Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den sagolika klassresan

Foto: Ericsson Marcus
MALMÖ. Malmö svämmar över av Zlatanfrossa. Han är större än Turning Torso. Mäktigare än Ilmar. Populärare än bron. Rikast, kaxigast och bäst. Som grädde på kebaben - garvet. Sveriges mest kända och älskade varumärke. Vi har trampat i hans fotspår.

FAKTA

Zlatan Ibrahimovic
Född: 3 oktober 1981 i Rosengård, Malmö.
Familj: Sambon Helena Seger, 37, sönerna Maximilian född 2006 och Vincent född 2008. Pappa Sefik, mamma Jurka, syster Nathalie, 38, Violetta, 37, bror Sapko, 35, syster Sanela, 29, och lillebror Aleksander, 22.
Längd: 194 cm.
Vikt: 94 kilo
Klubbar: FBK Balkan, BK Flagg, Malmö FF, Ajax, Juventus och Inter. Landslaget: 50 matcher/19 mål

Varenda korvkiosk, krögare och taxichaufför har sin historia om Zlatan.
Som Giovanni Penco, ägare till stans bästa pastarestaurang, rätt oansenligt placerad i en källare bakom gamla idrottsplatsen:
- Han äter bara pasta och massor av parmesan. Han skrattar jämt. När Helena är med sätter de sig längst in, lite undanskymt, säger Giovanni och visar stolt sin signerade Zlatantröja.
Zlatan är frispråkig och yvig, men det är inte mycket till knorrar man kan vaska fram om hans privatliv utanför omklädningsrum och fotbolls-planer.
I många år har han öppet och obekymrat rört sig i centrala Malmö tillsammans med lillbrorsan Aleksander och den gamla kärnan av kompisar från Rosengård och pojklagsfotbollen. Men han dricker inte, röjer inte, slåss inte.
Hans kvinnoaffärer är sparsamma och diskreta.
Spontan, impulsiv, temperamentsfull, okej. Men disciplinerad och totalbefriad från skandaler och illasinnat skvaller.

Zlatans grövsta övertramp är några fortkörningar och så den där famösa händelsen när han på lek utgav sig för att vara civil polis och trodde att han stoppade en prostitutionskund på "horstråket" vid Celsiusgatan-Nobelvägen.
Det visade sig vara "uteliggarnas beskyddare", en 57-årig pingstvän som var där för att stödja och frälsa kvinnorna på gatan.
Han polisanmälde Zlatan, som efteråt var mycket ångerfull över "skämtet".
- Det var bara boll som rörde sig i huvudet på honom. Så är det nog fortfarande, säger Malmö FF:s gamle skyttekung Mats Lilienberg, som fostrade Zlatan både på och utanför planen. Som lärde honom stå ut med att nöta bänk och egentligen var den ende spelare i MFF som Zlatan respekterade.
- Grabben är innerst inne hur ödmjuk och omtänksam som helst. Men visst, han ville alltid vara i centrum. Han satte sig upp mot oss gamlingar, snodde våra platser i omklädningsrummet som om det var något alldeles självklart.
- Vi knuffade ner honom till nykomlingarnas bänk.
Men ingen kunde riktigt motstå den gänglige gamängens garv, charm. Och enastående talang.

Kung i "hundburen"

I Rosengård var han under hela 90-talet kung i "hundburen" utanför mammans lägenhet på Cronmans väg 5C och på grusplanerna runtom i förortskvarteren.
- Alla var otroligt duktiga, men så fanns den där killen som kunde trolla med bollen precis hursomhelst, minns idrottsentusiasten och förre MKB-chefen Allan Karlsson.
- Jag stod många gånger länge och beundrade hans konster.
MKB hade huvudkontoret i Rosengård med utsikt över den inhägnade lilla grusytan som var en av Zlatans stationer på väg mot San Siro-stadion och andra världsarenor.

Ljusglimten i MFF

Allan Karlsson förstod att det var något speciellt med den där energiske tonåringen, men blev ändå överraskad när han såg honom spela i Malmö FF i en av ödesmatcherna innan laget åkte ur allsvenskan 1999.
- Det var en bedrövlig tillställning mot Trelleborg. Zlatan var den enda ljusglimten, lika lekfull och uppfinningsrik som på gruset utanför MKB-kontoret.

En chock för grannen

Fast alla uppskattade inte Zlatans bollteknik.
- Det var en chock att flytta hit, säger grannen Carlos Möller i porten intill Zlatans på Cronmans väg.
I boken Zlatan är Zlatan, berättar han:
"Jag sa till frugan - jag kan ju inte sova för fan. De spelar ju fotboll jämt, det är aldrig tyst på gården. Zlatan tillhörde dem som var sist kvar på plan. Jag undrar om jag sett honom en enda gång utan boll vid fötterna eller under armen. Till och med på vintrarna höll han på där ute. Jag tyckte grabben var dum i huvudet som stod där i snön".
Nej, dum i huvudet är han inte. Det intygar alla hans lärare från tredje klass upp i gymnasiet.

Bollen viktigare än läxan

Men någon plugghäst var han förstås inte. Rätt busig och rastlös. Bollen var viktigare än läxor, ändå gick han ut nian i Sorgenfriskolan med 3,2 i betygsgenomsnitt.
På gymnasiet på Borgarskolans idrottslinje gick det sämre. Fotbollen tog över helt och han avslutade aldrig studierna.
Han var bergfast övertygad om sin framtida yrkeskarriär som proffs och såg skolgången som ett onödigt slöseri med den tid som bättre behövdes för att finslipa tricks, finter, teknik och senare även snabbhet, kondition och styrka.

Vaktis eller advokat

När Zlatan i intervjuer tillfrågats vad han skulle haft för jobb om han inte kunde leva på fotbollen har svaren svävande pendlat mellan vaktmästare, polis och advokat.
När vi besöker Zlatans barndomshem och Zlatan Court, den nybyggda anläggningen framför höghuslängan, som ersatt den slitna "hundburen" och delvis bekostats av Zlatan själv, då möter vi bara lovord och hyllningar till idolen.

"Snackar alltid med oss"

Precis alla känner honom, även nyinflyttade och pojkar som knappt var födda när Zlatan lämnade Rosengård.
- Han är kompis. Han är ju här ofta och snackar alltid med oss. Ibland spelar vi på planen och han är med, säger Ahmed som gör dagens första pass på Zlatan Court.
Han pekar på skylten vid staketet för att visa på den nära vänskapen med världsstjärnan:

"Här finns mitt hjärta
Här finns min historia
Här finns mitt spel
Ta det vidare"

Undertecknat Zlatan.

- Jo det stämmer. Zlatan är noga med att hålla kontakten med sitt ursprung och med oss, säger Maria Persson på andra våningen i 5A, där Zlatan föddes och bodde till hans mamma och syskon fick en trea i C-uppgången.
Maria är mamma Jurkas närmaste väninna och har följt och passat Zlatan under hela uppväxten.
- Hon har till och med bytt blöjor på mig, som Zlatan skrattande konstaterade när han kramade om Maria i TV3-dokumentären för ett par veckor sedan.

Mama fortsätter städa

Mamma själv har med visst stöd av Zlatan flyttat från Rosengård till ett radhus i södra Malmö. Men jobbar fortfarande som städerska.
I tv-programmet avslöjade också Zlatan att det är där han och familjen bor när de besöker Malmö. Det fortsätter de med fram till den stora egna villan vid Limhamnsfältet är färdigrenoverad.
- Vi har ett litet rum hos mamma. Jag, Helena, Maxi, Vincent och hunden.
En liten trädgård finns det också som under besöken fungerar som provisorisk träningsplan för grabbarna i familjen.
Förra sommaren drog Zlatan på ett skott som krossade en del av trästaketet.
Han och Helena åkte själva till Bauhaus och köpte en ny staketsektion som de baxade hem och spikade upp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!