Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Den som drunknar gör det obemärkt"

"Vi har tack och lov inte haft några tillbud i år", säger bevakningschefen Eric Queckfeldt på stranden i Skanör och Falsterbo.
Foto: Christer Wahlgren / CHRISTER WAHLGREN / KVP
Det finns bara ett fåtal bevakade stränder i Sverige.
Foto: Halland kommun

Bada inte ensam och simma längs stranden och aldrig ut i havet.

Det är råden från livräddarna som funnits på de sydsvenska stränderna i sommar.

– Ha respekt för vattnet, uppmanar Peter Karlborg, bevakningschef för livräddarna i Tylösand.

Det finns bara ett fåtal bevakade stränder i Sverige. En av dem är den populära stranden i Tylösand utanför Halmstad, där 18 certifierade livräddare arbetar i skift.

I sommar har ändå två personer drunknat i havet utanför Tylösand.

– Den som drunknar gör det tyst och obemärkt, det är ofta svårt att upptäcka, säger bevakningschefen Peter Karlberg.

I juli omkom en man mitt på dagen, trots stora resurser från både livräddarna och allmänheten. Mannen hade gått i vattnet trots att röd flagg var hissad och att man varnade för starka undervattenströmmar.

Bada inte ensam

– Mannen hittades till slut av helikoptern Search and Rescue från Sjöfartsverket och fem av våra livräddare hämtade kroppen ur vattnet. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda, säger Peter Karlborg.

Det andra fallet rörde en kvinna som omkom på kvällen efter att livräddarna gått hem.

Peter Karlborg uppmanar alla att aldrig bada ensamma, att alltid simma längs stranden och att respektera de varningar som livräddare och strandvakter utfärdar på respektive stränder.

Han säger också att allmänhetens engagemang för säkerheten på stränderna är oerhört viktigt i sammanhanget.

Larma först

Om man som badgäst upptäcker ett drunkningstillbud gäller det att först larma och sedan aktivt, om man förmår, ge sig ut i vattnet och hjälpa till med räddningsarbetet.

– Det bästa är att ge sig ut flera personer tillsammans. Man måste också ta med sig livboj eller annat föremål som den nödställde kan klamra sig fast på. I annat fall är risken stor att man själv hamnar under vatten eftersom den nödställde har panik och alltid är väldigt starkt i sådana här situationer, säger Peter Karlborg.

Fåtal stränder bevakade

I Sverige finns endast ett fåtal stränder som är bevakade av antingen livräddare eller strandvakter. I Skanör, Falsterbo och Kämpinge har i sommar 72 ungdomar tjänstgjort som det sistnämnda.

– Vi har tack och lov inte haft några tillbud i år, säger bevakningschefen Eric Queckfeldt. Vi brukar säga att en bra sommar har vi torra strandvakter.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!