Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstration till stöd för sparkade reportern

"Vi vill inte bo i en diktaturkommun", säger initiativtagaren Jeanette Ström
Foto: Sanna Dolck
Ett 50-tal Hässleholmsbor slöt upp för att visa sitt stöd för den granskande journalisten Berit Önell.
Foto: Sanna Dolck
Det var efter vad som påstås vara påtryckningar från kommunpolitiker som den granskande journalisten Berit Önell blev erbjuden omplacering.
Foto: Sanna Dolck
Berit Önell närvarade inte själv på demonstrationen men är tacksam för stödet.
Foto: Sanna Dolck
"Jag är jättetacksam för alla som visar sitt stöd, och inte bara för mig utan för en viktig princip2, säger Önell till tidningen.
Foto: Sanna Dolck
Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk säger till Kvällsposten att hon tycker att frågan har fått absurda proportioner.
Foto: Sanna Dolck

Turbulensen kring Norra Skåne fortsätter. Idag klockan 16 anordnades en demonstration utanför tidningshuset. Ett 50-tal Hässleholmsbor anslöt för att protestera mot att den grävande journalisten Berit Önell arbetsbefriats. Polis och väktare förde dock bort demonstranterna från platsen.

– Det var konstigt agerande från Norra Skåne att de tagit dit polis och väktare. Vi tyckte det var tramsigt, säger initiativtagaren Jeanette Ström.

Ett 50-tal Hässleholmsbor slöt upp för att visa sitt stöd för den granskande journalisten Berit Önell. Det är privatpersonen Jeanette Ström som ligger bakom uppropet på Facebook. Som trogen Norra Skåne-läsare och en stor beundrare av Berit Önells arbete vill hon nu visa sitt missnöje med den rådande situationen på tidningen.

– De avslöjande hon har gjort har ju sparat oss i kommunen miljontals kronor och tacken är att hon får gå,säger Jeanette Ström.

Är arbetsbefriad

Det var efter vad som påstås vara påtryckningar från kommunpolitiker som den granskande journalisten Berit Önell blev erbjuden omplacering. Efter att ha tackat nej till en tjänst på en enmansredaktion i Perstorp är nu Berit Önell arbetsbefriad medan en arbetsrättslig tvist pågår och nya centrala förhandlingar mellan tidningen och Journalistförbundet kommer att inledas.

För Jeanette Ström var demonstrationen ett sätt att visa sitt stöd för Berit och att slå ett slag för pressfriheten.

– Jag trodde inte det ska bli så stort. Men Berit är allmänt känd och har jobbat för tidningen i 27 år. Vi tänker inte ge oss med en demonstration, det blir flera. Vi vill inte ha en diktaturkommun, vi vill ha en demokratisk kommun som tillåter sina journalister att bevaka vad kommunen gör.

Utrustade med plakat och megafon, samlades ett 50-tal personer vid parkeringen utanför tidningen strax innan klockan 16. Då demonstranterna befann sig på privat område kördes de dock bort av två väktare och poliser och fick i stället stå vid infarten.

Tidningens chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk berättar för Kvällsposten att de hyrt en två extra väktare som en säkerhetsåtgärd.

På ett av plakaten stod det "Mimmi ut Berit in", på ett annat stod det kort och gott "Avgå".

Absurda proportioner

Demonstranterna försökte också lämna över ett skriftligt dokument till chefredaktören där de sammanfattat uppsåtet med demonstrationen och krävde Mimmi Karlsson-Bernfalks avgång. Dock möttes de av uppgiften att receptionen var stängd på grund av sjukdom och de fick lämna dokumentet i en postlåda.

Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk säger till Kvällsposten att hon tycker att frågan har fått absurda proportioner och hävdar att Berit Önell tilldelats andra uppgifter av andra orsaker än politiska påtryckningar.

"Nonsens"

– Att vi skulle ha bIivit ett reklamblad för kommunen är bara nonsens, det är ingen skillnad på Norra Skåne nu och för ett år sen. Man kan vara kritisk mot ledningen, det kan jag ha förståelse för, men det här blir ett angrepp på hela vår redaktion, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att hon respekterar demonstranternas åsikter och rättighet att uttrycka dessa.

Berit Önell närvarade inte vid demonstrationen men säger till Kvällsposten:

– Jag är jättetacksam för alla som visar sitt stöd, och inte bara för mig utan för en viktig princip.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!