén när han planerade det veckolånga firandet av sin 50-årsdag. Han ville arrangera en löpartävling över hela landet. "Royal Run" valde han att kalla tävlingen och det blev en succé. När kronprinsen anlände till starterna i de danska städerna Ålborg, Århus, Esbjerg, Odense och Köpenhamn möttes han av tusentals löpare som snörat på sig löparskorna för att få springa med födelsedagsbarnet. Totalt var det 70 000 deltagare i "Royal Run". 

Tidigare i veckan meddelande kronprinsen att det blir ett nytt "Royal Run" i juni i år. 

– Jag träffade riktigt många löpare som kanske aldrig tidigare hade deltagit i ett lopp. Jag såg en stolthet och ett välbefinnande i deras ögon när de gick i mål och det är något jag aldrig kommer att glömma, säger den rörda kronprinsen till magasinet Idrætsliv. 

Här uppträder grevinnan Alexandra på Malmö arenas scen.
Foto: PER JAHNKE/IBL BILDBYRÅ

Ex-prinsessan blir popdrottning

Från prinsessa till en affärskvinna med många järn i elden. Utvecklingen går fort för grevinnan Alexandra som under det senaste året verkligen skrivit nya kapitel i sitt liv. Först gav hon ut självbiografin ”Min lyckliga resa” , sedan gjorde hon debut som popstjärna med låten ”Wash me away” som hon uppförde inför storpublik i Malmö arena, och nu senast har hon debuterat som föredragshållare. 

Ex-prinsessan har fått en del kritik för allt hon tar för sig, men det skakar hon av sig. 

– Man ska leva sitt liv efter både sitt hjärta och sin hjärna och göra det man vill. Det är viktigt att utmana sig själv, sa hon i tv-programmet "De största ögonblicken" i danska TV2 som sändes under julhelgen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!