Testet: Så farliga är granaterna i Malmö

Att handgranaterna blivit vanligare bland kriminella i Malmö är tydligt, menar Tage Åström.
Foto: Nya Efterlyst/TV8
I ett inslag inspelat på försvarets övningsområde demonstreras den destruktiva kraften i en handgranat av samma typ som går att köpa för några hundralappar på gatan – för den som har kriminella kontakter.
Foto: Nya Efterlyst/TV8
Här testas den fruktansvärda kraften i en vanlig handgranat.
Foto: Nya Efterlyst/TV8
I "Nya Efterlyst" provsprängs en M75-granat från Balkan som polisen beslagtagit i Malmö.
Foto: Nya Efterlyst/TV8
Man kan lätt föreställa sig resultatet om granaten skulle smälla i närheten av en oskyddad människa.
Foto: Nya Efterlyst/TV8
"De här kulorna går åt alla håll, man kan kalla det för blinda vapen, inte som en pistol som går att styra. Den här utvecklingen med helt utskiljningslösa vapen måste stoppas, annars kommer oskyldiga att få sätta livet till," säger Tage Åström, en av programledarna i "Nya Efterlyst".
Foto: Johnny Wohlin
1 / 7

Här testas den fruktansvärda kraften i en vanlig handgranat. I "Nya Efterlyst" provsprängs en M75-granat från Balkan som polisen beslagtagit i Malmö.

– De 14-15-åriga snorungar som kastar iväg de här har ingen aning om effekten, säger tidigare polischefen och experten på gängkriminalitet, Tage Åström, till Kvällsposten.

Kvällens "Nya Efterlyst" i TV8 (21.00) handlar om det senaste årets sprängdåd i Malmö. Vid ett 30-tal tillfällen har handgranater och andra sprängladdningar detonerat. Lyckligtvis har ingen människa skadats allvarligt – ännu.

I ett inslag inspelat på försvarets övningsområde demonstreras den destruktiva kraften i en handgranat av samma typ som går att köpa för några hundralappar på gatan – för den som har kriminella kontakter.

När M75-granaten detonerar sprids över 2 500 små stålkulor i luften och de uppställda föremålen, vattendunkar och pappfigurer, inom en 20-meters radie blir till schweizerost. Även ett "okrossbart" plexiglasskydd perforeras av kulorna.

Man kan lätt föreställa sig resultatet om granaten skulle smälla i närheten av en oskyddad människa.

– De här kulorna går åt alla håll, man kan kalla det för blinda vapen, inte som en pistol som går att styra. Den här utvecklingen med helt utskiljningslösa vapen måste stoppas, annars kommer oskyldiga att få sätta livet till, säger Tage Åström, en av programledarna i "Nya Efterlyst".

Handgranater allt vanligare

Tage Åström är före detta polischef med fokus på organiserad brottslighet.

Att handgranaterna blivit vanligare bland kriminella i Malmö är tydligt, menar han.

– Det är som ett nytt verktyg som busarna har. Handgranater är i sig inget man använder för att ha ihjäl någon, utan för att hota, få fram ett budskap. Vill man ta livet av någon, i gängmiljöer, är det klassiska att man skjuter den människan, förklarar Tage Åström.

Malmös polismästare Stefan Sinteus säger till "Nya Efterlyst" att det handlar om 10-15 kriminella i staden som ligger i fejd med varandra, ofta om banala saker. Handgranaterna ger en möjlighet till vedergällning och ofta utnyttjas småkillar som ännu inte fyllt 15 både till att förvara vapen och att utföra dåden. Orsak: de är inte straffmyndiga.

Sinteus tror inte att vi sett slutet på denna våldsvåg ännu. Vapentillgången är fortsatt god och de kriminella är lättkränkta individer.

Bagateller kan eskalera

Tage Åströms erfarenhet är också att bagateller kan eskalera till rena vansinnesdåd.

– Det räcker med att någon börjar, så hänger andra på. Det behöver sällan vara så mycket bakom, man känner sig kränkt, det kan vara någon oförrätt, småpengar eller andra saker.

HÄR ÄR NÅGRA AV DESPRÄNGATTENTAT SOMVARIT I MALMÖ 2015

23 april Krog på Adelgatan utsätts för sprängning.

12 juni Detonation på Rasmusgatan. Två förbipasserande skadas lindrigt.

20 juni Två skarpa handgranater kastas mot ett bostadshus i Kroksbäck, men de detonerar ej.

24 juni En handgranat hittas i ett garage i Kroksbäck och desarmeras av polisens bombgrupp.

13 juli En handgranat kastas mot ett flerfamiljshus på Augustenborgsgatan. Ingen skadad.

15 juli Handgranat detonerar vid bostadshus i Arlöv norr om Malmö.

17 juli En personbil förstörs vid en explosion på Branteviksgatan.

21 juli Detonmation utanför lokal på Norra Grängesbergsgatan. En person skadas lindrigt.

22 juli Handgranat exploderar under en bil i Limhamn.

24 juli En handgranat exploderar utanför socialkontoret i sydvästra Malmö. Polisen söker fortfarande vittnen till händelsen.

9 augusti En handgranat exploderar utanför ett flerfamiljshus vid korsningen Ahlmansgatan/Claesgatan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!